keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Kesän kuulumisia

 Sumuinen aamu, mukavan viileää, ei onneksi sada eikä ole hellettä. Tänä kesänä on tullu sääennustuksia luettua hartaasti. Alkukesällä tuli pakkaset, sen jälkeen helteet, nyt onki viime aikoina satanu, välillä ihan mahottomiaki kuuroja. Että vaihtelevaa. 


Mitään isompia projekteja mulla ei tässä pihalla oo nyt ollu, vielä. Kompostointialue on tulollaan, kunhan inspiraatiota on sen verran, että pääsee tekemään. On sille pohjat tehtynä ja koripajusta aita istutettu, vanhan kasvimaan paikalle rakentuu. Pajut hain pitkinä versoina, juurrutin niitä vesitonkassa pari viikkoa ja sen jälkeen vasta leikkasin sopivan mittasiksi ja tökin ne vaan maahan. Hyvin on lähteneet kasvuun, jospa menee talven yli.
Nii no tulihan siinä samalla tehtyä käytävä tuonne lähteelle ja riippumatolle. On nyt selkeä kulku.


Eilen siirtelin kasveja ympäri pihaa. Tästä liuskekivilaatoituksen vierestä kuoli talven aikana luumupuu. Sen tilalle siirsin saunalta kuusen alla kituneen syyshortensian, "Little Quick Fire" lajikkeen. Saunalla se kasvoi liian kuivassa paikassa, ts. ei jaksanut siellä kasvaa. Sille uutta paikkaa oon miettiny monta kertaa, kokeillaan nyt tykkäiskö se olla tässä. Multakasalta toin sille hapanta turve-hiekkaseosta ja sekoittelin tuohon kasvualustaan. Hortensiat viihtyy happamalla maalla paremmin. Lannoituksen saa vasta ens keväänä. 

Vieressä kasvaa ite siemenestä kasvatettuja punahattuja ❤️ Niissä on ensimmäistä kertaa nuppuja, en malta oottaa että ne aukeaa ja näkee mitä niistä on tullu. Punahattujen pariksi jaoin ja siirsin etupihalta jalokallioisia, tämä on niin nätti, helppo ja varma perenna. Näitä siirtelin muihinkin istutusryhmiin, mm. nauhusten viereen, kun siellä ei nyt oikein kuki mikään. 

Omenapuiden välissä kasvaa myös näitä samoja punahattuja, niissäkin näkyy kukkanuppuja. Jännää, kun en yhtään muista mitä lajiketta nämä mahtaa olla? Ehkä se kohta selviää. Potageriin tehtiin alkukesästä poikien kans pätkä lahorisuaitaa. Rajaa nyt kivasti hyötytarhaa tuosta metän puolelta. Pitäs vielä penkin toiselle puolen tehä samanlainen. Ja onhan tuo sellanen yhenlainen hyönteishotelli, ekoteko.
Aidan päälle tein vähän uraa, laitoin pohjalle sanomalehtiä ja täytin mullalla. Istutin siihen rivin krasseja, tosin kuivuuden takia ne lähti kasvuun aika hitaasti ja laiska kastelija ku oon, niin ne on ollu siinä melkein oman onnensa nojassa... Nyt aukoo ensimmäisiä kukkia kuitenkin. 
Pihlajan alle me urakoitiin myös poikien kans uus istutusalue. Siinä kasvoi alunperin 3 norjanangervoa, jotka nekin on aina kärsineet talvista ja liian kuivasta kasvupaikasta. En jaksanu enää katella niitä, joten kaikki 3 sai lähteä. Pojat kaivoi ja kärräs puskat pois, nurmikko poistettiin koko alueelta ja tilalle tuli kohopenkki perennoille. Nurmikon ja kivireunan rajaan tuli taas sepelikaistale, ettei nurmikko kasva kiinni reunakiviin. 
Ja muutama kuva tältä aamulta vertailun vuoksi. Hyvin on lähteny kasvaan. Pinnassa kekkilän lannoittava istutuskate, ihan testimielessä kokeilen. Tuntus toimivan, ei ole tarvinnut kitkeä eikä kastellakaan. 
Jotta tämmösiä pieniä projekteja on tehty, aina yhen päivän mittasia juttuja. Semmosta yleisilmeen siistimistä siis... Ja toki rikkaruohojen kitkemistä on ollu ihan ruhtinaallisesti. Se on kumma miten ne kasvaaki niin nopiaa? 
Muutenki ollu ihan kiva kesä, sopivasti töitä ja välillä vapaataki. 
Vaan ettei nyt venyis ihan mahottomiin, nii parempi jatkaa juttua ens kerralla lisää. 
Mukavaa viikkoa! 

