torstai 24. tammikuuta 2013

Violettia ja valkoista

Täytyy sanoa, että valkoinen on vaaleanpunaisen jälkeen kaunein väri! Se raikastaa ja kirkastaa koko puutarhan ilmeen, varsinkin illan hämärässä valkoinen suorastaan loistaa sieltä tumman keskeltä. 
Näitä olen nyt parin viime vuoden aikana hankkinut kovasti lisää. Vielä olis haaveessa saada se metsäpuutarha, jonne tulis vain vihreää ja valkoista, ehkä ihan pari jotain lilaa tai sinistä, siis kylmiä sävyjä joka tapauksessa. 
Valkoista suosin sekä pensaissa, perennoissa että puissa. Sipulikukissakin sitä jonkin verran löytyy, alla ensimnmäisenä punavalkoiraitainen tulppaani, tietääköhän joku tämän lajikkeen?
Isorikko, Kesäpikkusydän, Elleninneilikka, Syysleimu ´Rembrant´ aivan tavallinen Päivänkakkarakin ;) 
Alarivi, Kirjovuohenputki, joka on kyllä ihan omissa oloissaan, jossa saa levitä ja kasvaa...oma alueensa, joka rajautuu metsään. Kukkapenkkiin ei tätä ikinä!
Seuraava Hopeahärkki, Kultasahrami eli krookus ja sinivuokko, joka kukkikin valkoisena. :)

Juhannusruusu, Arovuokko, Koivuangervo
Loistojasmike, valkoinen Särkynytsydän ja Pioni ´Festival maxima´
Nämä on aika peruskasveja, joita voi kokemattomampikin tarhuri kasvatella ilman sen kummempia kommervenkkejä, ehkä pionia lukuunottamatta...se vaatii vähän enemmän tietämystä oikean istutussyvyyden ja lannoitusten suhteen

 

 Puista yks kaunempia Pilvikirsikka, keskellä Lumipalloheisi, Patjarikko
 alla Norjanangervo ja valkoista Jaloangervoa

 Lila tai violetti taas puolestaan sopii ainakin valkoisen kans hyvin yhteen. Minusta se on sellainen rauhoittava väri puutarhassa. Yleensäkin kylmillä sävyillä saa rauhallisen ja tasapainoisen värimaailman. Tosin mun pihalla kaikki kasvaa sopivassa sekamelskassa...paikkoja sais ehkä vähän vaihdella mut sellaistahan se aina on. Joka kesä joku muuttaa jonnekin...vähän niinku mun sisko vaihtaa huonekalujen paikka sisällä tuon tuostakin. Minä vaihtelen kukkien paikkoja ;)
Jalopähkämö, vanha perinneperenna, joka leviää voimakkaasti kosteahkossa maassa. Tässä pysyy hyvin kurissa, kun paikka on niin lämmin ja kuiva. Kukkiikin tosi runsaasti. Ei siis ole ollenkaan ongelmallinen.
Kerrottukukkainen Idänkurjenpolvi, aivan ihana...
Alla Harmaa-ajuruoho, Verikurjenpolvi ja Hopeatäpläpeippi


 Ja tässä keskellä nyt se mun kauan kaipailema Pisamakello, kukat niin ihanat...mut leviää kuulemma myös kuin rutto, mut ei haittaa...;)
Vasemmalla ylhäältä alas, Pioniunikko, Tuoksukurjenpolvi, joka ehkä kuuluis kyllä vaaleanpunaisiin...ja alinna Ukkolaukkaa
Oikealla Kuunliljaa, lajike taas hukassa, ja Syysmyrkkylilja.


Joten näihin väreihin luultavasti tulen keskittymään tulevaisuudessa, vaaleanpunaisen lisäksi. Osaa kasveista aion siirtää ja lisätä muuallekin päin pihaa, mut uusiakin varmasti tulee ostettua. Toistaseks olen malttanut mieleni siemenluetteloiden kans.... ts. en ole uskaltanut edes lukea niitä! Mun kasvattelutaidoilla on varmaan parempi ostaa ihan taimia... sen verran monesti mennyt kasvattelut pieleen, että nyt pitäs osata olla viisaampi. ;)

10 kommenttia:

SeijaAnneli kirjoitti...

