keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Kesän 2022 suunnitelmia

Onpas ollut pitkä talvi! 
Eikä oikein näytä tämä kevät edistyvän, tuota lunta on ihan järjettömän paljon. Tänään käveltiin Leimun kans ensimmäistä kertaa takapihalla nyt kevättalven aikana. Hanget kantaa nyt niin hyvin, että ei juuri jää kengän jälkiä. Mutta tuota lunta, sitä on vielä puolesta metristä metriin tuolla nurmikoilla. Epätoivo meinaa iskeä.
Kasvihuoneeseen pääsi just ja just sisälle, sen verran aukes ovi, että mahtu luikertelemaan siitä raosta läpi ja sain sammutettua jouluvalotkin viimein. Tuossa keskellä nurmikkoa on se ympyräpenkki, missä on hevoskastanja, suihkulähde ja jo täysikasvuiset valkoiset pensashanhikit. Ei näy istutuksia himpun vertaa, lumen alla piilossa ihan kaikki 😅


Potagerin käytävän alkupäässä köynnöskaaren yläosa on mun kaulan kohalla nyt, kun siinä seisoin, jalkojen alla lähes metri lunta. Jotta on sitä vaan, aivan liikaa! 


Mutta niihin tulevan kesän suunnitelmiin, niistä multa on kyselty jo jonku kerran ja oon aina sanonu, että tälle kesälle ei ole mitään isompaa projektia. Kunnes tässä yks päivä hoksasin, että hups, väärässä olin, onhan meillä! Uima-altaallehan me alotettiin jo viime syksynä pientä tuunausta. Ollaan tuumailtu pitkään, että millaset kaiteet sen ympärille tehtäis ja tultiin viimein siihen tulokseen, että ei tehä kaiteita joka sivulle, vaan laitetaan isoja kiviä. Se oikiastaan oli tuon isännän hoksaus, että noita luonnonkiviä kun tuolta pelloilta aina nousee, niitähän tässä vois käyttää hyödyksi. 
Altaan terassien reunoille oon siis ite jo aikasemmin tuonut kunttaa, mutta se alko heinittyä jo aika pahasti, niin kuorittiin kahelta sivulta kaikki pois. Siellä on ihan sora alla, joten ei tarvinnut maamassoja alkaa enää vaihtamaan. 
Siinä lähtötilanne, mun jukkapalmuki vielä on kuvissa ulkoilemassa. 


Altaan ympärille laitetut sorat oli tuettu jo alkujaan kohtalaisen suurilla kivillä. 


Isäntä toi traktorin peräkärryllä pellolta ison kuorman jättikokoisia luonnonkiviä, jotka kuskattiin metsäkoneen kärryllä tuon pusikon läpi lähemmäs uima-allasta. Siitä sitten kaivurilla liinojen avulla nosteltiin niitä yks kerrallaan paikalleen. Hirvittävän hidasta hommaa! Ja vähän kyllä pelottavaakin, niin isoja jytkyjä oli osa kivistä.
Terassin alapuolelta reunat eristettiin patolevyillä, mulla on ajatuksena täyttää kivien ja terassin väleissä olevat kolot mullalla ja istuttaa erilaisia kasveja sinne. Terassista purettiin kulmaa vähän pois ja kasattiin siihenkin kivistä lapsille hyppypaikka. 


Suunnilleen tähän pisteeseen me syksyllä jäätiin, ei kovin montaa kiveä enää tarvita lisää. Mutta iso hommahan tuossa on vielä täyttää nuo välit mullalla ja kivien taakse tarvii myös vähän ajaa lisämaata tukemaan niitä paremmin paikalleen. Saa nähä mitä tästä tulee lopputulokseksi, ainakin erilainen 😅 Hyvinhän nuo kivet sopii muuhun puutarhaan nähden ja muutenkin tykkään kovasti kivien ja kasvien yhistelmästä. 


Nuotiopaikkakin on aika massiivisista kivistä koottu kokonaisuus, nyt tuo uima-altaan alue tulee yhistymään tähän luonnollisemmin. 


Joten tämmönen projekti tässä vielä on eessä, mutta muita isompia juttuja ei ole suunnitteilla. Pientä rappaamistahan täällä on joka puolella, ei täällä tekeminen lopu. 
Kun nyt tulis se kesä! 


