sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Tästä se taas lähtee

Lumet suli viimeinkin! Pääsee nyt taas pihan kimppuun, siivoilemaan ja leikkaamaan puut ja pensaat. Oikeastaan mitään en oo vielä ehtiny tehdä, joten hommaa riittää. Kirjokevättähdet aloittelee kukintaa. 


Pari hassua lumikelloa yrittää nöyrästi nostaa nokkaansa haltiankukan juurella. 


Ja paljasti lumien lähtö taas kaikki talven aikana tulleet tuhotkin. Jänikset söi mm. omenapuita,


kaikki hangen päällä näkyneet norjanangervon oksat,

 tyrnejä, kirsikat ja luumupuun. Ei kovin montaa oksaa tähän luumuun jääny. Tää on muutenkin kokenu välillä kovia, siirretty pari kertaa, paleltunu toisinaan, jouduttu leikkaamaan ja ties mitä. Sitkeässä on saada tämä kasvamaan. Enkä tietenkään saanu syksyllä laitettua verkkoja ympärille. 

Myyrät tuhos näköjään ainakin yhen tyrnin juuret, saa nähä menikö lopullisesti. Isoja reikiä ja pitkiä käytäviä on koko tyrnien alus täynnä. Osin nurmikollakin noita jälkiä risteilee...saas nähä mitä kaikkea muuta ne on syöny. 


Rautatieomenapuuhun ei ole koskettu, se on sen verran yksinään ja latvus niin korkealla, että eivät oo siihen ylettäneet. Sen sainkin leikattua muutama päivä sitten, tosin aika vähillä leikkauksilla selvisin nyt. Muoto on viimeinki semmonen ku pitää ja hyvin pysy kuosissaan viime kesänkin aikana. 


No ja kattokaa, tulppaanit nousee! Tästä oon erityisen ilonen, satsasin tähän uuteen penkkiin syksyllä ihan urakalla. Seassa on sopivasti laukkojakin, ne ehkä on pitäny myyrät pois tästä penkistä. Luvassa on siis näillä näkymin värikästä kukintaa muutaman viikon päästä. Ihanan värisiä lehtiä osalla tulppaaneista, ehkä tämä ennakoi kukan väriäkin punaiseksi? Enhän mä enää muista mitä oon tähän istutellut, täytyy kaivella kuva-arkistoja, jos sieltä löytyis jotain muistin virkistystä. 
Uima-altaan ympärille ois taas uusia suunnitelmia, kaiteet on vielä kesken, ehkäpä ei jatketakaan tuolla samalla systeemillä loppuun asti. ;) Mutta ei passaa paljastaa enempää, jos ei saakaan toteutettua näitä aikomuksia. 


Taimet kasvaa sisällä kohisten. Jotenki aina yhtä jännä ilmiö, että näin pienestä voi tulla näin suurta? Huhtikuun eka viikolla kylvin, pöydällä oli muutama astia...nyt oon parissa erässä koulinu näitä ja tilahan tässä loppuu kesken. Piti jo koronapelipöytäki kääntää nurinpäin ja vuorata jätesäkillä kukkapöydäksi 😆 No siis kylvöt on onnistuneet, ei passaa valittaa. Josko viikon päästä sais siirtää nämä kasvihuoneeseen jatkamaan kasvua.


Kirjavalehtisiä köynnöskrasseja, ensimmäistä kertaa kokeilussa näitä. Lisäksi tavallisia yksinkertaisia ja kerrottuja köynnöskrasseja, vajaa 60 tainta yhteensä. Otin varman päälle ja kylvin reilusti, viimeks kun ne ei oikein itäneet, nyt iti melkein kaikki. 


Kaunopunahatut oottaa vielä koulimista, kunhan nyt pikkusen kasvavat. 


Härkäpavut kiipeilee jo kymmissä senteissä... olinkohan vähän liian aikasessa? 


On tämä aina yhtä hauskaa hommaa, ei meinaa malttaa oottaa että kelit lämpenee. 
Narsissit ilostuttaa portailla edelleen, ennen pääsiäistä laitoin ulos ja siellä on olleet läpi yön siitä asti. Ei pienet lumisateet ja pakkaset haittaa, kukintaa kestää ja kestää, kun ei ole liian lämmintä. 

Mukavaa viikkoa! 10 kommenttia:

Hilu kirjoitti...

Paljon riittää puuhaa keväällä. Hienosti taimet kasvaneet. Meillä on ollut vielä useampana aamina lumi maassa:(

Teija kirjoitti...

