tiistai 23. elokuuta 2022

Kevään puutarhakierrokselta - Kenkävero ja Tertin kartano

 Nyt sattui muutama vapaapäivä tälle viikolle, joten ehdin viimein tännekin kirjottelemaan. 

Käytiin siis keväällä, toukokuun loppupuolella ystäväni kanssa kiertelemässä puistoja ja puutarhoja Etelä-Suomessa. Lähdettiin melkein ilman suunnitelmia matkalle, päädyttiin Mikkelin kautta Kotkaan ja sieltä seuraavana päivänä Loviisaan ja Porvooseen. Oli kyllä kiva reissu ja monta hyvää kohdetta saatiin mahdutettua mukaan. 

Mikkelin Kenkävero


Kevät oli silloin vielä niin aikasessa, että vasta tuomet oli kukassa. Vanhoissa kengissä kukki orvokit, ihan hauskaa rappioromantiikkaa.


Puutarhan puolella oli kasvu aika alussa, pionit sieltä erottui joukosta ja muutamia muita perennoja. Rikkaruohoja, varsinki vuohenputkea kasvoi kyllä joka paikassa. Taitaa olla työläs homma pitää puutarhaa kunnossa. Olis kyllä kiva käydä tuolla uudestaan vaikka nyt loppukesästä, niin näkisi mitä kaikkea siellä nyt on. 


Kääpiömanteli oli aivan ihana! Kenkäverosta jatkettiin matkaa Tertin kartanoon. Kartanon ympärillä on laaja puutarha, kirsikkapuita, puulajipuisto, iso yrttitarha ja vanhojen muurien ympäröimä salaisuuksien puutarha.


 Juotiin hyvät kahvit kartanon ravintolassa ja kierreltiin sen jälkeen puistossa. Muuripuutarhassa järjestetään kesäisin ohjattuja kierroksia, vaan me oltiin sen verran aikasin liikkellä, että niitä ei vielä ollut. Saatiin poikkeusluvalla käydä tutustumassa siihen kahdestaan. 


Aivan hurjan ihana pikkuruinen puutarhavaja, jokaisen puutarhurin unelma! 


Voin vain kuvitella miten kaunis tämä on keskellä kesää! 


Vajan nurkalla räystään alla oli tynnyri, johon sadevesi kertyi ketjua pitkin valumalla. Ihana idea tämäkin! 


Puistossa kukki ihanasti narsisseja puiden juurilla. 


Keisarinpikarililjoja kirsikkapuiden juurella...


Ja ne kirsikkapuut! Ihan täynnä kukkia! En muista oonko koskaan nähny edes tuommosta kukintaa. Ei vaan saanu kameralla ikuistettua sitä hyvin, vaikka kuin yritti. 
Sisäpihan puolella oleviin penkkeihin ihastuin. Sopis niin hyvin meillekin. 


Kartanon päärakennus. 


Puiston takaa pilkotti läheinen lampi.
 Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos liikkuu Mikkelin suunnalla. Täällä vois vaikka majoittua, niin ehtisi ajan kanssa kiertää aluetta. Monta mutkaa jäi tutkimatta, mitä mistäkin löytyy. Ehkä vielä joskus palaan. 4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihanat puutarhakohteet!

Eeviregina kirjoitti...

Minä kiersin nuo molemmat ihanuudet viime vuoden elokuussa. Olivat todella kauniita ja hyvin hoidettuja.
Myös Mikkelinpuisto oli näkemisen arvoinen.
Minua kiinnostaa myös puistot ja puutarhat Lappeenranta-Kotka-Loviisa-Porvoo, laitatko lisää juttua matkastanne👍

Teija kirjoitti...

Saila, oli kyllä 😊

Eeviregina, me käytiin Mikkelin puistossa myös. Ja kirjoittelen lisää kunhan ehdin. En viittiny vaan samaan juttuun laittaa kaikkea, olis tullu semmonen maratonipostaus, että ei kukaan ois jaksanu lukea 😁

pioni kirjoitti...

Kuulostaa ja näyttää hyvältä reissulta!
Joskus olisi tosiaan ihana nähdä tuollainen kunnon kirsikkapuiden kukinta!