maanantai 4. marraskuuta 2013

Puutarha talviteloille...

Sinnepä se kesä meni.
Toisaalta kiva kun saa nyt levähtää, mutta toisaalta taas niiiin tylsää, kun ei ole enää pihalla tekemistä. Ei taho tulla lähettyä ulos ollenkaan, kun ei ole syytä lähteä. Lenkillä tosin oon käyny aina jonku kerran viikossa, mut
muuten ei paljoa tule pistettyä nenää pihalle.
Tämmösen pienen nappisilmän kans me otettiin tuijotuskisa yks päivä. Yks meijän pojista on innostunu ruokkiin lintuja ja seuraamaan niitä, ja siinä käy pari oravaakin samalla syömässä. On kyllä sulosia, niiden leikkimistä jaksais seurata vaikka kuin pitkään.


Perennapenkkejä en yleensä siivoile syksyisin, mutta nyt Kurjenmiekkojen kohdalla tein poikkeuksen. Noita lehtiä on niin paksusti, että ne näyttää olevan hiirille erittäin mieluinen paikka tehdä talvella pesää. Nyt kahtena viime talvena siellä on myllästetty, ja viime talven jäljiltä tuohon penkkiin tuli homettakin jonkin verran ja Rönsyakankaalet hävis sen takia melkein kokonaan.

Sama ongelma on yleistä myös päivänliljoilla. 

Nyt otin sitten sakset käteen ja leikkasin kaikki lehdet pois. Eipähän enää saa hiirulaiset siitä suojaa, menkööt muualle talvehtimaan.


Omenapuille virittelin rungonsuojat paikalleen. Lisäksi tuo pikku-isäntä kulki vieressä pensselin kans ja "maalaili" puita oksasuojalla. Se on osoittaunu kahtena viime talvena jo toimivaksi keinoksi pitää jänikset loitolla puista, joten mennään nyt tämäki talvi niin. En laita siis verkkoja ollenkaan. 


Muutamia sipaisuja oksiin ja runkoon sinne, tänne...samoin maahan voi ripsutella pensselillä pisaroita, jossa tietää olevan myyriä ja hiiriä. Toimii.


´Merveille´-ruusun latvapistokkaatkin on juurtuneet molemmat. Ihan elävät silmut niissä näyttää olevan, ja kun tämä nyt tämmönen pistokaskoe oli, niin kaivoin tietenki juuretki tuolta purkista varovasti näkösälle ja kyllä sinne niitä oli kehittyny. Kuvaa en hoksannu ottaa. Taimipurkit kaadoin kompostin kupeeseen kyljelleen, niin ettei vesi jää niihin seisomaan, siinäpä saa talvehtia. Maahan en siis kaivanut niitä, enkä upottanu sen kummemmin. Lumisuoja saa riittää. Ja jos ei selviä, niin sitten ei selviä. Mutta pitäis kyllä mennä näinkin.


Koko kesän on myös Tyrnit ollu autokatoksessa oottamassa istutusta. Ja nyt kun en sitä multakuormaa koko kesälle saanu, en saanu myöskään istutusaluetta niille valmiiksi. Joten hätäratkaisuna istutin ne tuonne kasvimaalle, toiseen kasvulaatikkoon. Samoin tökkäsin siihen viereen Lamohietakirskan taimet ja loput kukkasipulit mitä jäi myymättä. Voipi olla, ettei mun kasvimaalla kasva ens kesänä juurikaan porkkanoita tai salaattia... ;)


Lämmin syksy on sekoittanut narsissit! Nämä on jonku pääsiäisen jäljiltä istutettuja, luultavasti viime keväänä laitoin ne maahan, kun niissä oli vielä kasvu kuitenki kesken ja lehdet ihan vihreitä. Nyt ne on lähteny ennen aikojaan kasvuun ja pukkaa uutta alkua tuolta! Jos tässä ei saada lunta ennen joulua, luultavasti narsissit kukkii sit just jouluksi! Hoh!

Etupihan toisenki puolen nurmikon reuna saatiin valmiiksi veljen ansioita, syysloman aikana. Nyt on koko etupiha kunnossa sen osalta. :)


Siinä se, mitä jäi jäljelle mun kasvihuoneesta. Senki purkaminen meni näin myöhään...ei koko kesänä ehtiny siihen panostaa. Pitäs tuikata tuli nurkkaan jossain vaiheessa, tai kuskata ne tuosta pois...uuden rakentaminen jää ens kesälle.


