keskiviikko 12. elokuuta 2020

Uutta metsäpuutarhaan

 Täällä on muutama päivä painettu hommia ihan tosissaan. Tai tuo mun veli on tehny, minä ollu enemmän työnjohtotehtävissä. Saunan eteen polkujen risteykseen saatiin nyt viimeinkin tehtyä uusia istutusalueita vuosien pähkäilyn jälkeen.  


Vielä 5 vuotta sitten tässä samassa kohti oli raparperilehtilaatoista tehty laatoitus, hirsillä reunustettu käytävä ja isot pensas- ja perennaryhmät, mutta ne piti kaikki purkaa pois kun saatiin tuo uima-allas ajatus. Kaivurilla oli pakko päästä tekemään altaan pohjat, ei siis ollu muuta vaihtoehtoa. Yli 70 puskaa kannettiin etupihalle väliaikaispenkkiin ja tänään sieltä muutti viimesetki kasvit tänne takas. Muistan kuin mua harmitti hajottaa kaikki vaivalla tehty, oli se surkia näky sillon.


Toissa päivänä alotettiin kitkemällä rikkaruohot ja poistettiin pätkä nurmikkoa entisen hiekkalaatikon ja käytävän välistä. 
Alueen mallia ja reunuksia mietin jo viime kesänä, mutta mitään ideaa tai ajatusta ei oikein tullu mieleen. Hirsiä tähän aluksi meinasin, mutta niitä ei löytynyt tarpeeksi, joten päädyttiin sitten jälleen kerran luonnonkiviin. En piirtänyt suunnitelmaa, tehtiin vaan pätkä kerrallaan ja siitä se lähti muotoutuun. 


Olli kuskaili puoli päivää mönkkärillä kiviä, mä konttasin ja pyörittelin niitä paikoilleen. Isompien kivien nosteluun huusin sitä aina kaveriksi...ku oiski aina pihahommissa tämmönen kaveri niin jo hommat tapahtuis! Vanhoja joutilaita lankkuja keräiltiin tuolta sikalan pihalta ja niistä syntyi tämmönen tuoksuva lankkupolku. Oon tähän ideaan joskus netissä törmännyt, siitä asti kyteny mielessä että johonkin haluan tuommosen itellekin. Sahailtiin lankuista summissa jonkulaisia pätkiä, upotin ne tuonne kivituhkapolkuun, sekoittelin vähän multaa kivituhkan sekaan ja istutin violetti ja valkoista ajuruohoa sekaisin noihin väleihin. Ajuruohot kestää kävelyä jonkin verran ja tuoksuu kun niihin astuu. Tämä näyttää nyt jo aivan ihanalta, ei malta oottaa että nuo ajuruohot leviää ja täyttää lankkujen välit kokonaan!

 Pihavalolle vedettiin samalla kaapeli alueen keskiosaan. Ostin tuon mustan lampun yheltä pihasuunnitteluasiakkaalta, he olivat laittamassa lamppua pois ja ihastuin siihen heti kun sen näin. Mikään nykyaikanen, moderni lamppu tähän ei ois sopinu sitten mitenkään. 


Istutusalueiden pohjalle leviteltiin kompostia, talikolla käännettiin se tuonne pohjamaahan ja n. 30 cm multaa siihen päälle. Lankkupolun kohalle kaivettiin syvempi kuoppa ja siihen istutettiin humalaa. Tuonne keskelle väliin tulee kunttaa, taakse taas istutuksia. Ihan koko alueelle en jaksanut istuttaa hoitoa vaativia kasveja, kuntalla on hyvä peittää maanpintaa. 


Pari vuotta sitten kaadoin tuolta metästä kelohaavanki, sekin me "istutettiin" tuonne keskelle. En tiiä oliko ihan hullu idea, mut aion noihin oksan tynkiin ripustella vielä jotakin, kunhan keksin mitä :D Toinen pätkä saa jäädä pötköttelemään maahan kuntan sekaan kiviä vasten. Kelon juurelle kaivettiin samalla isompi kuoppa ja täytettin mullalla. Siihen istutin elefanttiheinän ja pari soreahiirenporrasta. 


Tavallaan tätä on ollut helppo tehä, kun oon jonku vuoden jo säästelly, keräilly ja jakanu kasveja tätä kohtaa ajatellen. Mitään ei tarvinnu nyt ostaa, multakuormaki on oottanu viime kesästä jo tuolla pihan laidalla. 
Alppiruusu ´Pohjolan tytär´ siirty etupihan jämäpenkistä takas tänne. Lamohietakirsikat on olleet kasvimaalla tyrnien väleissä oottamassa lopullista paikkaa. Pähkinäpensaan alla kituneen jaloangervot pelastin tähän. Väriminttua, syysleimuja, verbenaa, sammalleimuja, ketoneilikkaa ja muutamia muita sain ystävältäni viime viikolla. Ainut mikä haettiin kaupasta oli tuo betoniverkko, josta tehtiin köynnöskaari humalalle. 
Rälläkällä leikattiin siitä sopiva suikale, harjateräksestä tehtiin 1,5m mittasia tikkuja, joilla kiinnitettiin verkko paikalleen. Vasaralla pätkittiin tikut maahan tuolta verkon silmien läpi ja ihan tukevalta tuntuu.


Humala me siirrettiin kasvimaan ylälaidasta. Ei ehkä ollut kovin viisasta sitä siirtää nyt ja noin isona, mutta jospa se siitä lähtis kasvamaan. Aika sitkeähän tuo yleensä on. 
Yksinkertainen ja helppo, mutta kaunis!Huomenna jatkuu kuntansiirto, muutenpa tuo alkaa olla valmis. Ja ai että tykkään tuosta kokonaisuudesta! Kolmen päivän urakka, melkonen on muutos! Ennen kuva on viime syksyltä, ei tullu nyt otettua kuvaa alotuksesta just tuolta suunnalta. Tosin nyt siinä kasvoi vielä enemmän rikkaruohoja, kerkes ruohottua tuo putsattu alue uuestaan kesän aikana. Tästä on hyvä jatkaa, nyt nukkuun. 

4 kommenttia:

Navettapiika kirjoitti...

Wautsi, mikä muutos! Lopputulos on kyllä kaiken orottelun väärtti. Ihana! Nua luannonkivet sopiivat tuaho täyrellisesti, samoon köynnöskaari. Kiva ku on tuallaane apulaane, silloon hommakki eristyy vauhrilla.

Teija kirjoitti...

Kiitos, kyllä oon iteki tyytyväinen, varsinki nyt kun kaikki kasvit ja kunttaki on paikallaan. 😊

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Hieno! Tuo etureunan matala kivimuuri on komea ja sopii todella hyvin paikoilleen ja sisemmällä olevat kivet rajaavat kivasti kuntan omaan "lokeroonsa". Hyvät kasvivalinnat myös. Sinulla oli tehokas apumies :)

Teija kirjoitti...

Kiitos. Apumies on kyllä huippu, ja saan koko kuukauden vielä pitää sitä, katotaan mitä kaikkea tässä keretään vielä värkätä.😉