torstai 29. huhtikuuta 2021

Potager - projekti etenee

Meillä käynnistyi vihdoin ja viimein potagerin eli uuden hyötytarhan tekeminen! Tätä oon haaveillut niin pitkään, viime kesänä jo oli aikomus laittaa alulle, mutta selän hajoamisen takia siirtyi eteenpäin.
Siinä on alkuperänen suunnitelma, jota ajatellen nyt aloitettiin...Nyt onkin sitten asiat edenny melkosella vauhilla, kiitos tuon isännän. Toi toissa päivänä kaivurin sikalalta tähän kotiin, auko pohjat ja vei kannot ja juurakot pois. Eilen kerätty tuosta kivet, tasattu maat ja tehtiin muuri tuohon porrastuksen kohille.  Ja kyllähän noita kiviä taas nousi! Tiesihän sen, että niitä on, mutta jälleen kerran tuo määrä yllätti. Ei tarvi kovin kaukaa nyt kuskata rakennusmateriaalia. 
Tässä koko alueella on kallio melko pinnassa, se aiheutti nyt vähän suunnitelmiin muutoksia sillä tavoin, että pengerryksen paikkaa jouduttiin siirtämään pari metriä "alemmas" kun muuten kallio olis pönöttäny keskellä kasvulaatikkoa. Muuri tehtiin just sen kallion päälle, joten ei nyt haittaa siellä piilossa mitään. Täytyy vaan tuo alaosan suunnitelma kääntää vaakaan, niin saa penkit mahtumaan järkevästi tuonne. Pikkusen joudun myös pienentämään penkkien kokoa, ehkä siirrän osa kasveista noista ylätasanteelle.
Mut velipoika Olli on taas tulossa kesätöihin, päästään taas yhessä tekemään. Meinasin ensalkuun, että rakenneltais sen kans tuo muuri, mut näinhän tuo oli paljo kätevämpi, vähän vaan enää tasataan ja korotetaan sitä pienemmillä kivillä. Säästetään nyt Ollia vähän, ettei tuu lisää harmaita hiuksia...😆

Iso osa kasveistakin tälle alueelle on jo oottamassa tuolla entisellä kasvimaalla. Rungolliset herukat ja vadelmien taimet pitäs vielä jostain hankkia. Noita herukoita vaan ei meinaa oikein löytyä, oisko jollain vinkata hyvää taimistoa mistä niitä sais? 


Pitää kesää ootellessa nyt touhuta kaikki rakennusmateriaalit tähän, mm. hirsiä ja vanhoja tiiliä ois suunnitelmissa. Ai että ei meinannu illalla malttaa tulla ees nukkuun, kun vaan kävelin ja piirtelin maahan viivoja ja mallailin, että mihin mitäki mahtuis. Vähän on taas semmonen kärsimätön kutina päällä, tekis mieli saada äkkiä valmista. Vaan ei auta, pakko oottaa ja malttaa nyt, ettei taas mee selkä nurin. Onhan tässä koko kesä aikaa tehä. 


18 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Vau miten iso ja hieno projekti! On tuo isäntäsi taitava kaivinkoneenkäyttäjä. Toivottavasti selkäsi kestää!

Teija kirjoitti...

Kiitos, onhan tässä työtä vähäksi aikaa. 😄 Ja tosiaan isännästä on kehittyny ihan pätevä kuski, sen verran monesti on joutunu mun kans kiviä pyöritteleen. Ja onhan siitä iso etu, kun pystyy ite tekemään. 😊

Puutarhaelon Riitta kirjoitti...

Kiva ajatus tuo, että tulee kaksi tasoa potageriin. Mukavan tilava, ainakin vielä!

Kruunuvuokko kirjoitti...

Alueesta tuleekin hyvän kokoinen. Jatkossa kiva nähdä sen valmistuminen.

Nonna67 kirjoitti...

