keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Piha tiptop-kunnossa

Aamulla kiertelin ja kuvailin pihaa, kun kaikki on kerrankin siistissä kunnossa. Pihavierailulla kävi n. 200 vierasta, oli oikein onnistunut, mukava ja lämmin päivä. Kiitos kaikille, jotka kävitte! :) Mukavaa kun käy porukkaa, ei ole turhaan nähnyt vaivaa. 

Tänään on ollu tosi kuuma ja tukala päivä, aamun paahtoi aurinko, iltapäivän ukkosti ja taas jyrisee. Sadetta on saatu niin, että ei ole tarvinnut kastelusta kyllä huolehtia, vaikka onki ollu lämmintä.

Aamun kuvissa ja tunnelmissa ei ole sateesta tietoakaan.

Etupihan istutusryhmä kukkii sinisen, keltaisen ja valkoisen sävyissä. Tämä on vuosien aikana muuttunu melkolailla, alkuperäsiä kasveja tässä ei ole jäljellä muutakuin nuo isot pensaat, reunassa keltainen mongolianmaksaruoho ja sininen vuorikaunokki. Kaikki muu on vaihtunut, osa kuollut ja osa hävitetty tarkotuksella. Ihan kiva näinkin, mutta saas nähä kuin kauan jaksan tämmösenä sitä katella. Voi olla että vuoden päästä on taas mieli muuttunut.



Tuo keltainen on joku hanhikki, mutta tarkempi nimi on taas hukkunu mun muistista jonnekin. Sen taustalla näkyy valkoinen kanadanvuokko, joka on levinnyt koko penkkiin. Kaunis, mutta myöskin melkonen riesa, tosin parempi se, kuin rikkaruohot. 




Ruusuissa kävi melkonen surina ja pörinä. Kimalaisia, mehiläisiä ja muita pölyttäjiä oli liikkeellä ilahduttava määrä! 

Morsionruusu


Suviruusu




Juhannusruusu


Kaikki ruusut kukkii nyt runsaasti, niinku viime kesänäkin.



Viljaminkeltaruusu on myös ihan täynnä nuppuja. Tämä on monesti talven aikana ruskettanut osan kasvustosta, mutta nyt selvisi tosi hyvin. Kohta on semmonen keltainen ilotulitus, että ei vielä koskaan. 


Erilaisia lehtimuotoja ja eri värisiä lehtiä suosin kukkivien lisäksi. Niillä saa väriä silloinkin, kun kukintaa on muuten vähän.


Hevoskastanjakin meni hienosti toisen talven yli.


Konnantatar ja rantavehnä on kiva pari tummalehtisen purppuraheisiangervon kans. 


Elleninneilikkaa, mirrinminttua ja loistotädykettä sopivasti sekaisin, kaikki nämäkin houkuttelee pölyttäjiä.



Tarhapioni ´Rosea plena´ avasi ensimmäisen ja ainoan kukkansa, hitaanpuoleinen näyttää olevan. Parina kesänä vasta kukkinut, aina yhen kukan verran.


Tummakurjenpolvi kurkottaa sitkeästi kanadanvuokkojen seasta.


Tämäki on hieno isoina aloina.


Käytävät on putsattu ja harattu, kiveykset kitketty. Nyt on niin mukava kävellä ja katella, kun ei joka paikasta huuda ne tekemättömät työt...




Lankkupolulla kaaren alla valkoset ajuruohot kukkii, violetit vielä nupullaan ja niin pieniä, että ei taida montaa kukkaa niistä aueta.


Humala kasvaa kohisten. Tuo on niin kiva pari ruosteisen raudan kans. 





Metsäpuutarhassakin kaikki kasvaa, mitä viime syksynä istutettiinkin. 
Talvituhoilta vältyttiin täysin. :)


Sain vierailta paljon kysymyksiä siitä, että miten saan kaikki hoidettua ja kerkiänkö tehä mitään muuta ku pihaa jne. Ja voin sanoa, että osaan laiskotellakin. Nythän tämä piha on jo niin "umpeen kasvanu", että pärjää tarvittaessa viikkojakin ilman hoitoa. Ei tarvi noita vanhoja istutuksia olla koko aikaa rappaamassa.
 Usein tulee aamusin käveltyä ja nautiskeltua vaan. Nousen sen verran aikaisin aina ylös, kun pitää ruokkia hevoset, kissat ja koira, että saan ihan rauhassa olla tunnin-pari, ennenku muut herää. 









