tiistai 27. marraskuuta 2012

Huonekasvit koetuksella

Valon vähyys on saanut mun viherkasvit kellastumaan. Varsinkin kultaköynnökset on tiputtanu lehtiä melkoisen määrän. Ilmankosteuski on kyllä melko alhainen, kun joutuu lämmittämään enemmän. Pianon virittäjä viime talvena mittaili meidän ilmankosteutta ja ei ollu ku 15%. Tosin sillon oli kyllä pakkasta, joten ulkonaki oli aika kuiva ilma. Lattialämmitys on se joka kuivattaa ilmaa, vaikka ulkona oiskin kosteampaa.
Nyt saa olla tarkkana kastelun kans, ettei mene kastelemaan liikaa.
Kodinonniki on melko ronkeli, se pitäs pitää tasasen kosteana, mut kuitenkaan ei saa liikaa kastella. Senki päästän nyt melkosen kuivaksi, mätänee muuten tosi helposti! Vähäinen valo ja liika kastelu on kyllä semmonen yhistelmä, jolla huonekasvit saa tapettua. Pitäs malttaa mielensä ja enemmin vaikka sumutella noita, kun kastella. Lannotuksia en ole antanut enää juurikaan, pidän yleensä talvella vähän taukoa siitä, kun ei kasvit sitä lannoitusta nyt niin tarvi. Ne on vähän niinku talviunilla, joten antaa olla ihan rauhassa. Mullanki annan kuivahtaa kastelukertojen välillä melko kuivaksi, yleensä vasta sitten kastelen kun alkaa lehdet vähän lurpattaa. Parempi niin päin ku liika paljon...kuivuudesta ne kyllä selviää.
En tiiä onko nämä mun toimintaperiaatteet ihan kaiken oppien mukaset, mut onhan nuo mun kasvit pysyny hengissä kaikki, mitä on tullu ostettua. Kultaköynnös on mummoni peruja, tasan 20v sitten sen sain itelleni ja edelleen kasvaa ja kukoistaa :) Suurin osa muista on n.10 vuoden takaa.

Ensimmäisen joulukukatki sain. Oli niin ihanan hempeitä joulutähtiä, että piti ostaa... muutaman kerran kyllä ohi kävelin ja ihailin, mut viimein tarttui mukaan. ;) Näillä saa mukavasti väriä ja piristystä.Viime vuotiset amarylliksen sipulitki lykkää jotain vihreää. Vielä ei näe, oisko tulossa kukkanuppuja, mut on siellä jotain elämää. Vielä ovat entisissä mullissaki, en ole viitsinyt vaihtaa.. kovasti kyllä epäilyttää että kukkiikohan nuo, mut katotaan... jos ei näy kukkia tulevan niin heitän ne nyt sit roskiin ja ostan uudet. Mä kyllä unohdin ne pitkäksi aikaa tuonne kaappiin. On ne ainaki sen pimeäkäsittelyn saanut, mutta en tiiä ehtikö ne kerätä tarpeeksi voimaa silloin kasvun aikana. No aika näyttää.


6 kommenttia:

Pelaguu kirjoitti...

Joko kärsis tuoda amaryllikset valoon? Ilmeisesti. Kauankohan niillä oli se pimeäkäsittely kun ei muista.. joo oli näitä koulussa ja niitä hoidettiinkin.. :O

Teija kirjoitti...

Ois pitäny ottaa viimestään marraskuun alussa, jos meinaa jouluksi kukittaa. Multaki meinas unohtua, äiti ne kaiveli sillä aikaa kun ite oltiin lomalla :) Pimeäkäsittely pitäs olla n. 3 kk, eli elokuun alusta siihen lokakuun alkuun. Mut kyllä ne on tainnu olla mulla tuolla kaapissa lähemmäs puoli vuotta.

Eve kirjoitti...

Eilen viskasin viime vuoden amaryllikset ulos :/. Kasvatti vain lehtiä. Kukkanuppuja ei tullut. Pitkään niitä odottelin, ne kun alkoi kavamaan lehteä jo kaapissa syksyllä, niin istutin ja ajattelin kukittaa vaikka ennen joulua,JOS vain kukkivat.
Olivat ihanan limen värisiä. Harmittaa vähän. Mutta jospa löytyis kaupasta muutakin kuin sitä peruspunaista.
Niin, pari pikkusipulia jätin kasvamaan kokoa.

vaalean vihreää kirjoitti...

Blogissani on sinulle tunnustus.
http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/

Teija kirjoitti...

Multasormi, minäki nakkasin nyt toisen roskiin. Oli niin kutistunu sipuli, ettei siitä enää mitään ois tullu. Ei edes kunnolla lehtiä ;D Ostin uuden tilalle. Musta se peruspunanen on kyllä ihan jouluinen, ainaki yks semmonen pitää ostaa joka joulu, jos ei saa omia kukkimaan.

Teija kirjoitti...

Kiitos, minäpä tuun kurkkaamaan mitä sieltä löytyy :)