maanantai 2. maaliskuuta 2020

Kasvimaasuunnitelmia ja lisäystä talvipistokkaista

Nyt on suunnitelmat selvillä, mitä tuonne uudelle kasvimaalle istutan ja miten sen teen. Voi kun olis jo kevät, mahoton polte olis päästä tekemään tuota! 
Suunnitelma on suunnilleen mittakaavaan piirretty, mut aikalailla vapaalla kädellä. Ympyrät ja kaaret ei oo nii justiinsa, kun en jaksanu alkaa liian tarkasti näpertään...piti vaan äkkiä saada ajatukset paperille. =D 

 
Ja kuten näkyy, mikään ihan perinteinen kasvimaa tästä ei tule. Oon pitkään ihaillu potager-tyylisiä keittiöpuutarhoja, joten semmosista oon nyt kasannu vaikutteita ja ideoita. 
Mun ystävä, myöskin puutarhuri kävi tänään kahvittelemassa ja häneltä sain lopullisen ajatuksen tuohon alueen yläpäähän tien viereen. Koko talven oon sitä miettiny ja pähkäilly, että kuin siitä saa järkevän, ettei tien pölyt leviäis kovin paljoa syötäviin kasveihin. Heli sen nyt keksi, että tee labyrintti! Ja siinähän se! Taikinamarjasta pensasaitaa ja koristekasveja lisäksi, aika ihana idea. 


Viron reissulla jokunen vuosi sitten tykästyin yhden kartanon puistossa olleeseen istutusalueeseen, jossa oli käytetty tätä labyrintti-ideaa. Se on jääny itellä vähän muhimaan, että ois kiva joskus toteuttaa jotain vastaavaa, tähänpä sen sopivasti nyt saa. Pikkusen korkeammalla pensasaidalla teen osan, ainakin reunat, mutta keskellä olevat ryhmät vois jättää mataliksi. Tuossa kuvassa on käytetty puksipuuta, mutta se ei täällä meillä menesty. Taikinamarja kestää talven pakkaset ja tuiskut, ja sietää myös hyvin leikkausta.


Ja näistä ajatuksista innostuneena, nappasin sakset käteen ja suunnistin pihamaalle... napsin tuolta omista taikinamarjoista nyt viime kesän kasvuista pistokkaita reilut 100 kappaletta ja istutin ne kylvömultaan.


 Mullan pinnalla on vajaan sentin hiekkakerros, se tasaa kosteutta ja estää pinnan kuorettumista. 
Pistokkaat on n. 10 cm mittaisia, n. puolet silmuista jäi mullan pinnan alle, muutama silmu mullan pinnan yläpuolelle. Alimmat silmut nappasin pois ja latvojakin typistin hieman, jos alkais tekemään juuria herkemmin. Muovipussista tein huput päälle niin ei pääse kosteus heti haitumaan. 

Aika vähän oon pistokaslisäystä tähän asti harrastanu, mutta kokeillaan nyt miten näiden käy. Jos lähtee hyvin kasvamaan niin teen toisen satsin samallai. Säästää pitkän pennin kun ei tarvitsisi kaikkia ostaa. 


Muuten täällä on vietetty ihan tavallista arkea. Pikkusen oon jo koittanu sisustaa kevättä sisällekin, vaihdellut verhoja ja pessy ikkunoita. Alkaa tuo aurinko taas paistaa niin kirkkaasti ja armottomasti, että jokainen likaläntti näkyy kauas. Ja tulppaaneja tietenkin pitää ostaa melkein joka toinen kauppareissu, heti on paljon keveämpi ja keväisempi olo. 

 


15 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Tosi kivalta näyttävä suunnitelma. Taikinamarja onkin aivan loistava pensas juuri kaavailemaasi labyrinttiin. Sen pistokaslisäystä en olekkaan tullut ajatelleeksi. Minullakin, kun olisi tarve vähän isommalle määrälle taimia omaan puutarhaan, joten mukava kuulla jatkossa, kuinka pistokkaiden kanssa onnistut.
Mukavaa maaliskuuta sinne teille. 😊😊

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Ihana suunnitelma, tätä projektia on todella kiinnostavaa seurata! Toivottavasti pistokaslisäys onnistuu ja miksi ei onnistuisi. Onnea ja iloa suunnitteluun ja toteutukseeen!

