maanantai 23. lokakuuta 2017

Viime tipassa talvisuojaan

Viime viikolla muistin ja älysin just ennen niitä ensimmäisiä pakkasia kantaa nuo pelargoniat suojaan tuolta kasvihuoneesta. Sain koko satsin ystävältäni kesällä, kun hänelle oli kertyny niitä liikaa, jotta ei kuulu kunnia kasvattamisesta itelleni ;) 
Nämä on kukkinu ihan koko ajan ja edelleen kukinta jatkuu, ei ole kesä loppunut jos näiltä kysytään.
Pakkasin ne rukkuineen kottikärryihin ja kärräsin tuonne saunalle, saa nyt talven olla tuolla saunatuvan puolella, siellä on yleensä vain peruslämpö, alle 10 asteen, niin eiköhän se passaa näille ihan hyvin. Mutta en oikein tiiä mitä näille pitää tehä, onko hyviä vinkkejä? Kuka on onnistunut talvettaan pelargoniat? Onko kuin herkkiä tuholaisille tai homeille? Kastellaan tieten aika harvakseltaan, mut pitääkö esim. leikata tai muuta?




Kukkia vastapäätä ja tässä kuvaajan selän takana on ikkunat, valoa tulee, mutta ei kovin paljoa. Tarviiko ne lisävaloa vai pidänkö kastelun vaan niin vähänä, että eivät pääse kovin kasvamaan?


Aika ihania lajikkeita, kerrottuja ja yksinkertasia, kaksvärisiä ja yksvärisiä, ihan outojaki, joista en ole koskaan edes kuullut. Tosin en ole mikään asiantuntija pelargonioiden kans, mutta nättejä nämä on :) Ihana olis, jos saisin ens kesään säilymään.



Tomaatitki oli jo aika surullisen näkösiä. Keräilin vihreät raakileet pois ja toin sisälle pöydälle parhaimmat kypsymään. Ihmeesti nuo on tuottanu kylmästä kesästä ja myöhäisestä istutuksesta huolimatta. Ei ole juuri tarvinnu tomaatteja ostaa koko syksynä.


Kirsikkatomaateista ei ehtiny kypsyä yksikään, ne oli jotenki tosi hitaita. Ensimmäinen pikkusen punertaa, jospa noista sais maistiaisia kuitenkin vielä sisällä kypsyttämisen jälkeen. 


Kukkasipulitki istutin vasta viime viikon lopulla. Monta viikkoa ne lojui terassilla, mutta ei ehtiny pihalle juuri nokkaa näyttään... sikalanpesut ja muut hommat vieny nyt ihan täysin ajan. 
Halpiksesta muistaakseni nämä kerran nappasin, narsisseja pääasiassa ja pari pussia tulppaaneja. Ja ihan tylsästi vaan kaivoin kukkapenkin etureunaan ojan ja tyhjensin pussit sinne ja kaikki sekaisin kolmeen riviin ojan pohjalle. Ei jaksanu alkaa miettiin ja tälläämään, eiköhän en tuoltaki nouse jos on noustakseen. 


Sellanen sekalainen seurakunta...


Sipulien päälle istutin toiselta ystävältäni saatuja kulleroiden taimia. Tietääkseni nämä on Aasiankulleroa, oranssinpaa mitä tämä perinteinen. Taimia on toista kymmentä, jos niistäki joku lähtis ja talvehtis. Hyvällä tuurilla kukkis heti sipulikukkien perään alkukesästä, ois aika kiva pari ja kulleroiden lehdistö peittäis aika tehokkaasti sipulikukkien kuivettuvat lehdet. 


Syyshortensia ´Little quick fire´ kukkii vieläkin ihanasti, kukista on tullu melkolailla vaaleanpunaiset, vaikka alkuun oli ihan puhtaan valkoiset. Ihana! Toivotaan että talvehtii.


Ja tässäpä tais tämä kesä olla. Taitaa olla jutunjuuret vähissä taas ens kevääseen asti. Jotenki on nyt ollu semmonen syksy, että on kyllä aika väsyny olo. Puinnit ja peltohommat vieläki vaiheessa, eikä kaikkia saada edes puitua. Mua on ressannu kyllä niin, että ei taho saada nukutuksikaan enää. Mut jospa se tästä, voiton puolella kuitenkin. Talvitauko tulee tarpeeseen. 
Käykäähän silti välillä kurkkimassa, eihän sitä tiiä, jos jonku ajatuksen saa josta välillä voi kirjoittaa. 
Kuulumisiin! :)



9 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Onpa komea kokoelma pelargoneja.
Itse olen onnistunut talvettamaan muutamia pelargoneja noin kymmenasteisessa ikkunallisessa autotallissa. Syksyllä ja talven mittaan olen lähinnä vain siistinyt kuivat ja huonot lehdet tarkkaan pois ja leikannut varsia tarvittaessa hieman lyhyemmiksi. Silloin tällöin olen antanut pelargonioille myös pienen tilkan haaleaa vettä. Kevät on mielestäni ehkä kuitenkin se kriittisin aika. Nimittäin liian aikainen siirto lämpimään huonetilaan voi olla kohtalokas lähinnä oikean kastelun osalta.
Onnea talvetukseen.

