torstai 10. kesäkuuta 2021

Paakarin Pysäkin piharemontti

Saatiin mun veljen Ollin kans tämmönenki projekti tehtäväksi viimesen viikon aikana. Paikallisen kahvilan Paakarin Pysäkin pihalle tehtiin vähän uudistuksia, kevättalven aikana piirsin sinne ensin suunnitelman ja nyt myös toteutettiin se. Toki omistajatki oli mukana tekemässä ja olihan kyllä niin mukava viikko ahertaa porukalla. Saa paljon enemmän aikaan lyhyessä ajassa, kun on useampi tekemässä. 

Pohjat aukastiin kaivurilla yhen päivän aikana suunnilleen viikkoa aiemmin, niin ei tarvinnut lapion kans kovinkaan paljoa enää kaivaa. Tässä muutamia kuvia lähtötilanteesta, istutusalueet oli ollu vuosia jo aikalailla hoitamatta, juolavehnä ja muut rikkakasvit oli päässy ihan täysin valtaamaan joka paikan. 


 

Vanha vilja-aitta siirrettiin kahvilan takapihalle jo viime kesänä, siihen on tulossa ihana kesäkahvihuone, yläkerran kans. 


Kuusi pitkää päivää tehtiin töitä, välillä tosin olin ite kahvilan puolella tiskin takana ja ohjeistin Ollia sieltä etänä. Oon siis tehny keikkatyötä kahvilassa jo pari vuotta ja tykkään kyllä kovasti siitäkin työstä.

Vanhoista heinäseipäistä tehtiin aitaa, kolmeenki eri kohtaan. Muutenki koitettiin kierrättää kaikkea entistä, vanhoista lankuista tehtiin polkua, edellisistä istutuksista säästettiin osa perennoista, harjateräsverkosta värkättiin köynnösportti, rikkinäinen ruukku hyödynnettiin kukkapenkissä kivien välissä ja luonnonkiviä käytettiin mahollisimman paljon. 

Yhen istutusalueen pintaan laitettiin kangas ja kuorikate sen päälle, koitetaan pitää sillä rikkaruohot kurissa ja istutettavat kasvit omilla paikoillaan. 

Penkin keskelle siirrettiin vanha, kahvilan omistajien kotipihalla aikoinaan käytössä ollut kaunis suihkulähdepatsas. Nyt ei tehty tähän vesiaihetta, vaan luonnonkivillä ja valkosella koristekivellä ns. kivilampi, jonka keskellä patsas seisoo. Erottuu ihanasti tuosta kivien ja kasvien keskeltä.


Patsaan taakse istutettiin isot, vanhat pionit, muutamia syysleimuja, kulleroa ja harmaamalvikkia. Malvikit tulee näyttämään hienoilta heinäseiväsaitaa vasten.Toinen vanha ankkapatsas löytyi varastosta, sekin olis vesiaiheeseen sopiva, mutta nostettiin nyt tähän kivelle neitopatsaan seuraksi. Kivien koloissa kasvaa keltajapaninangervoa, sammalleimuja, yks ruosteenpunainen happomarja, kuunliljoja, lamohietakirsikkaa ja alla kuvassa keskellä näkyvää keltaista profeetankukkaa. Profeetankukka oli mulle uus tuttavuus, tai joskus oon kuullu kyllä nimen, mutta en oo tainnu ennen nähä.