Kyllähän tätä hommaa keväällä on aina eniten, vaikka ei se kesälläkään kesken lopu. 😉 Eiköhän ne lumet lähe teiltäkin ihan pian. Ens viikoksi lupailee taas vähän lämpimämpää.

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Aina kevättyöt aloittaessa tuntuu, että työtä on ihan joka puolella. Pikku hiljaa saa kuitenkin tehtyä. Viime talvena jänikset mellastivat harmillisen paljon, meilläkin on nyt syöty paljon angervopensaiden oksia, kun eivät verkotettuihin puihin yltäneet (paria poikkeusta lukuunottamatta).
Kauniilta näyttävät keväiset näkymät siellä, iloa kevättöihin!

Kruunuvuokko kirjoitti...

No voihan rusakot, minkä tekivät ja vielä myyräkin. Onneksi angervojen kaluaminen ei niitä haittaa, ne kun voi leikata muutoinkin alas vaikka joka kevät.
Keväällä töitä riittää etenkin isolla pihalla runsaasti ja aina ei tahdo itsekään tietää minne seuraavaksi singahtaisi.

pioni kirjoitti...

Ihanaa kun puutarha alkaa pikkuhiljaa värittymään!
Ja kun kohta saa alkaa kantaan viljelyksiään kasvariin:)
Harmi vain että teillä kävi talvella kurjia puutarhavieraita, toivottavasti eivät tuhonneet mitään lopullisesti.

Navettapiika kirjoitti...

Voi samplarin jänikset ja myyrät! Valitettavan ahanahia ollehet. Toivottavasti mitään peruuttamatonta saanehet aikaaseksi. Mutta kiva päästä puutarhatöihin. Näin keväällä on intua vaikka mihin. Kukkiaki alakaa tulla ja muita orotettuja kasvia nousoo lisää joka päivä.

Katja kirjoitti...

Voi harmi mitä tuhoa eläimet ovat tehneet. Meillä oli kaikki verkotettuina mutta runsaan lumen takia pääsivät syömään joidenkin puiden oksia. Mitään suurta vahinkoa ei kuitenkaan tullut. Kohta siellä kukkii kaunis tulppaanimeri.

Teija kirjoitti...

Päivi, Pupujusseja on kuluneena talvena näkyny aiempia vuosia enemmän, melkein on jo kettuja ja ilveksiä ikävä 😅 Kiitos samoin sinnekin!

Kruunuvuokko, singahtelu on kyllä hyvä kuvaus, kaikki tahtoo jäädä kesken ku aina huomaa jotaki uutta tekemistä toisaalla. 😁

Pioni, ainakin nyt näyttää siltä, että kaikki olis hengissä. Tyrni on ainut mikä mietityttää. Jospa tässä kelit lämpenis taas. 😊

Navettapiika, intoa kyllä riittäis, täytyy vaan varoa tuota selkää, ettei innostu liikaa ja hajota sitä uuestaan. Himpun verran tarttee hiastaa vauhtia edellisvuosiin verrattuna 😅

Katja, verkoilla ois selvinny vähemmillä vauroilla, laiskuus kostautui. Ei meinaa malttaa oottas kukinta-aikaa 😊

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Isolla pihalla riittää puuhaa. Eikö olekin talven jälkeen mukava hääräillä puutarhassa?
Harmillisen paljon tuli teillä jänis- ja myyrätuhoja. Täälläkin oli paljon jäniksiä mutta myyriä ei varmaan yhtään. Naapurilta rusakko söi muutaman vuoden vanhan omenapuun puolesta metristä niin korkealle kuin ylettyi. Saa nähdä, tuleeko siitä mitään enää. Olin naapurin apuna leikkaamassa ja selvittelemässä, saisiko hangen alla suojassa olleista oksista kasvatettua uuden latvan.
Ihanan runsaasti on tulossa tuossa yhdessä kohdassa tulppaanin ja laukan lehtiä. Kukinta tulee olemaan upea hetken päästä. Taimetkin kasvavat hyvin. Vielä kun tietäisi, miksi jonain vuonna siemenet itävät huonosti ja seuraavana keväänä samoista siemenistä itävyysprosentti on lähempänä sataa.
Mukavaa vappuviikon jatkoa!

Teija kirjoitti...

No tuo onki jännä juttu, että samoista siemenistä kasvatetut itää eri tavalla? Ei luulis olevan olosuhteissakaan kovin isoja eroja? Tulee mieleen, että oisko sitten mullassa ollu joku "vika"?
Ei täällä kyllä tylsyys vaivaa, tekemistä on aina ku vaan vihtii tehä.
Yleensä omenapuu kasvattaa uuen latvan, kun tuollai vaurioituu. Jospa se selviäis 👍🏻