keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Kullan keltaista

Aloitetaan uusi vuosi hieman pirteimmissä tunnelmissa, mitä edellinen loppui.
Kevään ensimmäiset siemenluettelotkin kolahti postilaatikkoon...tai itseasiassa ensimmäinen isoäidin kasveilta tais tulla jo ennen joulua! ;) Tänään tuli pari lisää, mut vielä en niihin ole jaksanut kovin perehtyä.

Perennojen siirtoa oon jo suunnitellu keväälle. Tässä kun oon kesän kuvia katellu ja haaveillu, huomaa näin vähän etäämpää että muutama perennan paikka joutas vaihtoon. Pitää kirjata ne ylös, jotta muistaa keväällä mitä on aikonut... Päivänliljapenkki on alkukesästä vähän aneemisen näköinen, kun siinä ei ole mitään isompaa, näyttävää kukkijaa. Joten meinasin siitä siirtää yhden tai kaksi ´Frans hals´ päivänliljaa pois tuolta oikealta laidalta ja laittaa tilalle siperiankurjenmiekkaa tai sitten ritarinkannuksen. Sais muutakin kukintaa kesäpikkusydämen ja loistotädykkeen rinnalle ja sopis värikin niiden kans yhteen.
Ja päivänliljoista itse aiheeseen...keltaiseen! Keltainenkaan ei ole mun lempiväri, mut sitä kuitenkin tekee mieli laittaa perennojen joukkoon aina joskus. Se on semmonen lämmin, pirtsakka väri, kunhan sopivan paikan löytää. Vanhoista perinneperennoista löytää keltaista hyvinkin paljon. Jotenkin se vaan kuuluu suomalaiseen pihaan.
Alle tein koosteen mun keltaisista kukista, perennoista, sipulikukista ja onpa mulla tuo keltainen ruusukin, josta tykkään kyllä ihan mahottomasti! :)
Oikealta vasemmalle, ylhäältä alas: Wiljamin keltainen ruusu, Tarhakellukka ( vieressä punakellukka) Tarha-alpi, Aurinkonauhus, Tarhapiisku, Tarhapäivänlilja

 Kevätlinnunsilmä, tulppaani (lajike ei tallessa), pientä lummetulppaania, Tarhakurjenmiekka, minkä lajiketta en myöskään ole laittanut talteen ja se vähän harmittaa.
 Siperianmaksaruoho, Kevätvuohenjuuri, keltakurjenmiekka ja Kamtsatkanmaksaruoho


Keltapäivänlilja, narsissi, Kultatyräkki ja Tarhapäivänlilja ´Stella de oro´
Päivänliljat on kyllä kaikkein mukavampia näistä, ne kukkii niin runsaasti ja pitkään, ettei monet muut perennat pysty samaan. Ja vaikka meillä on kuuma ja aurinkoinen piha, siltikin on viihtyneet erityisen hyvin, ei kaipaa hoitoa, ja mikä parasta, eivät anna rikkaruohoille kasvutilaa! Niillä on niin tehokas juuristo, ettei edes vesiheinä kasva niiden juurella. 

 Ja nyt on ajatelkaas tammikuu! Enää 4 kuukautta kevääseen...oi voi kun minä en jaksa odottaa niin pitkään! 
Tosin hiihtämässä pitäs käydä jossain välissä, se on vielä tälle talvea kokematta, mut muutenpa minä en talvesta niin perusta... 

Hyvää alkanutta vuotta! :)

9 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Keltainen ei kuulu munkaan lempiväreihin, mutta silti sitä löytyy puutarhasta vähäsen. Ja tiettyjen värien kanssa yhdistettynä on aika herkullinen.

Mä ajattelen, että kevääseen on kolme kuukautta. Maaliskuussa on niin paljon kaikkia kylvöjuttuja ja eiks se oo virallisestikin kevätkuukausi? ;) Tai sit yritän vaan nopeuttaa tätä odottelua ja hiukan huijata itseäni :P

vaalean vihreää kirjoitti...

Kouluissa alkaa tänään (meillä päin) kevätlukukausi, joten yksi askel kevääseen on jo siis otettu.

Teija kirjoitti...

Tiina, jo vain, onhan se niinki kyllä että maaliskuussa jo saa upottaa kädet kylvömultaan, keväthän se sillon on. Mut ku minä viime keväänä uhkasin etten enää kylvä, kun ei mikään koskaan onnistu... ;) Saa nähdä kuin hyvin mun lupaus pitää. Tai sanotaanko etten osta siemeniä nyt, korkeintaan kylvän nuo siemenet mitä on ennestään jäljellä.

Vaalean vihreää, alkoi se meilläkin eilen...valoa kohti mennään! :)

Laura kirjoitti...

Minäkään en niin keltaisesta perusta, mutta sain kevätesikoita ihan ilmaiseksi, nii eihän niitä raaskinut jättää, maahanhan ne piti pistää. Suikeroalpia on myös pihassa vähän, mutta siinä kasvutapa on nii kiva, että sitäkää lahjotuskasvia en oo voinu jättää pois. No, sipulikukissa taitaa olla keltaista narsisseissa. Ja minä ku eka aattelin, ettei mulla oo kyllä ihan mitää keltaista pihalla.=)

pioni kirjoitti...

Nyt tosiaan kannattaa katsella viime kesän valokuvia ja tehdä suunnitelmia ensi kesää varten. Mullakin tuo takapihan pitkä kukkapenkki tarttis jotain piristystä, osa perennoista kun on vallannut alaa jo vähän liikaa;)

Satu kirjoitti...

Nyt kun oikein mietin, niin yllättävän monta keltaista kukkijaa omastakin pihasta löytyy. Päivänliljat on ihan ykkösiä! Viime kesänä ostin keltaisen pionin ja odotan kyllä jännityksellä selvisikö se talvesta.

Satu kirjoitti...

Ai niin, mistäs me tunnetaan toisemme, vai tunnetaanko??

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihanan näkönen piha teillä :) Itse en pahemmin kukkia kasvata, mutta tänä kesänä olis tarkotuksena kokeilla joitain lääkekasveja ja mausteita. Jos siitä tulee jotain, ehkä useampiaki sitte myöhemmin. Mutta pisteet todella nätistä pihasta! :)

Teija kirjoitti...

Laura, sama täällä. Minäki sain esikoita, joten maahanhan ne piti laittaa, vaikka en niitä kyllä ostamaan menis. ;) Ja mulla myös oli alkuun melko jyrkkiäkin mielipiteitä kukkien värien kans, sinistä en nimittäin aikonu koskaan laittaa minnekään, vaan kuinkas kävi...
Pioni, sitähän tämä on, että aina joka kesä se puutarha elää. Ei se ole koskaan valmis, eikä hyvä, omaan silmään ;)
Satu, mullakin on muutama vähän harvinaisempi pioni, joiden kukintaa hartaasti oottelen. On ne talvehtinu ihan hyvin, mut ei vielä kukkinu. Keltaista pionia ei toistaseks vielä ole. :)

Anonyymi, kiitän! Samaa kasvattamisen riemuahan sitä kokee, kasvatti sitä sitten kukkia vai mausteita, tsemppiä kokeilulle! :)