perjantai 14. elokuuta 2020

Olipa urakka!

Valmista tuli tältä erää, pikkuveli mahtaa olla melko naatti tämän viikon jäljiltä! On se semmosen työn tehny, että oksat pois. Kuntan kaivuu metästä ja sen kuskaaminen tänne ei ollu mitään kevyttä hommaa, monta reissua piti käyä. Pari nuotiopaikalla ollutta koivupölkkyä laitettiin kuntan sekaan, ne kun rupes jo lahoamaan ja kasvaan kääpiä, niin eipä niillä viiti enää istua. Tuohon ne passaa ku nenä päähän. 

 Muutama minikokoinen, alle 20 cm korkeita sinipiikkiputkiakin löytyi toisesta penkistä, jossa ne ei oikein viihtyneet. Ne siirsin tähän vähän aurinkoisempaan ja multavampaan paikkaan. En muista yhtään mikä tämä lajike on, pitäskö sen olla näin pientä vai johtuuko tuo koko väärästä kasvupaikasta.

    

Nyt tämä piha sulautuu luontevasti tähän ympäröivään metsään. Hoidettu piha-alue muuttuu vähitellen luontaiseksi metsämaastoksi, ilman, että missään näkyy liian selkeää rajaa missä on piha ja missä metsä. Tykkään ihan hirmusesti.Yläpihalta saunalle lähtevän polun alkupäässä oli aikasemmin heinäseipäistä tehty portti, mutta se lahos poikki viime kesänä. Nyt kun hankittiin tuo betoniverkko, niin saatiin siitä leikattua 3 porttia ja laitettiin tähän yks niistä. Eihän tämä yhtä nätti ole kuin heinäseipäistä tehty, mutta kestävämpi varmasti. Pikkusen möyhennettiin humalan ja toisella puolen ruusun kasvualustoja ja lisättiin multaa niille. Paikka on niin kuiva, että kasvu on ollu tosi hidasta ainaki tänä kesänä. Ja tänään alotettiin "itkumuurin" korjaustyöt. Se on joka kevättalvi aina sortunut jostain kohti, pakko ottaa muuri alas ja tehä uuestaan. Kääpiövuorimäntyjä on poistettu tuosta jo kaks ja nyt lähti taas yks. Niillä on liian voimakkaat juuret, ne kaivautuu kivien väleihin ja liikuttelee kivet pois paikoiltaan. Otan nyt velipojasta kaiken hyödyn irti kun kerran sen töihin sain. Jospa ei tällä kertaa hiukset lakkais kasvamasta ( oli kuulemma niin rankkaa) , niinku aikoinaan kun oli näitä muureja alunperin rakentelemassa...Ulkona sataa nyt sopivasti vettä, saa kuntta ja taimet kastelun taivaalta. 
Hauskaa viikonloppua! 

´Jens munk´ ruusukin aloitti kukinnan, 
kylläkin reilusti normaalia myöhemmin.

6 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Näyttää kivalta siistiltä. Apuvoimista on aina hyötyä.

Teija kirjoitti...

Kiitos, niin on. Aatella jos mun mieski ois yhtä innostunu pihahommista ku minä, voi millanen puutarha meillä sit ois 🤭

Navettapiika kirjoitti...

Tuasta tuli hiano kokonaasuus, minkä kasaamisehen olis yksin teheren menny koko kesä. Ny on kiva orottaa ens kesän rehevyyttä.

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊 nii on, tosin nyt tekis mieli alotella se potagerkin tuonne etupihalle, ois ens kesäks valmiina nii pääsis kasvattelemaan vihanneksia enemmänki 😁

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kivet ovat komeita! Mukavan näköistä! Tuo Jens Munk uupuu minun tarhakurtuistani. Jospa ensi kesänä.

Hyvää syyskesää!

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊 Jens munk on tosi kaunis, yks kauneimmista tarhakurtturuusuista.