Blomqvistin taimistolla on ollut rungollista herukkaa ja Siipon puutarhallakin joskus. Ainakin tilaamalla sieltä saa.

Teija kirjoitti...

Riitta, jo vain on toistaseks tilava, toivottavasti syksyllä jo vähän rehevämpi 😅 Tässä on sen verran viettävä maa, että porrastus oli tarpeen. Ja mä niin tykkään noista muureista ja korkeuseroista!

Kruunuvuokko, jospa tässä tila nyt riittäis. 😊 Pysyhän kuulolla, päivittelen tilannetta aina sen mukaan mitä keretään tekemään.

Nonna, noilla molemmilla onki hyvät valikoimat, täytyy pitää ne mielessä. 👍🏻

Navettapiika kirjoitti...

WAU, mikä projekti! Ei ihime, että oot täpinöös :) On suuri asia olla omavaraane, ku on kaivinkoneet ja kivet omasta takaa....ja Olli :)

Teija kirjoitti...

Olli on tässä se melkein paras juttu, ainaki vähintään yhtä hyvä ku omavaraisuus. 💪🏻 Koitan nyt silti olla hätiköimättä liikaa, jos tän kesän aikana saa valmiiks, nii hyvä on.

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

No nyt on projektilla kokoa! Hyvä on suunnitelma ja toteutuskin tähän asti. Näppärää kun on kaivinkone itsellä ja taitava kuski, niin saa kivetkin näppärästi laiteltua paikoilleen. Eikä ylimääräinen lihasvoima veljen muodossa varmasti ole yhtään sen huonompi apu. Mielenkiinnolla jään odottamaan, millaisen potagerin saat vielä aikaiseksi. Iloista vappua!

Teija kirjoitti...

Kyllä mä välillä mietin, että taijan olla vähän hullu tämän pihan kans 😅 vaan miksipä ei toteuttas ideoitaan, jos siihen on mahollisuus. 😊
Kiitos, ilosta vappua sinnekin!

Satu kirjoitti...

Mietin eka, että minne ihmeeseen sä saat vielä potagerin mahtumaan ennenkuin se kuvista selvisi =D On kyllä mahtava kun on tilaa toteuttaa ja vielä saat siihen apuja. Siitä tulee takuulla upea ♥

Teija kirjoitti...

Kiitos Satu, jospa tulis 😊

pioni kirjoitti...

Ai että, potagerista tuleekin oikein kunnon kokoinen! En kyllä yhtään ihmettele, että tekis mieli saada heti valmiiksi:) Kun on pitkä talvi takana, haluasi puutarhassa nyt ahkeroida koko ajan.
Minulla on yksi rungollinen herukka. Ostin ihan tavallisen puskan, josta leikkasin itse alaosa oksat pois:)

Teija kirjoitti...

Minäki kerran kokeilin kasvattaa ite rungollista punaherukkaa, vaan ei siitä oikein mitään tullu. Parempi ostaa valmiit nii saa varmasti oikeanlaiset. 😉

Nila kirjoitti...

Jestas mikä projekti mutta koneilla saa kerralla valmista, meillä kahdestaan tässä olisi vienyt vuosia 😁
Rungolliset herukat on varmasti kivan näköisiä potagerissa tulee vähän erilaisuutta.
Eikun tsemppiä.

Teija kirjoitti...

Kiitos Nila 😊 onhan tässä työtä kyllä, ei ilman koneita ois tämmöseen ryhdytty. 😅

Sirkku kirjoitti...

Aivan mieletön projekti, mutta teette huolella, siitä tulee varmasti upea! Jäädään odottelemaan jatkoa! Jotta et ihan selkääsi hajoita, voit välillä vaikka vastailla haasteeseen, joka löytyy blogistani. Ihanaa äitienpäivää!

Teija kirjoitti...

Kiitos Sirkku 😊
Minäpä koitan vastailla kun joudan. Haasteet on aina mukavaa vaihtelua.