  Etupihan sisääntulon viereen rakenneltiin vinoaitaa seipäistä. Sen eteen istutettiin pari syyshortensiaa, Ritausma ja Ilo ruusuja ja pariin maahan upotettuun ämpäriin viiruhelpeä ja keskelle vähän harvinaisempaa oranssia kanadankulleroa.Etupihan parkkipaikan nurkkaan tulee pyörätieltä pieni polku, sen toiselta puolen poistettiin iso, heinittynyt perennaryhmä ja istutettiin siihen nyt pensaita ja vähän perennojakin. Köynnösportin molemmin puolin istutettiin humalaa. Toisella puolella humalan vieressä on Ilo-ruusua pieni taimi, toiselle puolelle tuotiin vanha damaskonruusu. Tästä on tulossa kans näyttävä ryhmä, kunhan vaan pääsevät kasvuun. Istutukset rajattiin tässä ja parissa muussakin kohtaa mustalla valley view-reunanauhalla, joka upotetaan 10 cm maan pinnan alle, joka katkaisee nurmikon leviämisen istutusten sekaan. Tuo oli aika näppärä asentaa ja on kohtuullisen siisti ja huomaamaton. Nurmikon voi ajaa ihan reunusta myöten, eikä tähän nyt pitäs kertyä semmosta korkeaa heinikkoa reunalle. Kuorikatteet loppui tässä kohin kesken, sitä tarvii vielä hankkia vähän lisää, että saa kaikkien pensaiden juurelle. 


Mut tuosta takapihasta tuli kyllä mun lempikohta. Tuo aitta on niin ihana! Pieni koristelampi ja pissaava poika oli ennestään tuossa paikalla, se vaan siistittiin ja lisättiin istutuksia lammen taakse. Aitan terassin alta siirrettiin kuusen juurelle pari rantatyräkkiä, nekin innostu kukkimaan, vaikka kaivettiin nekin ylös ja putsattiin juuretki perusteellisesti. Kuusen alle tuotiin myös kaivurilla kiviä, niiden lomaan istutettiin pikkutöyhtöangervoa, pari syysmaksaruohoa ja ison kiven eteen söpö pesäkuusi. Isoimpien kivien pinnoilla kasvoi sammalta, ne säästettiin ja on koitettu pitää hengissä helteistä huolimatta. Vanhan männyn juurelle siirrettiin myös kiviä, lisättiin multaa väleihin, laitettiin tuo vanha ruukku ja isoja ihania unikoita, sammalleimuja, yks siperiankurjenmiekka, oreganoa, ketoneilikkaa ja valkovuokkoja. Kivien ympärille tein lankuista polun, joka kiertää tuonne aitan seinustalle asti. Lankkujen väleihin istuttelin erilaisia ajuruohoja, kissankäpälää, sammalleimua, keltamaksaruohoa, tunturiunikkoa ja varjoisampaan kohtaan patjarikkoa. Ajatuksena on saada levitettyä nuo kivikkokasvit niin, että lankkujen välit on täynnä niitä. 
Molemmilla puolin aittaa voi istua ja kahvitella, toisella puolen on pikkusen isompi terassi, heinäseipäistä aitaa, jossa kasvaa sinistä ja vaaleanpunaista alppikärhöä, lisäksi nurkassa vaaleanpunakukkainen koristeomenapuu. Kärhjöjen juurelle koko pitkälle sivulle istutettiin oreganon taimia. Tästä tuli kyllä ihana kokonaisuus, oon kyllä tyytyväinen koko projektiin. 
Jos ajelette Kärsämäen ohi, niin pistäytykää kahvilla ja livenä kahtelemassa. 😊9 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Tulipa todella hieno ja upea kokonaisuus.

Saila kirjoitti...

Ihanan pihan teitte!

Teija kirjoitti...

Kiitos, toivotaan vaan nyt sopivia ilmoja, että lähtevät hyvin kasvuun. 😊

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Tässähän oli paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, mm. komeita kiviä ja heinäseipäitä. Hieno lopputulos!

Teija kirjoitti...

Kiitos Minna 😊 Kivet ja heinäseipäät on ihania, ne sopii hyvin tuon aitan ja kahvilanki tunnelmaan.

Anonyymi kirjoitti...

En ollut vuosiin käynyt. Ihana myymälä, tuoreita leipiä, kiva piha.

Teija kirjoitti...

Kiitos, tervetuloa toistekin 🤗

Maatuska kirjoitti...

Tulipa ihana! Tuo patsas kruunaa kaiken.

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊 tuo patsas on kyllä niin kaunis!