Teija kirjoitti...

Kiitos Kruunuvuokko, samoin sinne! 😊
Ainakin kesäpistokkaista sen lisäys onnistuu tosi helposti. Luulis että näistä onnistuu myös. Laskeskelin että tuohonkin aitaan tarvii yli 300 tainta, ei kyllä vihtis ostaa jos saa kohtuullisen helpolla kasvatettua itekin. Toki aikaahan se vie kun nuo kasvaa täysikokosiksi.

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊 Jospa niistä ainakin osa lähtis kasvamaan. Eihän tässä meinaa malttaa oottaa, että pääsis työntouhuun 😄

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Onpa kiva suunnitelma! Tuollainen siististi leikatulla pensasaidalla ympäröity potager on todella hieno. Tsempit pistokkaillesi! Säästö on melkoinen, jos juurtuminen onnistuu. Aurinkoista kevättä!

Navettapiika kirjoitti...

Toivottavasti kevät koittaa pian, että pääset toteutuksen alakuhun. Son nii innostavaa, ku saa jonku ongelman ratkaastuksi. Hiano suunnitelma ja kokuaki löytyy. Lapyrintistä tuloo puutarhan yks näyttävä elementti lisää. Toivottavasti pistokkahat onnistuu, siinä säästää pitkän pennin....eiku sentin :)

Teija kirjoitti...

Kiitos Minna, selkeät rajaukset on minunki mieleen. Mukavaa kevättä sinnekin! 😊

Teija kirjoitti...

Se on just näin, ku on selvä mielikuva mitä haluaa, niin tekeminenki on paljo mukavampaa ja joutusampaa ku ei tartte niin miettiä että mitäs nyt. Mä oon hirmu tehokas tuhlaamaan noita senttejä tänne puutarhaan, pitää koittaa välillä toimia toisinki päin 😅

Sirkku kirjoitti...

Tuota projektia on varmasti kiva alkaa rakentaa. Kiva on myös seurata täältä blogista käsin, joten pidähän meidät mukana! Labyrintti imaisee valtavasti kasvillisuutta, joten pistokaslisäys on varmasti hyvä vaihtoehto. Toivotaan, että kasvatuksesi onnistuu.

Teija kirjoitti...

Kiitos, minäpä koitan pitää. 🙂 Hyvältä vaikuttaa pistokkaat ainakin tähän asti.

Puutarhaelon Riitta kirjoitti...

Upea potager-suunnitelma. Toivottavasti onnistut taikinamarjan lisäyksessä.

Teija kirjoitti...

Kiitos, osa on jatkanu kasvua ja osa kuivunu. Eiköhän niistä ainaki jonku saa pensaaksi asti. 😊

Minna kirjoitti...

Oi miten tämä suunnitelma on edennyt? Onnistuivatko pistokkaat? Taikinamarjasta olen itsekin pistokkaita ottanut mutta kesällä kun lehti oli jo puhjennut. Nyt himottaisi alkaa kokeilemaan myös talvipistokkaiden ottamista.

Teija kirjoitti...

Ei ole suunnitelma edistyny vielä, mut nyt keväällä olis tarkoitus toteuttaa tämä, mikäli selkä kestää.
Ja noille pistokkaille kävi huonosti, unohin muovin päälle liian pitkäksi aikaa ja nehän homehtui 🙊 laitoin kesällä uudet ja ne onnistui ihan hyvin. 😊

Minna kirjoitti...

Hiljaa hyvä tulee ja matkaa tehdessä saattavat vain ideat vielä jalostua👍
Pistokkaiden kanssa saa tosiaan olla kieli keskellä suuta. Pitäisi olla kosteaa mutta ei liian. Taiteilua kuten niin usein kaikessa muussakin kyllä.