torstai 5. elokuuta 2021

Pikaiset kuulumiset

 Melkein kuukausi hurahtanut edellisestä postauksesta, mitenhän tässä näin kävi? Ei ole tainnut aikaisempina kesinä tulla näin pitkää taukoa kirjoittelussa. Mutta kiirettä on pitänyt, heinäkuun alkupuoli oli aika työntäyteinen, loppukuusta järjestettiin tyttären rippijuhlia ja nyt viime viikonloppuna kerettiin jopa lomailla muutama päivä. Helteet vei mehut kyllä kokonaan, pihalla ei tullut tehtyä yhtään mitään, tähän iltaan asti. Siksikään ei ole oikein jaksanut kirjotellakaan. 

Sateet teki tehtävänsä! Potagerissa kasvu suorastaan villiintyi, ero kuukauden takaisiin kuviin on melkosen suuri!


Krassit ja samettikukat on moninkertaistunu.


Oreganot on kukkinu jo pari viikkoa, keräsin kaikista näistä potagerin kukista koristeita rippijuhliin voileipäkakun päälle. Laventelitkin kukkii ihanasti, nuo on ku luotu tuonne kivien väleihin. Voi kun sais talvetettua nämä, ehkä nostan syksyllä ylös ja kiikutan saunatupaan. Ei ne muuten taida mennä.


Kaalet alkaa kerimään, joskohan tässä kohta pääsis kaalikääryleitäkin tekemään. Ne on mun suurta herkkua, ite tehtyinä varsinkin. Ei vaan taho vihtiä värkätä kovin usein, on aika suuritöisiä. Herneet on jääny ilman tukia, kaatuilevat jo vähän liikaakin. Pitää varmaan pajuja käyä katkomassa ja koittaa edes vähän saada niitä pysymään pystyssä.


Onhan nuo värit vaan niin ihania! Vahvat ja kirkkaat värit kuuluu mun mielestä keittiöpuutarhaan ja kesäharson valkoiset kukkapilvet keventää kaikkea ihanasti. Enhän mä osannu edes kuvitella tätä näin ihanaksi, vaikka jonkulainen suunnitelma päässä oliki. Pari penkkiä kasasin jämähirsistä molempiin päihin potageria, voisin istua tuolla tuntikausia ja olla vaan. 

Muutama vuosi sitten äitienpäivälahjaksi saamani moottorisahakin sai taas käyttöä. Ihan viimesinä päivänä kun Olli oli mulla pihahommissa, hän kaatoi vajaa 10 puuta tuosta potagerin päädystä vielä pois. Ne oli vähän liian lähellä, juuret ois tullu kilpailemaan ravinteista ja toisekseen ne varjosti aluetta liikaa. Puut jäi kaadon jälkeen niille sijoilleen, aika ei riittäny sillon niiden poisvientiin, nyt viimein sahasin rungot pienemmiksi pätkiksi ja kuskailin mönkijän kärryllä ne sikalalle rankakasaan. Olihan nuo nyt karseita, ruskettuneita koivuja pitkin pituuttaan, meni jokainen kuva taustan takia "pilalle". 😁


Nyt on parempi. Pensasaitaa on toki tulossa vielä tuonne takalaidalleki joskus, kun saan aikaseksi.


Vadelmat on juurtuneet hyvin, mansikatkin ihan kohtuullisesti. Mansikoiden rönsytaimiakin yritin istuttaa, kun tuttavaltani niitä sain, mutta helteet oli niille liikaa. Ruskettuivat kaikki. Täytyy oottaa tämän kans vähän pitemmälle, että saan lisättyä omista. 


Yläosan käytävät on tehty valmiiksi, osa pensaista ja heinistäkin on istutettuna. Nythän tässä ehkä uskaltais jo siirtää aitataimia tänne, kun maa on kohtalaisen kosteaa, eikä niin mahottomia paahteita enää ole luvassa, toivottavasti ainakaan. Tähän aikaan vuodesta kasvit ei enää käytä energiaa kasvamiseen, vaan ne saa rauhassa keskittyä juurtumiseen. Senkin takia loppukesä on melkeinpä parempaa aikaa istuttamista ajatellen. 

Alppikärhöt siirsin kaaren juurelle, kasteltu on kovasti ja hyvin ne on lähteny juurtumaan. 

 

Ja kyllä mä vaan niin tykkään noista kivistä! Kasvit ja kivet korostaa toinen toistensa kauneutta. Kaikki nuo on siis pohjien kaivuun yhteydessä tästä löytyneet.  
Vaan huomenna on taas työpäivä, kait se pitää lopetella tähän ja mennä nukkumaan. 


7 kommenttia:

vaalean vihreää kirjoitti...

Kaunis on potangerisi. Sateet ovat menneet niin epätasaisesti, että meillä on vaihteeksi kuiva maa.

Laventelit ovat meillä talvehtineet vyöhykkeellä 2 maassa. Mutta meillä on viileä ja kylmä savimaa alla. Toki laventelien alla on kohopenkki tai hiekkaa, mutta tontti lämpenee kokonaisuudessaan hitaasti. Laventelit kasvavat siten, että eivät saa koko päivää aurinkoa.

Maatuska / Selätön puutarhuri kirjoitti...

On upea potager. Taisin eilen ihailla tätä myös IG:n puolella.

Teija kirjoitti...

Vaalean vihreää, kiitos 😊 taidan tehä testin laventelien kans. Osan oon kylväny ite, osan ostanu taimistolta. Jos kokeilis molemmista puolet jättää maahan ja nostas toiset talveksi ylös 😊 Siinäpä sen näkis kuin käy.

Kiitos maatuska 😄 instan puolelle tulee laitettua herkemmin kuvia mitä tänne. Se on niin paljon nopiampaa ja helpompaa, ei tarvi käyttää aikaa tekstien miettimiseen 😁

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

On tuo potagerisi vaan niin hieno! Noista kivistä tykkään minäkin ja oikeastaan kaikesta muustakin tuolla :D Meilläkin on satanut jo sen verran paljon, että maa on kunnolla kastunut. Joitain kasvisiirtoja tein jo muutama päivä sitten ja lisää on luvassa kunhan tulee taas inspiraatio. Mukavaa elokuuta!

Teija kirjoitti...

Kiitos Minna 😊 Täytyypä välillä käyä lukemassa sinunki kuulumisia.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on yksi kauneimmista näkemistäni potagereista. �� Fanitan muutenkin pihaasi ja kirjoituksiasi, olen saanut täältä hyviä ideoita omaan, paljon pienempään pihaani. Kiitos!

Teija kirjoitti...

Ihana kuulla! Kiitos ❤️