torstai 13. toukokuuta 2021

Ihana kevät

Valkovuokot kukkii ja linnut pitää konserttiaan. 

Helteet tuli ihan yhtäkkiä, aivan meinaa läkähtyä ku ei oo tottunu tämmöseen. 



Taimet muutti sisältä kasvihuoneeseen vajaa viikko sitten. Tomaatteja jäi yli reilusti, krassejaki on ihan yli oman tarpeen, täytyy lahjotella niitä tutuille, ettei tarvi heitellä kompostiin. Vähän meinaa aurinko niitä poltella, mutta yleensä se ei haittaa niiden kasvua kuitenkaan. Joka ruukku ja säkki on istutettu täyteen, kohta on taas mukavan vehreää. 


Kurkkuja on taas kolmenlaisia, pitkää ´Futuraa´, minikurkku ´Picolinoa´ ja avomaankurkkua. Avomaankurkku pärjäis kyllä ulkonakin, mutta vielä ei oo sille oikein kunnon tilaa, mihin laittaa kasvamaan. 
Tomaatteja on neljää lajiketta, ihan tavallista ja kolmea eri väristä kirsikkatomaattia. Kaikki iti ja kasvaa kyllä hyvin, nyt enää ootellaan satoa. 


Krassit tarvis vielä latvoa ja siirtää ulos kasvamaan. Täytyy katella kukkapenkeistä aukkopaikkoja ja täyttää ne näillä. Menestyy miten menestyy. 


Toki uudelle kasvimaalle pitää säästää jokunen. Tuonne kivimuurin reunalle krassit sopis hyvin. 


Hankkijalta löysin ihanan patsaan, jonka hame toimii köynnöstukena. Sen aion laittaa potagerin keskelle katseenvangitsijaksi, ehkä rakentelen sen ympärille tiilistä ja kivistä jotain.
 Rungolliset herukat löyty myös sieltä, kävin samantien hakemassa kun huomasin, että niitä saaki nyt näin läheltä.
 Mustaherukat on ´Marski´ -lajiketta, sillä on hyvä härmänkesto ja isot marjat. Punaherukat tais olla ´Katria´ jos en ihan väärin muista, kaks on molempia. Kukkanuppuja on kaikissa taimissa jo, taijetaan syksyllä päästä jo maistelemaan. 


Haapaveen Laaksojen Rautaan on tullu myös taimimyymälä. Sieltä loppui Hankkija viime syksynä, joten tuo on kyllä hyvä lisä sinne. Kävin sielläkin ostoksilla, pari pilarikatajaa lähti mukaan, potagerin portaiden molemmin puolin aikomus istuttaa. Sieltä sain myös lisää pensasmustikkaa ja mansikan taimia, vanhaa kunnon Jonsokkia ja Polkaa :) Jonsokista oon tykänny kovasti, se kestää pakkasessa hyvin ja tekee hyvästi satoa.




Haapaveeltä lähti mukaan myös aivan ihanasti kukkiva bougainvillea, sen aion istuttaa neitokaisen hameenhelmoiksi tämän kesän ajaksi ja talvettaa ruukussa tuolla saunatuvassa. En päässy tästä enää yli, kun sen näin. Pikasesti mallasin sitä paikalleen ja vein kasvihuoneeseen vielä, ettei ota nokkiinsa kylmistä öistä. 



Vielä muutaman viikon saa ootella Ollia pihahommiin, jos sitten sais jo enemmän näkyvää jälkeä aikaseksi. Oon tässä koittanu hankkia rakennusmateriaalia ja taimia valmiiksi, niin päästään sitten heti tekemään. Pää pursuilee ideoita, mutta pitää vielä valita niistä ne toimivimmat ja toteutuskelpoisimmat ajatukset, jatkonki kannalta kohtuullisen helposti ylläpidettävät ratkaisut :D 

Vanhalla kasvimalla talvehtineet yrityt ja muut kasvit on selvinneet talvesta hyvin. Pallaksenpionin taimi on kovassa kasvussa jo, sen sain toissa kesänä avoimet puutarhat-päivänä meidän pihalla vierailleelta naiselta. Sille täytyy löytää lopullinen kasvupaikka uudelta alueelta. 
Sitruunamelissa ja oreganot nousee myös. Nämäkin muuttaa potageriin aikanaan. 


Me on Tuiskun kans koitettu olla ahkeria ja siivoiltu nurmikolta oksia ja lehtiä vähemmäksi robotin tieltä. Hiekkakäytävätki putsattiin ja yhessä kuskataan kottikärryjä. Todettiin, että ajuruohotki on talvehtinu lankkupolulla erittäin hyvin ja kohta sekin kukkii. 
Ihanaa kun on kesä ihan kohta! 





7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihanan nököistä on kasvihuoneessa!
Suloinen Tuisku apurina ♥

Teija kirjoitti...

Kiitos, Tuisku on kyllä hauska apuri, mahottoman utelias 😄

Puutarhaelon Riitta kirjoitti...

Hienoja näkymiä pihallanne.

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Ihana kevät todellakin! Kaunis kierros ja kauniit näkymät, kiitos esittelystä!

Teija kirjoitti...

Kiitos Riitta ja Päivi 🤗

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Ei voi olla kuin samaa mieltä, ihana kevät! Bougainvillea sopii kauniisti neitokaisen hameenhelmaksi. Aurinkoista viikonloppua!

Teija kirjoitti...

Kiitos samoin Minna! Mukavan lämpimät kelit ollu, semmoset sopivat nyt, ei liian kuumat. 😊