lauantai 4. heinäkuuta 2020

Iiriksiä

Kyllä on kesä kelvannu kurjenmiekoilleki. Näihin oon ihastunu näiden helppouden takia. Ei tarvi kummosta hoitoa, kestää talvet hyvin, on kasvupaikan suhteen vaatimattomia, eikä leviä liikaa. Ja nuo kukat on ihanat, väreissäki on valinnan varaa. 
Osa tuoksuuki niin huumaavan hyvälle, melkein vois verrata ruusun tuoksuun, niinku tämä vanhaa kantaa oleva saksankurjenmiekka. 



Tarhakurjenmiekka 'English Cottage' on lähes puhtaan valkoinen. Tämä vielä kasvimaalla valeistutuksessa oottamassa lopullista paikkaa. 


Japaninkurjenmiekan kukka muistuttaa siperiankurjenmiekkaa, mutta kasvukorkeus ei ole ihan yhtä korkea. Tämä sietää myös kuivuutta hyvin. 


Taatankurjenmiekan värit on ihanat! 



Ja se paras siperiankurjenmiekka 'Perry's blue', sama mihin päin pihaa tätä istuttaa ja jakaa, niin aina kukkii. 




Punainen purppuraheisiangervo on aika kiva pari kurjenmiekalle. 


Pari valkoista kurjenmiekkaa tuolla metsäpuutarhan puolella on vielä kukkimatta, joten jäädäänpä ootteleen josko neki innostuis. 

Mukavaa viikonloppua! 😊


10 kommenttia:

  1. Ja minun iirikset ei loista mitenkään. Yhtään kukkaa ei tule taaskaan. Olen istuttanut oikea oppisesti? juuripaakku maanpinnan yläpuolelle osittain. Lehtiä tuo pukkaa, mutta ei kuki. Pari vuotta sitten siirsin, noinko tykkäs huonoa?
    Taatankurjenmiekka olis kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä kurjenmiekkaa se on? Saksankurjenmiekan juuren jätän aika pintaan, mut ei se mullan yläpuolella ole. Siperiankurjenmiekan juurakot jaan lapiolla raakasti keskeltä kahtia ku lakkaavat kukkimasta ja istutan aika syvälle. Niitä en jätä pintaan.

      Poista
  2. Minullakin kukkivat iirikset huonosti tänä vuonna, osa melkein kuoli talven aikana, jopa ikivanha taatankurjenmiekka. Tuo valkoinen on erityisen kaunis.

    VastaaPoista
  3. Minä en ole taas oikein ikinä onnistunut kurjenmiekkojen kanssa. Sinulla kukkii hyvin.

    VastaaPoista
  4. Oi miten ihania, teillä ne selvästi viihtyvät! On varmaan tarjolla niille sopivasti erittäin aurinkoisia paikkoja. Rinnekin taitaa olla niille parempi kuin tasamaa. Niin kauniita värejä.

    VastaaPoista
  5. Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että kurjenmiekat ovat tosi ihania, eivät leviä liikaa ja osasta lajikkeita myös tuoksu on juuri kuten sanoit huumaavan hyvä. Talvenkesto on myöskin hyvä saksankurjenmiekoilla siinä tapauksessa, että ne saavat kunnollisen lumisuojan peitteekseen, muutoin ne saattavat mädäntyä.
    Mukavaa heinäkuun jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Katja, talvi oliki kyllä hankala, monin paikoin liian märkä kurjenmiekoille. Jospa ne sulla toipuis kuitenki ennalleen. 😊

    Vaalean vihreää, kiitos, tuntuu että täällä ne kukkii ja kasvaa ihan itestään. Jospa sullaki vielä onnistaa.

    Saila, kyllä oikiassa oot, meillä ei seiso vesi juurilla ja sillä varmasti paljonki vaikutusta.

    Kruunuvuokko, kiitos samoin sulle! 🙂 Yleensä täällä on kyllä luntakin paljon suojana, mut viime talvi oli vähäluminen meilläkin. Ehkä se tämä rinne kuitenki on se ratkasevin, vie pintavedet pois juurilta.

    VastaaPoista
  7. Ihania! Minäkin niin tykkäisin kurjenmiekoista, mutta niillä on jotain minua vastaan. Lehtiä kyllä tekevät, mutta eivät kuki. Ainoastaan se vanha, perinteinen saksankurjenmiekka kukkii joka vuosi. Sekin kärsi viime talvesta, joten ei tehnyt kuin muutaman kukan tänä vuonna. Siperiankurjenmiekkoja minulla on valkoista ja sinistä, mutta kumpikaan ei kuki. Aurinkoa saavat aamusta iltaan eikä vesi jää juurille seisomaan, joten jossain muussa on varmastikin vikaa. Tietäisi vain missä :D
    Vastasit Maatuskalle, että istutat siperiankurjenmiekat aika syvälle. Paljonkohan maata laitat ylimpien juurten päälle? Jos olenkin jättänyt ne liian lähelle maanpintaa eivätkä siksi kuki? Voisi tietysti kokeilla muutamalla yksilöllä, että laittaisi niiden päälle selvästi enemmän multaa ja katsoisi ensi keväänä, kituvatko vai kukoistavatko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siperiankurjenmiekalla on sitä vikaa, että lakkaa kukkimasta ku juurakko kasvaa liian isoksi. Se alkaa keskeltä ns. kuolettuun, semmonen ruskea kolo tulee sinne. Mulla ne juurakot kasvaa n. 40-50 cm leveiksi tosi nopeasti, jaan yleensä 3 vuoden välein niitä. Ja yhestä juurakosta saa parhaillaan 5 uutta 🙂 ja nuo mun penkit ku on rinteessä, niistä tahtoo multaki ajan kans kulkeutua pois, siksiki istutan aika syvään. Ehkä se juuripaakun yläpinta tulee muutaman sentin mullan pinnan alle, oisko 5-7 cm aina aiempaa syvemmälle.
      Syksyisin en myöskään koskaan leikkaa kukkineita varsia tai lehtiä pois, ne siivoan vasta keväällä. Seki voi auttaa talvehtimisessa. Tosin jos on märkä paikka niin voi olla haitaksikin. Se pitää vähän katsoa kasvupaikan mukaan.

      Poista
  8. No sitten minulla on varmaan liian pinnassa, kun ei ole varmaan kuin pari-kolme senttiä multaa juurten päällä. Isoimmat ovat olleet viitisen vuotta jakamatta, mutta ne oli kyllä tosi pieniä silloin kun ne sain. Ei ollut kuin muutama lehti. Aika kuivassa ovat ja siivoan vanhat lehdet pois vasta keväällä. Mietin myös, että varmaan kannattaisi kokeilla lannoittaakin niitä vähän tuhdimmin, sillä ei nuo minun siperiankurjenmiekkani ole vielä lähellekään 40-senttisiä. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista