maanantai 29. heinäkuuta 2019

Katsaus uima-altaalle

Lupailin kerrattain palata tähän uima-altaaseen, kun saadaan tehtyä eteenpäin ja nyt tämä alkaa olla ihan hyvällä mallilla, oikeastaan kaiteet enää kesken.



Ihan alimmaisenahan tuolla on kallio, jonka päälle ajettiin paksu kerros kiviä ja mursketta. Pohja ei siis varmasti pääse routimaan. Ite uima-altaan pohjana on vanhat lietesäiliön betoniset seinäelementit, n. 25cm paksut ontelolaatat. Laattojen väleihin jäävät saumat täytettiin betonilla ja pohja tasattiin myös sen avulla. Seinät tehtiin valuharkoista. Ja syy miksi päädyttiin itse rakentamaan, oli tietenki hinta. Huomattavasti edullisempi tuli näin, kuin valmiit allaspaketit ois ollu. Toki tuota kierrätettävää materiaaliakin löytyi omasta takaa. 


Altaan ympäristöä korotettiin sen verran, että saatiin sopivasti maata ympärille seinien tueksi, jotta ne kestää veden paineen. Isoilla kivillä vielä pengerrettiin maat paikoilleen. Ja tykkään kyllä kivistä muutenkin, on niillä siinä ihan ulkonäkösyistäkin paikkansa. 


Altaan sisälle pohjaan ja seiniin tuli finnfoamit, pohjalle himpun verran paksummat kuin reunoihin. Toiseen päätyyn teetettiin mun sukulaisten peltifirmassa pintaventtiili, jonka pohjalla on metallinen kori, johon jää suurimmat roskat. Putkistoja pitkin vesi kiertää pumpun kautta 80 kg hiekkasuodattimelle, joka putsaa sit pienemmät moskat pois. Ja vesi palaa sieltä taas toiseen päätyyn altaseen. 



Putkistotki on osittain kierrätettyä tavaraa, sikalan laajennuksen yhteydessä jäi ylimääräisiä ruokintalinjastojen putkia ja ne käytettiin tähän. 



Allasmuovi, pumppu ja suodatin tilattiin Ala-Peitteeltä. Allaskumi ois ollu parempi ratkaisu, mutta tuplat kalliimpi. Muovistaki saatiin ihan hyvä, nurkat liimattiin limittäin. 
Veden syvyyttä voi säädellä 120-140 cmvälillä. 


Testikäyttäjä sukeltelemassa... 


Yhen uima-allas firman mukaan kotitekoiset altaat ei tuu toimimaan, kun soittelin ennen rakennusvaihetta vähän ympäriinsä ja kyselin hintoja. Mut pakko sanoa, että väärässä oli. Hyvin on pelannut, ei ole ollut levää eikä muitakaan ongelmia vedenlaadun suhteen. 
Kovasti on uitu ja varsinki nyt helteillä ollu ihana! 





Saunan terassi yhdistyy altaan terassiin portaiden kautta. Portaiden viereen on tullut tehtyä kaikenlaisia istutuksia, ylijääneistä hirren pätkistä istutusallas omenapuulle ja toiselle puolen hirsistä penkkiä ruusuille. Yks valtavan kokonen kivi nostettiin terassin reunaan pystyyn ja terassi muotoiltiin kiven muotojen mukaan. Tuosta tuli kyllä kiva yksityiskohta. 






Altaan ja kivien väliin oon siirtänyt kunttaa ja kivien taakse istuttanu erilaisia pensaita ja koristeheiniä. Mukavasti rajaa allasalueen omakseen tuosta ympäröivästä pusikosta. 


Iso projektihan tämä on ollut ja vielä jatkuu mutta kaikenkaikkiaan oikein onnistunut ja kannattava. Maatilahommista ku ei karata lomille varsinkaan kesäisin, niin päätettiin satsata tähän. Meillä on nyt vähän niinku mökki ja mökkiranta takapihalla, voi rentoutua aina tilaisuuden tullen täällä. Ja mikä parasta, ei tarvi kuskata lapsia uimaan, ei tarvi ku juosta pihalle ja hypätä altaaseen. 😄


Molskis! 



9 kommenttia:

Maatuska / Selätön puutarhuri kirjoitti...

Kyllä tuolla kelpaa polskia, vaan siinä ollut hommaa.

Katja kirjoitti...

Vau mikä paratiisi omalla pihalla.

Nettimartta kirjoitti...

Tänä kesänä onkin uima-altaalle ollut tarvetta. Hieno kokonaisuus, hyvä te!

Sirkku kirjoitti...

Hieno ja varmasti ilo sekä lapsille että päivän töistä rentoutuvalle aikuisellekin. Varmasti iso urakka, mutta selvästi harkiten ja huolella tehty! Mukavia molskahduksia kaikille!

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Iso työ tuossa on ollut, mutta todella hienon näköinen! Kuin paremmassakin lomakohteessa. Totta kai allasfirmat puhuvat omien tuotteidensa puolesta ja vähättelevät itse tehtyjä ratkaisuja. Toivottavasti vielä säät lämpenevät uintikelpoisiksi. Mukavaa viikkoa!

Anni / Inkalilja Love kirjoitti...

Oi, miten upea kokonaisuus! Tuossa kelpaa uida ja rentoutua. Varmasti ollut iso urakka. Mukavia uintihetkiä!

Teija kirjoitti...

Kiitokset kommenteista! 😊 Kyllä tämä allas on ollu kaiken vaivan arvoinen.

Nyt on ollut niin kiireiset pari viikkoa ettei ole joutanut vastaamaan. Oon tehny kunnalle talkoohommia, vanhan perinnepihan kunnostamisessa. Siitäki tulossa juttua kunhan ehdin kirjoittaa. ☺️

Anna kirjoitti...

Kaunis on allas. Hienoa että omatekoinen on toiminut hyvin, muiden puheista huolimatta. Meilläkin olisi haaveissa uima-allas. Olen aina miettinyt, kuinka vesi päätyy lopulta altaaseen? Ilmeisesti on olemassa puhtaan veden kuljetuksia. Mietin vain, kuinka usein vesi tulee vaihtaa kokonaan, eikös sekin joskus pidä kuitenkin tehdä? Kiitos tästä postauksesta, mielenkiintoinen blogi!

ada kirjoitti...

Ihana uima-allas! Meillä on maanrakennustyöt edessä mökillä ja salaojien asennukseen ehdotettiin tekniikaksi suuntaporaus, koska siten ei kuulemma tarvitse tehdä niin isoa kaivantoa. Aika monimutkainen projekti näyttää tuo uima-altaan rakentaminen olleen, mutta hienolta ja mukavalta näyttää valmiina, kuten myös puutarha. https://www.maarakennus-jussila.fi/suuntaporaus