perjantai 8. toukokuuta 2015

Vihertää

Sadetta on pidelly tänään. Ihan hyvä niin, sai vapautuksen ulkohommista. Jouluruusu sitkuttelee, vähän kitusesti kasvaa, pari kukkaa teki nyt. On niin kulkureitin varrella, että tais vähän kärsiä siinä talven aikana. Täytyy harkita siirtoa toiseen paikkaan. 
Toinen hankkimani puupioni lykkää uutta kasvua. Pieni pelko oli, että selviytyykö talvesta, mut meni onneksi. Vanhempi puupioni on myös taas palelluttanu latvojaan, mutta hengissä kuitenkin. Kukintaa ei ehkä tänä kesänä nyt nähdä.


Omenapuut on täynnä nupun alkuja. Jos nyt vaan pikkusen ilmat jaksais odotella, ettei liian lämmitä tulis näin aikaisin. Se tahtoo aina kesäkuun alkupuolella sit kostautua hallaöinä ja sen vuoksi nyt ei vielä(kään) aikaisempina vuosina ole saatu satoa ompuista. Kukat tai jopa jo raakileet on paleltuneet joka kevät. Nyt on kevät pari viikkoa myöhäisemmässä kuin vuosi takaperin, hyvällä tuurilla ne hallayöt ehtii mennä ennenkuin nämä kunnolla kukkii. Toivotaan ainakin! 
 


Muuten kasvu on kyllä pyrähtäny monessaki paikkaa hurjaa vauhtia eteenpäin. Ihan parissa päivässä on alkanu nurmikot vihertämään ja sipulikukat ja perennat on jo melko pitkällä. Päivänliljojen kukintaa ei näköjään kovin kauaa tarvi odotella. Narsissit avaa nuppunsa varmasti jo parin lämpimän päivän jälkeen. On tämä kevät vaan aina yhtä ihanaa seurata! 


Paitsi että näistä mä en oo yhtään innoissani! Hiiret, oletettavasti, tai sitten myyrät, on tehneet hirmusen määrän tihutöitä talven aikana hangen alla. Perennoja on hävinny parempiin suihin joukoittain, Verikurjenpolvet ja kuunliljat on kärsineet, samoin pensaisa Keijuangervot, osa ruusuista, Norjanangervot ja syreenit. 
Keijut oli syöty niin pahoin, että jouduin kahdestaki kohtaa leikkaamaan pensaat ihan kokonaan alas. Niiden onneksi pitäisi uusia kasvu aika hyvin ja nopeesti, joten niiden suhteen oon vielä toiveikas. Mut kuunliljat taitaa osa ainaki olla mennyttä, kun juuret oli jyrsitty ihan kokoaan. Vain nyrkin kokoisia mönttejä, kasvupisteet ilman juuria oli irrallaan mullan pinnalla.

Nurmikko on myllätty joka puolelta pihaa. Kuivia heinäkasoja oli siellä täällä, niinku ois ollu pesiä vähän joka puolella.  Että semmonen talvi täällä, eipä oo aiemmin tämmösiä tuhoja tullu. Omenapuut ja muut tärkeämmät on onneksi säästyneet! Kyllä täytyy nyt sanoo, ettei ollu yhtään turhaa hommaa kiertää syksyllä rungonsuojia puiden ympärille! Huonosti ois käyny ilman noita! 


 

No kesää kohti mennään ja nurmikkokin näyttää paikkaavan tuhot pian. Vihreää kasvua on jo laikkupaikoissa, kohta tuosta kuvasta on enää vaan muisto jäljellä. Harava on heilunu ahkerasti alkuviikolla, enää pieni osaa pihaa haravoimatta. Eiköhän se tästä taas kirkastu! :)

5 kommenttia:

Kukkaiselämää kirjoitti...

Melkoiset tuhot. Nyt on kyllä vihertynyt ihan parissa päivässä. Kesä tulee jo vauhdilla.

Anneli A kirjoitti...

Taitaa teillä olla kesä tulossa suunnilleen samalla vauhdilla kuin meillä Pohjois-Karjalassa. Toivoisin narsissien avautuvan huomiseksi, eli äitienpäiväksi. Aurinkoista viikonloppua sinulle Teija!

Teija kirjoitti...

Kiitos, mukavaa viikonloppua sinnekin! :)
Täällä ei taida narsissit ehtiä huomiseksi, harmaata on ja vettä satelee aina välillä, kylmääkin. Hyvä siivouspäivä siis. ;)

Pelaguu kirjoitti...

No huh on kyllä tuhot. Iik, jännityksellä pitää odottaa miten omille on käyny. Vielä ei oo kovin pahoja tuhoja näkyny..

Tiina kirjoitti...

Huhhuh, pahalle näyttää nurmikko! Mutta onneksi se on yleensä ihmeen nopea toipumaan.