12 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Kiva tuo pajuaita, sen saa pidettyä kapeana, jos haluaa. Risuaidanpätkän krassit somistavat jo nyt nätisti. Hienosti jäsenneltyjä alueita puutarhassasi, varmasti helpottaa hoitamista.

Saila kirjoitti...

Hyvältä näyttää! On mahtavaa saada siemenestä kasvatetut taimet kukkaan.

Navettapiika kirjoitti...

Ohan siinä aika monta rojektia kertyny. Kiva vaihteeksi tuallaaset piänemmät tyät. Saa äkkiää valamista. Risuaitaa oon ittekki himiööny. Hiano :)

Teija kirjoitti...

Ansku, kiitos 😊 tarkoitus onki pitää aita leikkaamalla kurissa. Tuo pajuhan on melko voimakaskasvuinen, joten ilman leikkausta siitä tulis melkonen pusikko 😅

Saila, onhan näillä ite kasvatetuilla aina sellasta tunnearvoa mitä ei ostotaimilla ole.😉

Navettapiika, tuo sun murre saa kyllä aina hymyn huulille, "himiööny" oli mulle ihan uus sana, mut luulen ymmärtäväni 😁 kyllähän sitä koko ajan aina jotain tekee, joutilaana ei osaa olla😅

Katja kirjoitti...

Kivalta näyttää. Punahattujen kanssa on jännittävää, hienoa kukintaa tiedossa.

Iikku kirjoitti...

Itsekin olen päässyt viime vuonna kasvattamieni punahattujen ensimmäisiä kukkia juuri näkemään. Vaikka siemenet onkin kerätty vain kahdesta lajikkeesta on kukkien ulkonäössä hauskan paljon vaihtelua kun samassa penkissä kasvoi useampaakin pölyttäjäehdokasta. Jännittäviä hetkiä vielä tiedossa kukkien avautumista odottaessa sinullakin.

pioni kirjoitti...

Monta pientä kivaa projektia on teillä ollut, kiva idea tuo lahorisuaita!

Teija kirjoitti...

Katja, kiitos...vielä saa ootella, hitaasti avautuu.😅

Iikku, mä ihan ostin nuo siemenet. Oon joskus hankkinu punahattuja taiminakin, mutta ne ei oo meillä viihtyny. Siksi päätinkin vielä testata siemenistä kasvattamista, jos ne viihtyis paremmin.😊 On siis ensimmäiset punahatut ikinä, jotka mulla alkaa kukkia.

Pioni, kiitos, tykkään kyllä iteki kovasti 😊

Maatuska / Selätön puutarhuri kirjoitti...

Kivoja uudistuksia olet tehnyt. Ihastuin tuohon risuaitaan, todellinen viiden tähden hotelli ötököille :) ja vielä noin nätin näköinen.
Hyvää syksyä joutuu nyt jo toivotella!

Teija kirjoitti...

Kiitos, samoin sinne. 😊 Niinhän tuo syksy tuli. Kohta on lehdetki kaikki tippuneet, ei tullu ruskaa juuri minkäänlaista.

Dawid kirjoitti...

Kiitos siitä, että olet luotettava oivaltavan sisällön lähde. Kiitos!

Campeon kirjoitti...

Viestisi on loiston majakka! Oivaltava, hyvin muotoiltu ja perusteellisesti mukaansatempaava. Kiitos, että jaoit näkökulmasi kanssamme.