torstai 11. elokuuta 2016

Kiviä, lätkäystä, tasottelua, hiekkaa, soraa, muureja, perhosia, kukkia, tunnelmaa...

Paljon on taas mahtunut tähän viikkoon. Uima-altaan ympäristön pohjat alkaa olla jo hyvällä mallilla. Sorat on levitetty, tasattu ja lätkätty, ja korot tarkistettu. Terassivärkit tulee kait huomenna,  parin viikon päästä ois tarkotus vielä päästä uimaan. ;) 


Isoja kiviä tuotiin pellolta ja laitettiin niitä tuonne rinteeseen pitämään maamassoja paikoillaan.
Terassi tulee kiertämään allasta ympäri, terassin ja noiden kivien väliin jää pieni multatila, johon meinasin istuttaa vain ja ainoastaan koristeheinää, luultavasti viiruhelpeä. Hopeatoppoakin olis, sekin ois nätti kyllä. Tosin viiruhelpi leviää ku rutto, sen vois istuttaa kyllä vaikka upotettuihin ämpäreihin niin sais pyöreitä heinäturppaita. Kivien ja metsän rajaan ajattelin jotain isoja havuja, ehkä tuijia, tai Purppuraheisiangervoa...vielä mietinnässä.Saunan terassin laitakin pitää porrastaa, siinäkin on niin jyrkkä lasku, että sadevedet tahtoo kuljettaa hiekan terassin alta pois. Vanhat hirret saa taas tässä toimittaa tukimuurin virkaa. Tuohon pitäisi keksiä myös sopivat kasvit, hirsien välit täytän mullalla ja istuttelen kasveja täyteen. Ainakin muutamia ruusuja haluan tähän toiseen päähän, alppiruusuja, kuunliljoja taas toiseen päähän... välille tulevat kasvit on vielä hukassa? Ehdotuksia otetaan vastaan. ;) 

On vaan hidasta hommaa yksin tehä ja raahata noita hirsiä, mutta eipä ole tarvinnut lenkille haaveilla koko kesänä... aktiivisuusrannekkeen mukaan kilometrejä kertyy toista kymmentä joka päivä, parhaimpana päivänä 19,7 km ja askelia yli 30000...jotta hyötyliikuntapuoli ainakin täyttää vaatimukset.
No kasvihuoneen ja uima-altaan välille tulee vielä nuotiopaikka. Meillä on muutama porakivi, joita meinasin penkeiksi, sepelistä ja liuskekivistä ympäristö ja luonnonkivistä muuraamalla nuotiolle se pesä eli tulisija vai miksi sitä sanois.  Soralle vetelin kengällä vähän viivoja, miten mitäkin siihen järjestelis. Ja samalla vähän mittailin, että miten kaikki tuohon sopii. Porakivien ja näiden "reunakivien" väliin jää myös n. puoli metriä multatilaa. Jotain havukasveja, köynnöksiä, heinäseiväs juttuja ois ajatuksena... 


Ja huomatkaa, kasvihuoneessaki on katto! :D Mutta muuten tuon edistyminen on tyssäny täysin...uima-allas meni nyt edelle. Ja mikäpä kiire tässä, kun ei siellä tälle kesää enää mitään ehdi kasvatteleen. 


Laserilla laitettiin pohjat suoraan, ja lätkällä tiivistettiin. Pohjamaa on aika hiekkaista ja kivistä metsänpohjaa, sen päälle laitettiin vähän erikokoista kiviä ja tuo sora. Kalliokaan ei ole kaukana, alle n. 1-2 metrissä, tämä paikka tuskin kovin paljoa routii. Suodatinkankaat ja sepeli ois vuorossa seuraavaksi.


Peittokurjenpolvi vois olla yks hyvä kasvi tuonne altaankin ympäristöön. Tässäkin rinteen yläreunassa tämä on ollu ihan ylivoimaisen hyvä peitto- ja reunuskasvi. Se pitää rikkakasvit kurissa ja rajaa nurmikon kivasti erilleen tuosta istutusalueesta. Ja vaikka tuossa nyt ei mitään reunanauhaa tms reunusta ole, niin nurmikko ei silti ole levinnyt tuonne penkkiin. 