Tämä sinun blogisi on niin kesäinen, että kyllä alkaa olla kevättä ryntäissä. Voi, voi kun tuo lumi sulaisi pian ja menisi pari-kolme kuukautta nopeasti.
Minä tykkään myös lilan ja violetin värisistä kukista ja niitä onkin aika monia, meidän lilat vain sattuu kukkimaan melkein samaan aikaan.

Kukkaiselämää kirjoitti...

Kauniita kukkia. Mullakin on tuota pisamakelloa, en vaan tiennyt nimeä. Mulla ei ole levinnyt eikä kadonnut. Pysynyt vuosia ihan samoissa mitoissa..

pioni kirjoitti...

Valkoinen on munkin lempiväri puutarhassa, lilan ja vaaleanpunaisen lisäksi;)

Nummentonkija kirjoitti...

Kyllä on ihana sinun kukkatarhasi. Niin rehevästi olet saanut ne kasvamaan ja aika lyhyessä ajassa. Ihan jännittää, mitä vielä saat aikaiseksi, kun taas kesä tulee!
Valkoista pitää aina joukossa olla, olivat muut värit mitä tahansa. Se todella on kaunein väri, jos sitten "väri" onkaan? (Minä laitan räsymattoonkin ainakin pienen valkoisen raidan, ei siitäkään muuten kaunista saa!)

Teija kirjoitti...

Seija, sanoppa muuta...menee tämä aika niin hitaasti, vaikkakin kyllä toisaalta nopeestikin. Eihän siihen kevääseen tosiaan ole enää kuin pari kuukautta! :)

My life, mukava kuulla ettei Pisamakello ole mikään mahdoton leviäjä. Ois ihan suotavaa, ettei tuossakaan kovin pääsis rönsyilemään.

Pioni, kiva :)

Nummentonkija, onhan tämä ihan mukavasti rehevöitynyt, tosiaan nyt lähtee istutusten 4:s kevät ja kesä. Mutta alussahan melkein kaikki vielä on, pitkä matka on siihen, mistä oon haaveillu pihaa suunnitellessa. :) Mutta nyt sen työn tuloksen näkee jo, onhan se niin mahtava seurata pihan muuttumista ja kasvamista. :)

Laura kirjoitti...

Sinä oot jo todellakin saanut aikaan ja vaikka mitä, tosi nopeaa! Ja tää on niin hyvä, ku kerrot aina kaikista kasveista ja hoito-ohjeista. Täältä saa paljon tietoa kasveista. Ihania värejä nuo yllä olevat, minäkin pidän niistä! Kiitos taas tästä!
ps. sain joskus kauan kauan sitten tunnustuksen sulta, ja äsken tajusin, etten ole sitä hakenutkaan. Toivoton hidas niiden kans mie.=)

vaalean vihreää kirjoitti...

Onko tuo tulppaani Carnaval de Nice? Yhdennäköisyyttä on Sailan tulppaaniin http://saaripalsta.blogspot.fi/2013/01/punaisen-vuoro.html
Katselin tuon näköisiä myös korpikankaan luettelosta syksyllä.

Teija kirjoitti...

Kiitos Laura. :) Vielähän sinä ehdit vastailla haasteeseen, vaikka eihän ne pakollisia ole, enkä huonoa tykkää vaikka et vastaisikaan. ;)

Vaalean vihreää, kiitos tiedosta, se saatta hyvinkin olla tuota! Näyttää ainakin kyllä tosi samanlaiselta.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa,
saako kysyä sellaista että milloin olisi hyvä aika vaihtaa sisäkukille mullat? Kun kirjoitit että sinulla on se kalenteri mistä näkee oikeat ajat..

Äitini aina tiesi nämä asiat mutta enää häntä ei ole niin on käännyttävä jonkun muun puoleen.

t. Anna

Teija kirjoitti...

11-23.2 tai 12-26.3 näyttäisi olevan mullanvaihtojen ajat. Joten eipä siihen enää kauaa tarvitse odottaa. :) Tai jos tuohon ei kerkeä niin vielä 11-23.4 on vielä yks aikaväli. Mutta ehkä otollisin on tuo maaliskuun aika, kun valo alkaa lisääntymään ja ilmat lämpenee, kukatkin lähtee siihen aikoihin kunnolla kasvuun.