keskiviikko 31. elokuuta 2022

Kevään puutarhakierrokselta - Kotkan puistot

 Mikkelistä jatkettiin matkaa, löydettiin Kotkasta majapaikka ja päädyttiin siis sinne yöksi. Käytiin kävelemällä kiertelemässä Kotkan puistoja, sieltä löytyikin monta kivaa kohdetta. Mikkelissä poikettiin tosin vielä Mikkelipuistossa, siellä oli tulppaanit ihanasti kukassa. Ihan kivoja mallipihoja sinne oli luotu, kannattaa poiketa sinne tutustelemaan, jos on uuden pihan rakennus edessä. 
Pajutunnelin voisin minäki toteuttaa jonnekin tänne... 


Mutta sitten sinne Kotkaan, ydinkeskustan puistoja käytiin vain pikasesti kävelemässä läpi, Palotorninvuoren puistosta piti napata pari kuvaa, kun oli niin kivasti maanpeitekasveilla saatu istutukset siisteiksi. 


Rönsyansikka on tehokas, ei näy rikkaruohoja! 
Fuksin puistossa oli paljon tulppaaneja ja muita kevätkukkia. Istutusalueet oli hauskasti rajattu kivillä, kaikki oli niin siistiä ja hyvin hoidetun näköistä. Tämä on varmasti kiva puisto kesäisin. 


Sapokan vesipuisto oli kaunis ja näkemisen arvoinen paikka jo noin aikaisin keväällä. Täälläkin maanpeitekasvien osuus oli iso, sopii hyvin puistoihin ja helpottaa hoitoa huomattavasti. Alppiruusujen kukintaa vähän haaveiltiin näkevämme, vaan kevät oli sen verran kylmä, että vähän kaikki oli myöhässä. Rinteeseen oli tehty japanilaistyylistä puutarhaa, jossa kasvoi alppiruusuja ja havuja.
 


Korkealle kallion päälle meni polkuja, jolta pystyi ihastelemaan kalliolla kivien välissä solisevaa puroa ja alas virtaavaa vesiputousta. Ylhäältä oli kauniit maisemat alas lammelle.


Nämä riippamalliset puut oli aika ihania. En vaan enää muista mitä puita ne oli, tunnistaako joku? Oiskohan ollu Riippajalavaa? Mua on aina viehättäny eri puiden riippamallit, tuossa on jotain sellasta salaperäistä tunnelmaa. Seuraava hieno puisto olikin sitten rannassa oleva Katariinan meripuisto. Siellä on aikaisemmin ollut öljysatama, jonka jäljiltä alue on siivottu perusteellisesti ja tilalle rakennettu laajat alueet virkistäytymiseen ja liikkumiseen. Lapsille oli paljon leikkialueita ja kaikenlaista tekemistä. Meillä oli vaan rajallisesti aikaa, ei ehditty kiertää koko aluetta. Mahtava satsaus ja kuin hienosti otettu hyötykäyttöön tämmönen alue.Kirsikkapuiden kukinta oli kauneimmillaan! Tänne pitäs kyllä tulla joskus uudestaan, mieluummin keskellä kesää, että näkis kaiken kasvillisuuden täyskokosena. 


Tuolta suunnistettiin vielä Kotkan Jokipuistoon. Siellä oli kauniita istutuksia, runsaasti erilaisia kasvilajeja, ihana lampi ja mahtavien kivimuurien päältä laskeutuva vesiputous. 


Koko rinne oli istutettu peittoon, kivasti suunniteltu koko alue, täällä myös oli siistiä ja sen näköistä, että näitä hoidetaan hyvin. 

Punaisia jaloangervoja ja valkoisia narsisseja siellä välissä, kiva pari :) 


Ja tämä valtava tuija, jonka ympärille oli tehty ruukku. Hauska yksityiskohta! 


Ihan viimeisenä kun lähdettiin Kotkasta kohti Loviisaa, poikettiin Langinkoskella katsomassa Keisarillista Kalastusmajaa. Paikkana tuo oli hieno, kauniit vanhat rakennukset ja kuohuva koski. Sinänsä ei puutarhakohde, mutta mielenkiintonen historialtaan ja tosi kaunis luonto ympärillä.
Päärakennuksessa on museo ja sinnekin olisi päässyt maksusta tutustumaan, mutta me jätettiin sisätilat kiertämättä. Pyörähdettiin metsän kautta pieni lenkki ja jatkettiin matkaa.  Tässäpä oli meidän Kotkan kohteet, taidan laittaa loput Loviisan ja Porvoon kohteet vielä erilliseen juttuun, kun muuten tästä postauksesta tulee pitkä ku nälkävuosi. 
Päällimmäisenä Kotkasta jäi mieleen siisteys, se miten paljon puistoihin oli satsattu ja miten hyvin ne on hoidettu. Täytyy joskus päästä kesällä katsomaan samat kohteet uuestaan. 

2 kommenttia:

pioni kirjoitti...

Minä olen käynyt Kotkassa vain kerran, varmaan kohta 20 vuotta sitten. Ja se oli kesälomareissun ainut sateinen päivä. Kuvien perusteella näyttää siltä, että kannaittaisi käydä uudelleen:)

Teija kirjoitti...

Meijänkin reissulla sato kyllä vettä joka päivä, vaan koitettiin olla välittämättä 😊 kannattaa ehdottomasti käyä uus reissu kotkassa, siellä on paljon näkemistä.