lauantai 18. kesäkuuta 2022

Kevään puutarhakuulumisia

Kevät ja kesä tulikin sitten taas ryminällä, kun lumet suli. Tulppaanit ja narsissit on kukkineet kovasti. Kaikki on kasvanut kohisten, talvituhoja ei ole juurikaan tullut. Jopa laventelit ja salviat talvehti ulkona hangen alla.


 Myyrät on tosin taas tonkinu tuon rautatieomenapuun alla olevan penkin ihan kokonaan. Penkki oli käytäviä täynnä ja iso on perennoista on tuhoutunut. Omenapuu on onneksi hengissä. Tätä on saanu nyt paikkailla ja polkea talikon kans umpeen.


Ei ole tämä puutarhuri pysyny oikein menossa mukana, pikkuhiljaa oon siivoillut kukkapenkkejä kaiken muun puuhailun ohella. Etupihan laatoituksen vierestä nostin kuolleet pensaiden juurakot pois ja laitoin vaan kankaan ja hakkeen tilalle. Koira kun asustaa tässä portaiden vieressä päivisin, niin se oli kuopsuttanu nuo pensaat tuosta hengiltä, reunakivetki oli jo melkein jääny tuonne nurmikon alle piiloon. Appiukolta sain viime kesänä muutaman valurautapadan lisää, ne pistin nyt tuohon tilalle ja kesäkukkia niihin. Tietenkään en muistanu ottaa heti alkuun lähtötilanteesta kuvia, mutta puolivälistä kaivausurakkaa otin kuitenkin pari. Ei tapahu enää hommat niin nopsaan ku kymmenen vuotta sitten, aikaa tähän tuhrautui monta viikkoa, ennenku sain lopulliseen muotoon. Selkää joutuu varomaan ja välillä piti pyytää poikia ja isäntääki kaveriksi. 


Mut siisti tuli! Ja nuo padat ja tynnyri on kyllä mahtavan näköset. 

Kasvimaa on kylvetty ja potagerin yläosaan pensaslabyrinttiin siirtelen pikkuhiljaa taikinamarjan taimia tuolta vanhalta kasvimaalta. Osan oon viime kesänä tilannu avojuuritaimina, osan oon kasvattanu pistokkaista ite. Hoksasin tässä, että suottapa noita edes kasvattaa missään erikseen, näkyy juurtuvan ihan paikalleenkin. Mennään siis pistokkailla loppuun tuo, leikata noita joutuu kuitenkin :) Näkyy juurtuvan erittäin helposti paikalleenkin. 

Kasvimaallakin kaikki kasvaa mitä kylvettiin, jopa pavut on nousseet pintaan ilman esikasvatuksia, vaikka kylvöt jäikin vähän myöhäseen. Tulossa on taas porkkanaa, perunaa, punajuurta, naurista, retiisiä, herneitä ja härkäpapua. Koristekasveiksi esikasvatin samettikukkia ja krasseja, kylvin kesäharsoa, ruiskaunokkeja, auringonkukkia ja malvikkia. Potagerissa ajatushan on kasvattaa sekä syötävää, että erilaisia kukkia, kauneus on lähes yhtä isossa osassa kuin hyötykasvitkin. Toivotaan että tulee sopivan lämmin kesä, ei liian kuuma eikä liikaa vettä, niin saataisiin hyvä satokin. :) 

5 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihana tuo potageri ja myös rautapataistutukset portaanpielessä!
Vai oli teilläkin paha myyrätalvi. Täälläkin on isoja tuhoja, jalka uppoaa koloihin ja yhden omenapuun juuret syötiin kokonaan. Yksi kirsikkapuukin lähes kaatui, mutta yrittää nyt pukata kumminkin joitakin lehtiä, jospa olisi osa juuristosta vielä elossa.
Kukkaisaa kesää!

Nila kirjoitti...

Sinulla on siellä siistiä. Minä en ole kerkinyt kitkeä juurikaan kun joko sataa niinkuin nytkin tai on porukkaa tai ollaan joko kotona tai mummoa auttamassa. Mutta jospa huomenna 🤗🤔
Meillä jäi tänä vuonna myös juurikkaiden istutus myöhäiseksi mutta ei voi mitään. Talvituhoja ei meillä juurikaan ole ollut.

Navettapiika kirjoitti...

Hianon ryhymän sait tehtyä tuaho porraspäähän. Ihana tua tynnöri! Potangeri on sitte komia. Toivottavasti saat hyvän saron ja kaunihit kukat siältä. Joo, kyllä ikä tuntuu, huamaan ainaki mä.Tuntuu, ettei päivät riitä enää mihinkää. Mukavaa kesää!

Maatuska / Selätön puutarhuri kirjoitti...

Kyllä on kaunis potager ja siisti. Toivon oikein hyvää kasvua kaikille kasvatuksille. Porraspieli kohentui kätevästi.
Vois helposti olla 10-15 vuotta nuorempi, mutta mulle riittäisi parempi terveyskin!

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Nyt on kutsuvan näköinen sisäänkäynti! Valurautapadat ovat niin hienoja ja tuollaisen tynnyrin voisin ottaa koska tahansa tännekin. Potager näyttää myös kauniilta ja houkuttelevalta. Herkkusatoa nousee varmasti pitkin kesää ja kukat tuovat silmänruokaa. Minulla eivät vahapavut oikein itäneet suorakylvönä ja ainokaisen taimenalun ehtivät etanat syödä ennen kuin edes tajusin, että niitä on taas eksynyt juuri siihen lavaan. Nyt saavat syödä ferramolia ja uudet pavut ovat itämässä sisätiloissa. Toivottavasti ehtivät tehdä satoakin, vaikka venähti nyt kyllä todella myöhäiseksi niiden kanssa. Mukavaa kesäkuun jatkoa!