torstai 8. heinäkuuta 2021

Sadetta kaivattais

Kohta alkaa olla kuivaa, mutta vielä ei ole palanut mikään ruskeaksi, vähän nurmikolla alkaa näkyä kuivimmissa kohissa. Mutta sais se sataa jo kunnolla, uusia istutuksia joutuu kastelemaan kovasti. 

Pionit on ollu komiassa kukassa. Keltanen ´Bartzella´kukki 4 kukan verran, tuo on mahtavan värinen. Ei vaan oikein kameralla saa kuvattua sitä todellisena. 
Näiden kahen lajikkeet on hukkunu jonnekin, ei ole tullut laitettua taas ylös...


Lammikossa on toistaseks hyvin riittäny vesi, joten pohjavettä kuitenkin vielä on. Luotan siihen, että sieltä se nousee kukillekin. Tuli hommattua lampeenkin vesikasveja, vesikuusen taimen ja lumpeen tilasin sinne. Pari istutuskoria ja vesikasvimultaa lisäksi, laittelin keltakurjenmiekkaa ja siperiankurjenmiekkaa niihin ja testaan miten ne tuolla vedessä alkais viihtyyn. Lumpeen joudun kyllä talvettamaan saunalla, se ei kestä talvea tuolla. 
Kukinta on ollut runsasta ja nopeaa. Tämä lämpö on toisaalta ihanaa, mutta kaikki kukat lakastuu sen takia niin pian. Syyskukkijatki on jo nupulla, mitähän tässä enää syksyksi jää? 
Loistojasmike kukkii ihan mahottomasti! Joka oksa on ihan täynnä kukkia. Jasmikkeet on kyllä kauneimpia kukkivia pensaita. 


Ja nämä varjoliljat, niin ihania. Lisääntyy vaan todella hitaasti, toivottavasti silti varmasti. 


Saunapolulla kukkii lähes valkoinen lilja, varma en ole, onko tämä varjoliljaa vai mitä, taisin saada sipuleita tuttavaltani jokunen vuosi sitten. 
 


Metsäpuutarhassa kukkii sähkönsininen kiurunkannus ja näköjään pitkään. Tässä on ollut kukkia toista kuukautta ja uusia tulee koko ajan. Ihanan värinen!


Kasvihuoneessa kuivuus ja kuumuus vaivaa eniten. Tomaateilta karsin jo reilusti alimpia lehtiä pois, niin eivät haihuta koko ajan niin kovasti. Latvamätää esiintyy taas, kun ei meinaa ehtiä huolehtia tarpeeksi tasasesta kastelusta. 


Kurkuissakin on keltasia lehtiä, pitäs syynätä ne vihannespunkkien varalta, sehän se tahtoo myös tulla riesaksi helteiden aikana. Mut satoa tulee ja ai että miten hyviä nuo omat kurkut taas on!


Härkäpavuistakin oon jo yhen sadon kerännyt. Poistin pavut paloista, ryöppäsin ja kuorin, ja söin tuoreeltaan, ihan hyviä olivat. Ensimmäistä kertaa kasvattelin tätä, kasvihuoneessa tosin, niin ehtii tehä satoa aikasemmin. Ens kesänä vois laittaa vähän enemmän tuonne uudelle kasvimaalle.


Ja siitä puheenollen, kyllä tuolla jo jotain kasvaa. Mangoldi ei oikein itänyt, ehkä pari pientä alkua sieltä näkyy mutta tuskin ehtii kovin suuriksi ennen syksy. Mutta muut kasvaa, ensimmäisen retiisinki maistelin jo eilen.
Sikalalta löyty raudotusverkon jämäpaloja ja niistä värkkäiltiin pari köynnöskaarta potagerin sisääntulojen päälle. Toinen on aika ohkanen, sirompi versio. Tähän olis pari sinistä alppikärhöä vanhalla kasvimaalla, mutta en uskalla vielä niitä siirtää, kun on niin paahteinen tämä uus alue. 


Toinen kaari on pikkusen leveämpi, siihen mulla oli purkeissa 2 vaaleanpunaista alppikärhöä. Vielä ainakin ovat hyvissä voimissa. Ihanasti passaa yhteen tuon ruostuneen metallin kans.