Pensaspioniki ehti nyt pudottaa lehdet pois ennen talven tuloa. Tämä tuleentuu yleensä tosi myöhään, saattaa olla täydessä lehdessä vielä lumien satamisenki aikoihin. Uutta kasvua on tämän kesän aikana tullu ihan mahottomasti! Ja uusia, vihertäviä silmuja on ens kesää aatellen tosi paljon...luultavasti myös kukkia on ootettavissa huomattavasti enemmän.


Ja nyt mulla ei enää ole mitään tekemistä tuolla pihalla. T'ästä se alkaa taas piiitkä ootos kevääseen...jos entiset merkit paikkansa pitää, näen jo ennen joulua unia keväästä ja lumien sulamisesta...
Vaikka vois kyllä tulla sitä lunta jo, nii ei olis näin synkkää ja pimeää....kirkastus tuo maisema.

9 kommenttia:

Minna kirjoitti...

No hyvänen aika mitä tuolle kasvihuoneellesi oikein tapahtui? Myrskykö sen vei, vai oliko muovit vain ajan saatossa haurastuneet?

Kruunuvuokko kirjoitti...

Toisaalta on ehkä hyväkin, kun puutarhakausi on ohi ja saa välillä hieman hengähtää. Keväällä sitten taas voi tarttua töihin uudistunein voimin.

Teija kirjoitti...

Minna, siitä tuli katto alas jo viime talven aikana, Helmikuun alussa. Lumi painoi sillä välin, ku ite oltiin reissussa. Ois pitäny älytä käyä puotteleen lumia pois katolta jo ennakkoon. Ei vaan keväällä vihtiny purkaa, kun siellä oli ne mun viinirypäleet, teki 14 terttua, ensimmäisen satonsa...oli pakko antaa olla vähän suojana, että ehti kypsyttää ne ;)

Kruunuvuokko, se on kyllä ihan totta. Eikähän se kevät tuntuis miltään ilman tätä talvea tässä välissä. :)

Maarit kirjoitti...

Minulla ainakin on ihan talviunien aika:) En jaksaisi heti putkeen samanlaista kesää kuin viime kesä oli. Kivikuormia tuli kuskattua useampikin. Kiitos vinkistä, tuosta pupujen karkottamisesta. Käynkin huomenna sivelemässä mönjää runkoon.

Satu kirjoitti...

Tiedän tuon tunteen kesän jälkeen, että mitähän sitten tekisi. Sulla on nyt hyvin aikaa suunnitella ens kevättä ja vaikka sitä uutta kasvihuonetta ;)
Mä oon siirtäny energiani käsitöiden puolelle. Järkevämpää olis varmaan lähteä lenkille tms. mutta paremmin saa ajatukset nollattua kun on käsillä jotain tekemistä :)

Emännys kirjoitti...

Olipa tutunkuuloista kirjoitusta :) Itse olen kanssa nuohonut nurkkia monelta kantilta, että on tullut oltua pikku-isännän kanssa ulkona. Nyt onkin sitten kauhea keksiminen, että mitä siellä tekisi! Tuo narsissi on huikea :)

Ei muuta kuin talviunille...

Nummentonkija kirjoitti...

Huilaa nyt vaan, kun olet niin hienosti saanut syystyöt valmiiksi. Minun ovat vähän kesken vielä ja taitavat jäädäkin, kun on niin märkää ja uutta vettä tulee koko ajan. Nyt myrskyää täällä ja sähkökin on monelta katkennut. Meillä on ja metsä suojaa pahimmalta tuuleltakin. Talvi ei yleensä tule tänne vielä pitkään aikaan, ehkä saan tehtyä tekemättömät hommat vielä.

Teija kirjoitti...

Kyllä minä huilaanki! :) Ehkä pikkuhiljaa voi alkaa suunnitella sitä pihasaunaaki vähä tarkemmin, pieni toivonkipinä ois että sen sais ens kesänä.

Satu kirjoitti...

Käyhän hakemassa blogistani haaste! Jään odottelemaan kuviasi :)