tiistai 11. elokuuta 2020

Kierros kasvimaalle

 Pikkuhiljaa oon taas alkanu tehä enemmän pihahommia, lähinnä putsaillu rikkaruohoja ja vähän leikannu puita. Se on kumma miten noita rikkaruohojaki puskee joka paikasta, metrin korkuista ohdaketta työntää sieltä ja täältä. Kasvimaaki oli jo aika pahasti kortteen alla piilossa, meni pari päivää sen siistimiseen.

Kasvimaa on siis tuolla alapihalla, vähän kaiken takana piilossa. Köynnösportin alta laskeutuu portaat hyötytarhan alueelle. Tykkään tuosta portista, varsinkin nyt kun siperiankärhöt on vihdoin ja viimein kasvaneet siihen kunnolla ympäri. 


Hyötytarhan erottaa yläpihasta pieni rinne jonka oon istuttanu täyteen perennoja, puita, pensaita ja maanpeitekasveja. Yks mänty siinä oli jo alunperin, jätin sen aikoinaan tarkotuksella tuohon. Pari mongolianvaahteraa hankin rungollisina pikkupuina siihen lisäksi. Puissa oli alaoksia jo niin paljon, että otin sakset ja karsin niitä aika reilusti. Perennat oli ihan piilossa, valo ei päässyt kukkapenkkiin ja eihän nuo meinannu kukkia ollenkaan. Tilanne muuttu heti, kun aurinko pääsi paistamaan alas asti. Ja muutenkin yleisilme on nyt keveämpi tukkosuuden sijaan. 


Hopeatäpläpeippi on vallannut koko penkin takaosan, verrattoman hyvä maanpeitekasvi rikkaruohoja vastaan, vaikka leviääki innokkaasti. On myös nätti. Ihastuttava vähän persikkaan vivahtava syysleimu kukkii männyn juurella. Lajike on taas hukassa...


Hyvin näkee eron ennen ja jälkeen kuvista 😁 Purppuratuomiki sai kunnon parturoinnin penkin päässä. Sekin ulotti oksansa pitkälle perennojen yli.Nyt näkee alhaalta läpi yläpihalle asti. Mutta sitte ite kasvimaahan. Sadolla ei hurrata tänäkään kesänä. Kevät oli niin kuiva, että ensinnäkään mikään ei oikein itänyt. Sen jälkeen iski kirpat, söi lehtikaalet, retiisit ja muutki kaalet. Punajuuret kaivoi ilmeisesti kissa, ne kylvin uudestaan. Porkkanat kylvin nauhaporkkanasta ja niistä iti ehkä 1/3. On siellä nyt muutama porkkana tulossa, ehkä kymmenkunta punajuurtaki. Maistaa saa, säilöntään ei taida riittää. 


 Herneet onneks kasvaa, ne ei petä ikinä. Niitä on syöty jo pari viikkoa, ne on kaikkien herkkua. 
Salaatit kylvin myös uudestaan, niitä kans on saaty syödä hyvästi. 
Viime kesän yrtit talvehti hyvin kasvimaan yhessä penkissä, sitruunamelissasta on kasvanut iso tuuhea puska, samoin oreganot on rehevät. Jonku verran oon käyttäny ruuanlaitossa niitä. Pitäs kerätä ja kuivata talveksikin. Kehäkukat nousi ihan itestään, ne kylväyty viime syksynä tuohon ja kukkii nyt ihanasti. 


Kurkkuyrttiä kylvin myös myöhempään, se alkaa kukkia ihan just. Ei vaan passaa päästää sitä siementään, muuten ollaan vissiin ongelmissa, mitä oon siitä kuullu.

 

Keväällä tosiaan otin taikinamarjasta talvipistokkaita ja koitin kasvattaa niistä taimia. Alkuunhan ne lähti ihan hyvin, mut sit unohtu pariksi päivää pussit päälle ja nehän oli läpi asti karvahomeessa. Joten siihen kaatui sillon se yritys. 
Nyt otin uudet pistokkaat tämän kesän versoista ja tökin ne yhteen tyhjään kasvulavaan. Ne juurtu kaikki hyvästi ja nyt siellä uutta kasvua pukkaa. Jospa näistä sais uutta pensasaitaa tulevaisuudessa.
Ja ihan tahalleen kuva, kun kaikki rikkaruohotki on vielä tallessa viimesessä penkissä ja lavoissa...juolavehnää, kortetta, ohdaketta...kaikki pahimmat maholliset riesat 😆


Ja siistimisurakka jatkuu...tyrnit ja kohta perunatki uhkaa hukkua kokonaan. Nuo lavat lähtee tänä syksynä, on niin lahot, että hyvä kun pysyy kasassa. Kovasti tarvittais jo uutta kasvimaata, saapa nähä josko sen sai nyt alulle. 
 

Pikkuveli tuli muutamaks viikkoa pihahommiin, rupes homma tapahtuun! Tässä maistiainen eiliseltä, loput onki sit seuraavan postauksen aiheena.


6 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Oi mikä aarre tuo veljesi💚 Yhdessä kun tekee niin hommat hoituu mukavasti ja tuplat nopeammin👍

Teija kirjoitti...

Sanoppa muuta. Yksin jäis tekemättä, ei mun selällä vielä kiviä kannettais ja multaa kärrättäis. 😌

Katja kirjoitti...

Ihana kun on veli joka pääsee apuun. Ja miten mahtava kun puut ovat kasvaneet jo niin suuriksi että saa karsia niitä. Meillä herneet on antaneet kehnosti satoa mutta porkkanoita tulee paljon, paitsi keltaisia. Jostain kumman syystä niiden siemenet eivät itäneet yhtä hyvin kuin oranssien.

Teija kirjoitti...

Itävyydet vaihtelee, välistä tuntuu että tämä oma kasvattelu on ihan hakuammuntaa, tuurista kiinni onnistuuko vai ei. Mut sen oon huomannu, että kaikki nauhasiemenet on pahasia. Ne itää aina tosi huonosti.
Nuo puut on ihania, kovasti on 10 vuodessa tullu kokoa. 😊

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Onpa houkuttelevat näkymät viimeisessä kuvassa! Puiden leikkaamisella tuli kauniisti ilmavuutta istutusalueelle. Kyllä se puutarhan siistiminen ja karsiminenkin välillä kannattaa. Mukavaa viikonloppua!

Teija kirjoitti...

Kylläkai sitä sais karsia enemmänki, monesti turhaan pelätään leikkauksia. Tai ei raskita leikata, vaikka se tekis vaan hyvää. 😌 Kiitos samoin sulle!