torstai 8. kesäkuuta 2023

Uima-altaan kiviprojekti etenee

No jopas tässä onki vierähtäny, ihan meinaa unohtua koko blogi. Kuvia ois vino pino postattavaksi, kun vihtis alkaa kirjotteleen. Vaan jos nyt pysyis yhen postauksen ajan aina yhessä aiheessa, ettei näistä tulis aina niin kauheita maratooneja. 

Uima-altaan kivihommaa ollaan nyt jatkettu, nosteltiin kaivurilla reunalle vielä muutama kivi lisää ja laitettiin kivien välit viimeinkin multaa täyteen. Hieman meinaa olla haasteita näiden kasvien kans, mitä sinne pitäs saada kasvamaan, kun "vaatimuksena" olis trooppinen tunnelma ja mielellään palmuja... Ei ihan onnistu sellainen näillä meidän leveyksillä, mutta pistin aivonystyrät liikkeelle ja sain idean koripajuista. Kävin naapuripitäjässä ostoksilla, tulin paksun pajunipun kans kotiin ja kokeilen nyt saisko nuo juurtumaan tuonne ihan pitkinä pistokkaina. Työnsin pajut rinkiin multaan, n. 50 cm syvyyteen, sidoin muutamasta kohasta ne kiinni ja meinaan saada tästä pajupuun. Vielä kun sais latvaa taivutettua avoimemmaksi, niin tulishan siitä hieno. Melkeinhän tuo on niinkuin palmu ku oikein kuvittelee, eikö?


Koripajun ei pitäs tehä juurivesoja, joten sen leviämisestä ei tarvi olla huolissaan. Kaveriksi sille istuttelin siperiankurjenmiekkaa ja sulkavaleangervoa. Taustalle istutin viiruhelpeä, joka kyllä leviää, mutta sopii värinsä puolesta kivasti kivien ja pajupuun väliin. 


Jaoin ruusujuuresta, kuunliljoista, kultatyräkistä ja japaninkurjenmiekasta myös uusia alkuja kivien lomaan. Erilaisia saniaisia kaivelin pieniä taimia ja istuttelin niitä ympäriinsä. Nallenpoppeli oli tehnyt juurivesan, sen siirsin takalaidalle kiven kupeeseen. Vielä olis tulossa postin kautta muutamia taimia lisää mm. erilaisia koristeheiniä. Yllättävän paljon tähän uppoa tavaraa, yli 40 uutta alkua istutin jo nyt ja tyhjää tilaa on silti reilusti.

Onneksi tänään on satanut pitkin päivää, helpottaa kasvien siirtoa kun ei tarvi niin huolehtia kosteudesta. Haihtuminen on vähäisempää ja juuret pääsee paremmin alkuun. 

 Kruunukuunliljat oli melkein hukkuneet heinikkoon, kaivoin ne ylös ja jaoin pieniin palasiin. Tästä tulis ihana reunus tähän, jos vain lähtevät hyvin kasvuun.


Kultatyräkin luulis viihtyvän, samoin kotkansiipien. Isopiippoa löytyi pari tainta, nekin laitoin tuonne, tosin ehkä joutuu joskus siirtämään, jos kovin innostuu kasvamaan leveyttä. Mutta rehevää tunnelmaahan tänne haetaankin. Muokataan sitten tarpeen mukaan. 


Vielä lupailee viikonlopulle kylmiä öitä, mutta jos se kesä ens viikolla viimein tulis ihan oikein! 


6 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihanat tunnelmat, mainio idea tuo koripajupalmu! Sen näyttää todella hyvältä jo nyt.

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Siitä se pikkuhiljaa alkaa valmistua. Palmu koripajusta onkin hyvä idea, tuollainen korkeampi kasvi tuo mukavasti vaihtelua istutukseen. Tänään tuntuu jo kesäisen lämpimältä. Vielä kun yöt vähän lämpenisivät, niin eivät aremmatkaan hyötykasvit kärsisi kylmästä. Aurinkoista kesäkuun jatkoa!

pioni kirjoitti...

Kiva idea tuo koripaju!
Ja muutoinkin kuulostaa hyvältä, ihan kohta siellä on jo rehevää kasvua.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä palamuirea! Latvuksen keskelle vois kokeella laittaa suuren saviruukun, josko latvus aukees. Vai ookko keksiny muuta?

Anonyymi kirjoitti...

Jäi nimmari pois. T. Navettapiika

Teija kirjoitti...

Saila, kiitos...tosin nyt se on ruman ruskea ja kuivunut, mutta pilkahtaa jo uutta vihreää kasvua 😉

Minna, saatiinhan sitä lämmintä sitten ihan riittävästi, suorastaan liikaa kun osa kasveista kärähti 😅 melko vaihteleva kesäkuu ollu.

Pioni, kiitos, pikkuhiljaa rehevöityy...

Navettapiika, hoksasin kyllä kirjotustyylistä kuka on kommentin takana 😁❤️ ei ole vielä latvusta muokattu, joku ruukkuhan vois toimia. Katsotaan ensin miten sen kans käy, kuoleeko kokonaan pystyy 😆