Navettapiika kirjoitti...

Hianosti viälä kukkiivat. Mullolis sama propleema. Olis muutama talavetettava ensimmäästä kertaa. Meinaan vintin klasilla kokeella.
Ennennäkemättömän raskas syksy. Isännällä puinnit kesken tääläki. Jos viikolla sais pari kärryllistä viälä, nii ei jäisi ku joitaki märkiä plänttiä peltohon. Meikälääne on saanu teherä lähes yksin askarehet aamua iltaa. On ollut mehut vähis. Liätteet on osittain ajamatta, eikä kiivuakaa oo kynnetty. Huoks.

Ulla kirjoitti...

Mie talavetan pelargoniat noin viiessä asteessa. Kerran kuussa vähän vettä suurinpiirtein, mitä pimmiimmässä kohassa on sen enemmän kellastaa lehtiä, ihan ikkunan luona olevat on vihreitä. Syksyllä en leikkoo kuin hyvin harottavii ja kevväällä sitten rankasti, en tykkee pitkistä hujopeista. Ja mullat vaihan kanssa kevväällä. Liika märkyys tappaa, pelakka tykkevää enempi kuivasta. Sisälläkin voip talavettoo jos tilat sallii. Kastella pittää sitten enmpi!

Nettimartta kirjoitti...

En ole asiantuntija, mutta minä leikkaan vain kukat pois, kun vien pelkuut talvetukseen. Kastelu on todella niukkaa, kun ovat viileässä, kerran pari kuukaudessa. Näin olen niitä säilyttänyt, mutta meidän kellari on melkein pimeä. Mikäli pelakuut saavat valoa, kuten perinnepelkuuni vierashuoneen ikkunalla, niin kastelua enemmän.

Teija kirjoitti...

Kruunuvuokko, kiitos näistä :) Aattelin ite että siirrän keväällä nuo taas sitten kasvihuoneeseen kun sen verran ilmat lämpenee ja sieltä sit ulos. Vai pitäskö ne ottaa aikasemmin jo sisälle? Aika pitkiä roippanoita on osa noista, leikata varmaan pitää.

Navettapiika, jaksamisia sinne! Kyllä siinä on hommaa, yötä myöten on meilläki isäntä tehny töitä, tänään lähti 4 aikaan kokeileen puimurikuskin kans josko ois voinu puida, mut ei onnistanu. Kyntöjä on onneks päästy alottaan ja urakoitsija ajaa lietteet, ei yksin jaksais ja ehtis kaikkea tehä.

Ulla, kiitos vinkeistä :) Kyllä ne tuolla saunakammarissa saa olla, ei riitä sisällä tilat. Mihin aikaan vaihat mullat keväällä?

Nettimartta, samaa aattelin itekin että kukat ainaki täytyy napsia noista nyt pois. Jospa onnistuisin samaan ne talven yli. :)

Satu kirjoitti...

Eiköhän ne onnistu tuolla saunakamarissakin talvettaa. Mulla on tuolla vintin kattoikkunoiden alla talven. Aika rankasti niitä leikoin kun siirsin sisälle, kaikki kukat pois. Vettä annan talven aikana silloin kun muistan. Sattuipa niin että vuosi sitten toin pari pelakuuta sisälle talvehtimaan ja tuolla ne on ikkunan alla vieläkin. Eivät päässeet ulos edes keväällä! Niin ja molemmat kyllä kukkivat, joten kaippa olosuhteet on olleet ihan ok.
Tsemppiä sinne syystöihin!

Teija kirjoitti...

Kiitos Satu. 😊 jospa sit minäki onnistuisin noiden kans, kuulostaa ainaki aika simppeliltä hommalta.

Satu kirjoitti...

Herätys tarhuri! Blogissani olis sulle haaste. Pääset vähän jo virittäytymään uuteen kasvukauteen :)

Teija kirjoitti...

Kiitos haasteesta :) Kauheesti kyllä väsyttää tämä talvi, ei meinaa puutarhuri oikeen herätä :D Mut minäpä koitan vastailla!