tiistai 18. elokuuta 2020

Kivimuurin korjausta

Aikoinaan itkumuuriksi nimetty, pihan korkein kivimuuri on sortunu aina jostain kohti nyt muutaman viime talven jälkeen. Viime kesänä purin yksinäni siitä parin metrin pätkän pois ja ladoin kivet uudestaan. Isompaan remonttiin en yksinäni ryhtyny, sen verran painavia on nuo suurimmat kivet, että tarvi oottaa apuvoimia tämänki kans.


Nyt otettiin veljeni kans toiselta puolen vähän pitempi pätkä muuria auki. Poistettiin jälleen yks liian suureksi kasvanu kääpiövuorimänty, kun niiden juuret on liian voimakkaat ja ne tuonne puskee kivien väleihin ja liikuttelee kivet pois paikoiltaan. 


Männyn juurakko oli valtava ja tosi sitkeästi kiinni! Ja niinku kuvasta näkee, kivet on tippumispisteessä tuossakin...ihan sikinsokin sekaisin jo.Mullat lapioitiin penkin ylälaitaan,  pohjia kaivettiin auki n. 10 cm ja laitettiin sinne tilalle mursketta. Kankaatki ois ehkä ollu paikallaan, mutta ei tullu nyt laitettua. 
Melkosta palapeliä oli kasata kivet takaisin. Välistä tuntu, että ei ne passaa enää mitenkään päin, muutama kivi piti hakea uusia ja hankalan mallisia viiä pois. Ei käytetty mitään sidosaineita, muuri on alaosasta reilut puoli metriä leveä ja kapenee sitä mukaan, kun kerroksia tulee lisää. Pienempiä kiviä käytettiin välillä kiilakivinä muurin keskellä, niin sai siitä tarpeeksi tukevan.


Vaan siinäpä se nyt on taas pystyssä. Jos pysyis seuraavat kymmenen vuotta nyt kasassa. Viherpeukaloille on kasvitilaus vetämässä, siilikuusen ja kääpiökatajan tilasin tuohon tilalle. Havuissa haluan pysyä edelleen, ne kun passaa tuohon niin mukavasti. Ja ettei nyt liian helpoksi menis, niin alotettiin oleskelualueen laatoituksenkin purku ja korjaus heti perään. Tämäki on ollu asialistalla jo monta kesää, vaan sitäkään en ois yksin pystyny tekemään.  Tosin en oo tässäkään ite juuri mitään tehny, vähä seuraillu vierestä ja kitkeny rikkaruohoja ja levinneitä perennoja vähemmäksi. 
Lähtötilanne oli melko surkea...
Nurmikon ja laatoituksen välissä on luumupuu ja juurella tuoksukurjenpolvea. Neki oli ihan heinien peitossa, ja tuossa puun ja portaiden välissä ei kasvanu muuta ku rikkaruohoja. Kuorittiin siitä pinta pois kokonaan, laitettiin multaa ja tuettiin kivillä tuosta alareunasta. Pionin siirsin portaiden viereen, jotain kivaa aluskasvia pitäs keksiä sille kaveriksi. Jonkulainen reunanauha pitää upottaa nurmikon ja istutusalueen väliin, niin pysyy alue siistimpänä. 
Hyvällä mallilla nyt, jos huomenna sais tämänki valmiiksi. 
Ei kuulemma tarvi kuntosalista haaveillakaan puutarhahommien jälkeen, tuumas tämä mun työmies. =D  
12 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Työläs projekti, mutta kyllä kannatti. Hyvältä näyttää.

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊 näitä työläitä projekteja riittää vähäksi aikaa kun on päässy paikat rapistuun 😁

Saila kirjoitti...

Ihanasti siistiytyy! Tuo "itkumuuri" on todella kaunis nyt. Ihana oleskelupaikka koivujen katveessa.

Teija kirjoitti...

Kiitos, äkkiä ilme muuttuu vaikka ei kovin radikaaleja muutoksia tehdäkään. 😊

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Totta on, että vanhoja kohteita on aika ajoin korjattava ja kunnostettava. Nyt kivimuuri näyttää taas niin kauniilta ja myös oleskelualueen kiveyksen korjauksesta tulee hieno.

Navettapiika kirjoitti...

Kivimuurista tuli taas entistä ehompi. Suuritöisiähän non, mutta näyttäävät nii komeelta. Kivimuurin jäläkihin tais oleskelualueen perkaus tuntua lastenleikiltä. Valitettavasti mikää eioo ikuusta ja hualtohommia ja uusintoja pitää teherä jos haluaa paikkojen näyttävän siistiiltä.

Teija kirjoitti...

Kiitos Päivi. Näinhän se on, mikään ei oo ikuista. Toiselta puolen kun saa pihaa valmiiks nii toista puolta saa sitä mukaa alkaa remontoimaan.

Teija kirjoitti...

Navettapiika, juu no jaa, ei tuo liuskekiveyksen purku ollu sen kevyempää, nii isoja ja raskaita osa kivistä että jakso vaan pyöritellä maata pitkin paikasta toiseen 😁

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Eipähän nuo kivimuuritkaan ikuisesti kestä. Nyt näyttää kyllä komealta. Oleskelualuekin siistiytyy kummasti kun rikkaruohot lähtevät kokonaan pois. Kivalla paikalla teillä onkin oleskelualueen paikka :)

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊 Tuosta oleskelupaikasta ja kahesta koivusta oon aikoinani pihan piirtämisen alottanu. Nuo koivut säästin, muut raivattiin pois. Tuo on kyllä mukava paikka istus kiikussa ja huokasta, varsinki aamusin se on ihana kun aamuaurinko paistaa tuohon ensimmäisenä.

Minna kirjoitti...

Kyllä luonnokivistä saa sitten ihania rakenteita👍 En vaihtaisi niitä betonisiin vaikka helpompia olisivatkin rakennusvaiheessa asetella.

Teija kirjoitti...

Oon samaa mieltä, ne on nätimpiä, eikä maksa mitään.