Mansikkamaa saatiin tehtyä ja osa mansikoista istutettua. "Pensaslabyrintin" pohjat ja penkit on tehty, käytäville ois tarkotus kärrätä tänään kivituhkaa, jotta sais senkin nyt siltä osin valmiiksi. Pensasaidat on istuttamatta vielä, tosin ei riitä taimetkaan siihen vielä kokonaan, pitäs laittaa lisää pistokkaita juurtumaan. Muutamia koristeheiniä siirtelin takapihalta aidan viereen, olis aikomus laittaa tuonne ruutuihin pensasasitojen sisään sinisiä ja valkosia kukkia koristeheinien lomaan. Ulkonurkkiin löyty Blomqvistin taimistolta ihanan rungolliset teresanruusut, näiden pitäs talvehtiaki hyvin kun on omajuurisia.

Tässä kun oon istuskellu ja kirjotellu, ulkona alkoi sataa vettä! Ja sitä on nyt tullu ehkä vartin, vähän ylikin jo, ihanaa! Satais nyt kunnolla. Heti piti käyä kameran kans ulkona mutka ;)
Vielä pari kuvaa potagerista, bougainvillea on tykästyny neitosen helmoissa asumiseen, uusia kukkia tulee koko ajan. Ai että tuo on kyllä kaunis! Alkaa näyttää jo kasvimaalta. 
Josko se tähän nyt ois hyvä lopettaa ja lähteä jatkaan pihahommia. 8 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Tuo teidän potager on mahdottoman komea!
Vaaleanpunainen liljasi näyttää ihan 'Pink Morning' -marhanliljalta (Lilium Martagon-Ryhmä).

Teija kirjoitti...

No niin kyllä näyttää kun googletin tuota, paljon mahollista että on sitä.
Kiitos, oon kyllä itekki vallan ihastunu potageriin, piti tehä jämähirsistä sinne kaks penkkiäki, molempiin päihin, että saa istua ja ihastella 😁

Navettapiika kirjoitti...

Ihan käsittämättömän hiano potangeri, kattoo mistä kulumasta hyvänsä! On sekä mahantäytettä tulos, että silimänruakaaki. Hyvin suunniteltu ja toteutettu. Kukinnat on pääsääntöösesti ollu näyttäviä, mutta nopeeta.

Teija kirjoitti...

Kiitos 😄 monen vuojen suunnittelun tulos, pitkään kypsytelty 😁

Puutarhaelon Riitta kirjoitti...

Onpa todella hieno potager tulossa, ja on jo nyt aika makee! Miten ihmeessä ennätät?

Teija kirjoitti...

Kiitos Riitta 😊 en mä aina ennätäkään, mut joka välissä kun on aikaa, rappaan pihaa 😄 ja olihan mulla pikkuveli kesäkuun kaverina tekemässä, ilman Ollia tätä ei ois saatu edes alkuun. 😊

Maatuska kirjoitti...

Oi, mulla on jäänyt tämä postaus huomiotta, hyvä kun nyt näin. Jo osaa olla kaunista ja hyvin hoidettua! Ihan mieletön tuo potager kaikkine kasveineen, istutuksineen ja penkkeineen. Tuollahan käyskentelisi ihan huvikseen vaan ja ihailis. Kuin ihmeessä pidät kaiken puhtaana roskista?
Meinas unohtua mainita alun upeat pionitkin :)

Teija kirjoitti...

Kiitos Maatuska 😊 Tuohan on ihan metästä raivattu alue, pintaa kuorittu 20-40 cm pois, niin ei tuossa pohjalla juurikaan ole rikkaruohoja. Mullan tilasin semmoselta toimittajalta, jolta sai ihan puhtaan turpeen ja hiekan sekotusta. Semmosessa on luonnostaan hyvin vähän rikkakasveja, joten ei tuolta toistaseks ole tarvinnu kitkeä mitään. 💪🏻😁 Saas nähä miten jatkossa menee, ruohottuuhan se ajan kans tietenki jonku verran, mut toivotaan että pysyy kurissa säännöllisllä kitkennällä.