Valkoiset Pensashanhikitki alkaa viimein kukkia. Ne kärsi kovasti talvesta ja jouduin leikkaamaan ne lähes kokonaan alas. Nyt on kasvu peittäny ruskeat rangat ja kukkia aukeaa päivittäin lisää. 


Jaloangervot on tänä kesänä kukkinu komeasti. Nyt on ollut niille sopivasti lämpöä ja kosteutta. Perhosia on viime päivinä tullut paljon lisää. Varsinki maksaruohot näyttää olevan niiden suosiossa. Tämä taitaa olla Herukkaperhonen, Neito- Nokkos ja Ritariperhosia on myös nähty.  


Lammikolla tunnelmoin toissa iltana...pistin pitsibetoniruukkuihin ensimmäistä kertaa roihut palamaan ja onhan nuo nätit. :) Ihan eri tavalla pääsee kyllä oikeuksiinsa kun ne valaisee noin sisältä päin. Uima-altaalle vois tehä samantyylisiä mutta isommista liinoista, tai vaikka ihan pyyhkeistä, ja useamman eri kokoisia ruukkuja. Sementtiä jäi vielä säkkiin, joten ois materiaaliaki, ku tekis vaan. Tänään on taas satanu välillä ihan kunnolla, semmosia vartin, puolen tunnin kovia kuuroja. Jos huomenna ois vähän parempi keli, laittais vaikka ne ruukut alulleen.
 Tunnelmallista tulevaa viikonloppua!  :)

9 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

No niin, kylläpä siellä hommia aina vain riittää, mutta hienoa tulee!
Nuotiopaikalle sitten porakivien päälle lampaantaljat, niin tarkenee istua. silloin kun ei käytetä, niin vie tuonne saunakamariin säilöön.

Teija kirjoitti...

No totta, sinäpä sen sanoit, kiitos vinkistä! :) Ikeastahan niitä sais vieläpä kohtuullisen edullisesti, tässähän pitää alkaa suunnitella vielä shoppailureissua ;)

Navettapiika kirjoitti...

Teillä nuata rojektia piisaa :) eikä mitää piäniä näperröksiä.
Kivat petooniruukut.

Teija kirjoitti...

No joo, toisaalta nämä on kyllä aika väsyttäviäki rojekteja, tuumailtiin jo isännän kans, ku näistä selvitään nii ei kyllä rakenneta enää mitään. :D

Satu kirjoitti...

Onpas taas tapahtunut vaikka mitä! Vaan sellaistahan tämä tahtoo olla, että rojekteja piisaa ja uusia keksii koko ajan:) Aivan ihana tunnelma noissa lammen kuvissa! Niitä täällä katselen ja huokailen...

Johanna Rintanen kirjoitti...

Hurja on urakka teillä siellä, mutta jo nyt näyttää upealta. Tuskin malta odottaa alueen valmistumista =)

Teija kirjoitti...

Satu, tuo lampi on kyllä mun lempipaikka. Siihen teijän lampeen niin ihastuin, siitä kait mä tuon lampikuumeen sain. ;)

Jori, kiitos, en malta minäkään oottaa. Tänään vaan on satanu niin paljon vettä ettei oo pihalle päässy ollenkaan.

Nimetön kirjoitti...

on teillä kyllä upea piha, lammen lyhyt aivan ihania, tykkään kaikista kynttilöistä. harmittaa kun ei jaksanut lähtä puutarhapäiville....kun vanhuus tulla vattoo, nuoruus poies kattoo. kasvot käyvät ryppyyn ei tee mieli hyppyyn. ihanaa syksyä sinne ja työn iloa talvella saa hiukan huokasta.

Teija kirjoitti...

No ei se mitään, käykää toisella kertaa, eihän tämä täältä minnekään katoa. Vielä on työniloa löytyny, ei ole talvea ikävä ;) hyvää syksyä sinnekin!