sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Kylvöjä ja istutuksia potageriin

Uus kasvimaa alkaa jo näyttää joltakin, kun saatiin kaksi istutusallasta tehtyä valmiiksi. Piti vauhdilla saada multaa niihin, että pääsi kylvämään ja istuttamaan ainakin osan kasveista jo paikalleen. Kesä alkaa kohta olla jo niin pitkällä, että kiirehän tässä meinaa painaa päälle, jos meinaa saada vielä satoakin.

Potagerin muotokin alkaa hahmottua, patsas on tuossa keskellä nyt vaan muodon vuoksi, niin näkee miten se asettuu. Sillekin tehään vielä oma pieni ympyrä, tosin lopullinen idea sen suhteen on vielä vähän hakusessa, tarvii tehä vielä ajatustyötä. 


Laatikoiden sivut kasattiin hirsistä ja keskiympyrän puoleinen kaareva seinä koottiin tiilistä. Tiilet on edelleen samoja, sikalan remontista tulleita vanhoja seinätiiliä. Nuo on ihanan värisiä ja mieluummin kierrätän vanhaa kuin ostan uutta. Hirretkin ois voinu käsitellä esim. tervalla, mutta rehellisesti sanottuna en vihtiny alkaa siihen hommaan, tervaa ois menny niin paljon. Kestää nyt sen mitä kestää, uskoisin, että ainakin 15 vuotta noilla mennään. Ja voihan ne jatkossa vaihtaa vaikka vähitellen luonnonkiviin, ne ei ainakaan lahoa. 
Käytäville on ajatuksena laittaa kankaat alle, ja joko hake tai kivituhka-mukulakiveys päälle. Vielä on sekin lopullisesti päättämättä, katsotaan mihin kaikkeen riittää aika ja jaksaminen. Hake olis halpaa ja helppoa laittaa. Itse laatikoiden sisään mullan alle ei tule kangasta. Pohjamaassa ei pitäs kasvaa kovin hankalia rikkakasveja, kun on kaivurilla vedetty pintaa sen verran paksusti pois. 
Multaa näihin laatikoihin uppoaa kyllä tolkuttomasti! Tilasin kuorman turve-hiekkaseosta, jonka pitäs olla nyt melko puhasta. Turpeessa ei luonnostaan kasva juurikaan rikkakasveja, kun se on niin hapanta. Kalkkia ja ravinteitakaan siinä ei kyllä ole, joten niitä joutuu lisäämään reilusti, että saa ph:n sopivalle tasolle. Näihin nyt laitoin alkuun 5kg kalkkia kumpaankin altaaseen, pohjalle vuoden palanutta hevosensontaa, vähän lisäksi pintaan vielä kanankakkaa. Sekoittelin ja sen jälkeen tein heti kylvöt. 
Sadettaki saatiin sopivasti heti kylvöjen jälkeen, koko yön satoi. Kalkki ja ravinteet liukenee nyt nopeasti kasvien käyttöön.


Kaareviin etureunoihin istutin keväällä kasvatetut samettikukat, nurkkiin rungolliset herukat ja toiseen kulmaukseen ystävältä saamani kesäkurpitsan taimet. Parsaakin löysin yhen taimen pietarsaaresra taimistoreissulta, sen laitoin toisen laatikon päätyyn. Lopulle alueelle kylvin hernettä, naurista, punajuurta, salaattia, lehtimangoldia, lehtikaalta ja porkkanaa. Kesäkurpitsatki kukkii jo. 


Kivimuurin päälle, portaiden molemmin puolin istutin pilarikatajat. Niiden juurelle laitoin laventelia, ihan portaiden viereen kivien koloihin timjamia, samoin muurin etureunaan. Takareunalle meinaan levittää ruohosipulia koko matkalle, sitäkin oli siementaimia takapihalla vaikka kuin. Yks iisoppi ja yrtti-iiso sai myös tästä penkistä paikkansa. Katajien viereen tulee pensasmustikkaa, nekin on ihanasti kukassa. 
Muurin etureunaan laitoin loput krassit, mitkä ei muualle pihalle mahtuneet. Niillä saa mukavasti väriä tuohon. Lisäksi siinä on syysvuokkoa, keijunkukkaa, karviaista ja yks ruusu, jonka lajiketta en tietenkään nyt muista. 
Tuisku on tietenki koko ajan juonessa mukana. ❤️


Oreganot, sitruunamelissa ja lipstikka on vielä paikkaa vailla. Oreganotki ois kyllä ihania kivimuurilla, mut ei ne ehkä enää mahu siihen. Pitää miettiä josko löytyis vielä kesken olevista istutusaltaista paikkaa. 

Tästä tulee ihana, jälleen kerran kärsimättömyys nostaa päätään, tekis niin mieli saada äkkiä valmiiksi. Veli on saanu viikonlopun nyt huilailla, huomenna taas jatketaan puurtamista, eiköhän ens viikon aikana päästä jo melko pitkälle. 😊6 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihana muotopuutarha-potager! Olipa hyvä ajoitus sateella.

Teija kirjoitti...

Sanoppa muuta, harvoin sattuu näin sopivasti. 😊

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Tuosta tulee todella kaunis! Tiilet ja hirret toimivat hyvin yhdessä. Potagerisi näyttä varmasti jo loppukesällä kivalle ja vain paranee aikaa myöten. Olisipa itselläkin tilaa kunnon potagerille!

Teija kirjoitti...

Kiitos Minna 😊
Eihän tässä meinaa malttaa oottaa kesän etenemistä, että näkis millanen tuosta muotoutuu. 😁

Katja kirjoitti...

Oi joi, tuosta tulee kaunis paikka!

Teija kirjoitti...

Kiitos Katja, kauneus on tässä yhtä iso juttu ku hyödyllisyyskin. 😊