9 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Voi, onhan teillä jos jonkinlaista projektia, joiden pariin varmasti tekisi jo mieli! Mutta lunta on paljon, ja kovin hitaasti tuntuu sulavan! Eipä näy penkkejä ja piippoja vielä missään! Hyvää pääsiäistä!

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Lunta on ajankohtaan nähden valtavasti. Toivon kovasti, että säät olisivat suosiolliset ja sulaminen tapahtuisi ennätyksellisen nopeasti. Maassa ei ole kuitenkaan routaa juurikaan, eli ehkä kevät vielä saapuu puutarhaan.
Teillä onkin noista suuria projekteja ollut ja vielä tämäkin jo aloitettu. Todennäköisesti saat lopputuloksesta oikein kauniin, suuret kivet ovat komeita 😊. Hyvää pääsiäisen aikaa!

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Tuleepa muuten hienot reunukset uima-altaalle! Kerrassaan upeita kivenjärkäleitä ja niiden väleihin vielä kasveja pehmentämään. Ei löydy varmasti montaa vastaavaa Suomesta ja sopii tosiaan hyvin muutenkin teidän puutarhaan.
Lunta on täälläkin vielä melkoisesti, mutta tällä viikolla sitä on kyllä sulanutkin aika kivasti. Eilen lähti seinän vierestä niin paljon, että löysin ensimmäiset krookuksenpiipot. Pitää vain käydä joka päivä avittelemassa varsinkin pihakiveystä esille, niin se alkaisi kerätä lämpöä ja sulattaa ympäriltään lumia vähemmäksi. Kukkapenkkien kohtia on turha edes yrittää vielä lapioida auki kun ei ole paikkaa, mihin sitä lunta viskoisi :D
Mukavaa pääsiäisen aikaa!

Nummentonkija kirjoitti...

Terveiset täältä etelämpää. On teillä lunta valtavasti, mutta ei ihme, kun sitä on vielä täälläkin. Pellot ovat melkein paljaat, mutta metsien syrjissä jotkut hiihtelevät vielä. Suuret kurkiparvet odottelevat peltojen vesilammikoissa pohjoisen lumien sulamista, että voisivat matkaansa jatkaa.Hanhia ja joutsenia näkyy myös. On ääni melkoinen niiden pitäessä kokoustaan. Meidänkään piha ei ole lumeton, vaikka on etelärinne ja puutarhaan on tuisku vienyt paksut kinokset. Sain vasta haravoitua risut pieneltä alalta. Tuvan seinustalla kukkivat ensimmäiset sinivuokot ja kevättähdet. Lumikellot jäivät toiseksi nyt, kun vasta on lumi sulamassa niiden päältä. Perhoset ovat heränneet ja peipposet tulleet. Lämmintä nyt luvataan. Kevät tulee kohta kohinalla. Niin kuin aina te saatte meidät kiinni ennätysvauhtia. Onnea ja onnistumisen iloa isossa projektiossanne ja pienemmissä myös! Sekä iloista pääsiäistä!

Teija kirjoitti...

Kiitos samoin Sirkku 😊 Ens viikolle lupaa lämpenevää, jospa sitten jo näkyis piippojakin. 🤗

Teija kirjoitti...

Kiitos Päivi. Totta, tuota routaa en hoksannu edes ajatella, sehän kuulostaa lupaavalta. 😄 Hyvää pääsiäistä sinnekin!

Teija kirjoitti...

Kiitos samoin Minna 😊 luonnonkivet on kyllä mahtavia, niitä voi hyödyntää monella tavalla. Jospa meilläki ens viikolla jo alkais maa pilkistelemään esiin. ❤️

Voi Nummentonkija, olipa mukava kuulla sinustaki pitkästä aikaa 😊 Eilen näin minäki täällä kevään ensimmäisen joutsenen, kurjet on tulleet noin viikko sitten. Ihanan kuulonen kevät siellä, kyllä me perästä tullaan! Hyvää pääsiäistä sinnekin.

johanna kirjoitti...

Luin muutaman vuoden vanhaa juttuasi alppipajusta kerroit että oli selvinnyt talven yli. Onkohan Paju sinulla vielä talvehtinut? Itsekin mietin kyseistä pajua kokeiluun.

Teija kirjoitti...

Ei ole enää hengissä, meni yhden talven yli mutta toista ei kestänyt. Etelä-Suomessa menestyy, mutta tällä korkeudella pitäs olla tosi suojainen paikka.