tiistai 18. kesäkuuta 2024

Katsaus kevääseen

 Nyt mulla olis vakaa aikomus kirjotella enemmän tänne blogin puolellekin, kun oon sairaslomalla ja joutilaana. Viime vuoden päivitykset jäi kyllä niin vähälle, että harmittaa. Ei tullu itellekään talteen pihajutut kunnolla.

 Kevään ensimmäinen pioni kukki aikaisin, kukassa asusteli kulta- tai kuparikuoriainen, kumpi lienee. 




Viime talvi oli ankara, niinku sen varmaan kaikki on huomannu. Pakkaset tuli niin aikaisin lokakuussa, että monilla kasveilla jäi talveen valmistautuminen kesken ja vaurioita tuli aika paljon. Varsinkin perennat kärsi mun puutarhassa pahasti.

Rautatieompun alla näky oli aika murheellinen...penkki oli aukkoja täynnä.



Pensaatki kärsi, pensashanhikit ja ruusut varsinki. Samoin osa havuista, tuijat on menny osin ruskeiksi ja yks kääpiökataja kuoli kokonaan. Valkonen pensashanhikki taitaa olla myös mennyttä.



'Elisabeth' hanhikki ei oo koskaan ollu näin ruskeana, jouduin leikkaamaan siitä ison osan pois ja sais kyllä leikata vieläkin. Yleensä tämä on kukkinu kesäkuun lopulla jo, mutta tuskin nyt. Kivimuurin kivet ei oo näkyny moneen vuoteen tuolta puskan alta. Mutta elämää on, jospa se siitä vielä piristyy. 


Hansaruusu ja suviruusu sai myös kunnon parturoinnit.



Takapihan nurkassa iso vaahtera on halennut, latva on mennyttä, mutta onneksi siinä on elävä sivuoksa kuitenkin. Antaa sen nyt kesän olla tuossa ja syksyllä karsitaan kuollut pois.


No jotta ei nyt ihan mene synkistelyksi, niin kasvimaalla kaikki kasvaa kerrankin hyvin ja satoaki on syöty jo viikko. Salaatit ja retiisit onnistu mukavasti, muutenki näyttää lupaavalta syksyä ajatellen. 


Mansikat kukkii ja yrttiympyrä vihertyy, hitaasti mutta varmasti. 



Tulppaanit ja narsissit kukki nätisti, tosin kevään helleaallon takia aika lyhyesti. 



Ja onneksi on näitä mahtavia taimistoja mistä saa haettua lisää taimia menetettyjen tilalle 😊 Pietarsaareen piti tehdä jo reissu, Blomqvistin taimiston valikoimista löytyi paljon ostettavaa. Enää ei näytä niin tyhjältä kuin keväällä, 37 uutta tainta istutin yksistään tuohon. 


Ja rautapadan keijumaassa kukkii vanamo ❤️ Voisko enää paljo sievempää olla.
 



Jotta aina sitä on jotain hyvääkin. 😊 Onneksi vielä pitkä kesä eessä, ehtii paikkailla loputki aukkopaikat ennen syksyä. 

lauantai 15. kesäkuuta 2024

Avoimet puutarhat 16.6

Huomenna on taas valtakunnallinen avoimet puutarhat päivä ja ollaan mukana niinku ennenkin. Vähäiseksi on jäänyt blogin kirjoittelu, mutta laitan tännekin nyt tiedon kuitenkin. 
Puutarhassa saa vapaasti vierailla klo 12-17, myynnissä on kahvia ja pientä makeaa 😊
Tervetuloa!



Pihan laitto on tänä kesänä nyt vähän tauolla, kevätsiivoukset sain tehtyä ja jäin sairaslomalle solisluuleikkauksen vuoksi. Siisteystaso ei yllä nyt samaan kuin ennen, mutta välillä näinkin. Puutarha kyllä pärjää vähemmälläkin, mennään kevyellä kitkennällä tämä kesä 😊 

Talvi oli kova, paljon tuli tuhoja niin köynnöksien, pensaiden ja perennojen suhteen. Istutuksia on saanu paikkailla melkosesti. 
Onneks kuitenkin osa säästyi, alppikärhöissäkin on ollu jonku verran kukkia

Potagerin humalaportti rehevöityy vauhilla 😊 onneks on näitä varmoja, vanhoja, kestäviä kasveja jotka ei petä.


Riippumatossa loikoilu mahtaa tulla tutuksi tänä kesänä, ainakin tavoitteena olis 😁