tiistai 24. toukokuuta 2016

Akileija-ihastus ja rikkaruohoasiaa

Mä oon kerrattain vannonu etten pihaani akileijaa istuta, mut viime kesänä sen päätöksen pyörsin ja ei ole tarvinnut katua! Tämä Lapinakileija kukkii ihan valtavasti ja kukat on vieläpä suuret. Ja mä oon ihan rakastunu :) Näitä mä haluan lisää. 
Vieressä kaverina kukkii Sammalleimu, sopis juurelleki hyvin. Täytynee levittää tätä vielä.


Ja sitten ne rikkaruohot. Näissä kivimuurien reunoissa mulla nyt on se kivituhkakaistale, mutta tosiaan ruohottuu aina aika pian siistimisenki jälkeen. Viime kesänä hankin tämän liekittimenki, eli kaasutohon, jolla nyt oon noita reunoja käyny läpi ja poltellu sieltä rikkaruohot pois. Ja hyvin toimii! 
Jos nyt sais vaikka parin viikon välein nuo liekitettyä niin pysyis kurissa...kaikki reunat ku kävin läpi niin n. 2 tuntia siinä meni. Kanttaamalla ja kitkemällä ois saanu tehä monta päivää, joten siihen verrattuna ihan huippu värkki! Ja mikä parasta, ei tarvi kyykkiä :)  Eikä ollu kallis, alle 40€, ihan tarkkaa hintaa en enää muista.Ja tulee siistiä jälkeä. Pari mattoaki tuli pestyä aamupäivällä, jäi roikkumaan tuohon kaiteelle, en hoksannu "siivota" pois ennen kuvaamista...mut sehän on elämää ;) Taustalla näkyvät porrasaskelmat on myös helppo pitää siistinä polttamalla, ja vaikka nuo portaat puuta onkin, niin ei tarvi niin kauaa siinä paikallaan liekkiä pitää että ottais tulta niihin. Muutaman sekunnin aikana jo rikkaruohot ruskistuu.
Ihan kaikkia en silti raskinu poltella, nuo saniaiset on jotenki ihanan raikkaat tuolla kivien välissä. Luonnon saniaista, itekseen on sinne ilmestyny, oikean paikkansa on löytäny.


Muitaki luonnonkasveja tänne on pesiytynyt, mm. Ketunleipä kukkii etupihan penkissä Keltakurjenmiekkojen ja Timanttituijien juurella. Nätti! :)  

 

8 kommenttia:

Linda kirjoitti...

Beautiful! :)

Tuija kirjoitti...

Tuollainen tohotin oliskin kätevä juttu ainaiseen reunusten siistinä pitämiseen. Kiitos vinkistä :D

Kivimäen emäntä kirjoitti...

Tuollaisen minäkin vielä joskus hankin, kunhan saan vähän muuten valmista. :) Tuo akileija on kyllä kaunis.

Maatuska kirjoitti...

Akileijat on ihan must juttu puutarhassa :) Olen niin harmissani, kun talven jäljiltä hävisi kokonaan mun itse kasvattamat klematiskukkaiset upeat akileijat.
Tuota tohotinta olen itsekin miettinyt jo viime kesänä. Muistatko mistä ostit? Onko siinä tuollainen pieni kaasupullo, joka näkyy kuvassa eli onko kevyt kanniskella?
Rikkaruohojen hävittäminen on niin työlästä, jospa tuosta olisi apua. sinulla näyttää puutarha nyt niin siistiltä.

Teija kirjoitti...

Linda, Thanks, welcome to visit again :)

Tohotin on ostettu tästä paikallisesta rautakaupasta,
http://www.laaksojenrauta.fi/

Tilasin sen sinne muistaakseni, ei taida olla hyllytavaraa. Ja luulisin että noita saa muualtakin. Merkkiä en kyllä enää muista. Tuo on kokonaisuudessaan n. metrin mittanen, kaasupullo kait joku litran kokonen, ei varmaan paina kahta kiloa koko systeemi. On kevyt käyttää.
Viime talvi on ollu kyllä aika hankala koko suomessa, harmittaahan se kun kasveja kuolee. Ei auta ku kasvatella uuestaan.

KesäKukka kirjoitti...

Liekitin olisi varmasti kätevä rikkaruohotaistossa. Jonkinlaisen kojeen lainasin isältäni, en ole kokeillut sitä vielä. Se näyttää kuitenkin paljon kömpelömmältä ja painavammalta kuin tuo sinun vekottimesi.

pioni kirjoitti...

Kuulostaa kätevältä vempaimelta tuo tohotin:)

Teija kirjoitti...

Suosittelen hankkimaan jos käyttöä löytyy, ei ole kallis investointi hyötyyn nähden. :)