Uimassa tulee käytyä joka aamu, siitä suunnistan vähäksi aikaa yleensä aina kasvihuoneen kautta riippumattoon loikoilemaan. 




Härkäpavuissa on jo mukavat palot tulossa. Nämä oli tarkotus laittaa uudelle kasvimaalle, mutta ei ehitty saada sitä ajoissa valmiiksi, joten saapi nyt kypsytellä palkojaan kasvihuoneessa. 


Mun riippumatto sijaitsee siis tuolla alhaalla, luonnon lähteen vieressä koivikossa. Ympärillä on lähes luonnontilassa olevaa metsää, en oo halunnu tehä tästä liian tehtyä aluetta. Tuolla on ihana rentoutua puiden varjossa.



Sellainen kierros tällä kertaa. Jos huomisen pitäs vapaata, kun lupailee tuota ukkosta pitkin päivää. To jatketaan taas potagerin tekoa, siinä riittää hommaa ainakin viikoksi, ellei pitemmäksikin aikaa. 



9 kommenttia:

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Kaunista! Kiva, että päivä oli onnistunut.
Teillä on sentään tullut välillä vettä. Meillä on toistaiseksi vain hellettä ilman sadetta.

Teija kirjoitti...

No on saatu vettä, eilen illalla yhden kuuron aikana, n. 15 km päässä meiltä oli tullu yli 30mm. Ja satoi se tässäki tosi kovasti. Yöllä on tullut lisää.
Jospa se satais teilläkin, niin ei ihan kaikki käristy ja kuivu.

Maatuska kirjoitti...

On siistiä, kaunista ja paljon kukkivaa. Mukavaa kun oli runsaasti osallistujia puutarhapäivässäsi.
Hyvää juhannusta!

Sirkku kirjoitti...

Voi, miten kauniilta näyttää, on varmasti ilo esitellä tuollaista puutarhaa! Siellä on kaikenlaista kaunista katseltavaa vähän pidemmällekin kierrokselle! Ei ihme, että vierailijat kyselivät, miten sinulla riittää aikaa hoitaa noin suurta puutarhaa - sitä minäkin ihmettelen!

Kruunuvuokko kirjoitti...

Hienolta ja siistiltä näyttää.
Mukavaa, että avoin puutarhapäivä oli onnistunut.

Puutarhaelon Riitta kirjoitti...

Mukavaa, että itsekin pääset nauttimaan puutarhan näkymistä. Kauniita ne ovatkin.

Navettapiika kirjoitti...

Teillä oli tosi palio viaraalijoota, enkä yhtää ihimettele miksi. Samasta siisteyrestä ittekki nautin. Harvoon sitä yhtäaikaa o tikis koko piha. Viarahat tosiaanki arvelivat, että sitä pitää olla takapuali pystys penkiis jatkuvasti. Vanhat alueet hoitaavat liki ittensä. Pitkälle arkielämäs pääsöö nurmikonleikkuulla ja kanttauksella. Kummasti sitä vaan löytyy näi alakukesästäki kukkijoota.
Mulla otti palautumine muutaman päivän. Ny taas teköö miäli mennä tönkimähän. Sullon ihana, innostava potangerityämaa.

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Tosi kauniita näkymiä. Teillä kävikin valtavasti puutarhan katselijoita. Sadetta on saatu meilläkin yllin kyllin. Jotenkin sattuneet kaikki kuurot osumaan juuri tähän :D Iloista juhannusta!

Teija kirjoitti...

Kiitos Maatuska, samoin hyvää juhannusta teillekin.

Sirkku, kiitos :) Ei tämä suuritöiseltä tunnu, paitsi näin kun "pitää" laittaa kaikki viimesen päälle siistiksi. Pärjäis vähemmälläki rappaamisella. ;)

Kruunuvuokko, kiitos. :)

Puutarhaelon Riitta, kiitos. Tokihan sitä pitää koittaa nauttiakin, sitä vartenhan tätä pihaa tehään. Pian menee vanhuus muuten harmitteluun, jos ei osais välillä löysäilläkin.

Navettapiika, se on just nii, menis melkein vaikka koko kesäki tekemättä mitään. Kerran keväällä kun käy kaikki penkit läpi nii loppukesän menee itestään. Kyllä me jatkettiin pihahommia samaan malliin puutarhapäivän jälkeenkin, mutta nyt alkaa tuntua kropassa, että lepoaki tarviis.

Minna, kiitos, samoin sinne! :)
Mahtaa olla sateet vähäksi aikaa mennyttä...taitaa jonku ajan päästä joutua kasteluhommiin, jos nuo ennusteet pitää paikkansa.