tiistai 22. huhtikuuta 2014

Näsiä kukkii

Suomessa luonnonvaraisena kasvava Näsiä on jo täydessä kukassa. Aina joskus tähän törmää, mutta mikään hirveän yleinen kasvi tämä ei meilläpäin tieten ole? Tosin voihan sitä olla tuolla metsissä, mutta en itse ole niin usein nähnyt.
 Vaalenapunaiset tähkämäiset kukinnot aukeaa oksien päihin ennen lehtien puhkeamista. Kukinta ajoittuu yleensä Huhti-Toukokuun vaihteeseen meidän korkeuksilla, mutta tämä lämmin kevät on aikaistanut sitä melko reilusti. 


Kaunishan tämä on, ihan ensimmäisiä keväällä kukkivia puuvartisia pensaita, jolloin juuri mikään muu ei vielä kuki. Mutta niin myrkyllinen, että ei ainakaan lapsiperheen pihaan kannata istuttaa. Syksyksi pensas tekee pienet punaiset, tappavan myrkylliset marjat, joita ei juuri maistaa kärsi. Luin kerran jostain luontokirjasta, että jo 2 marjan syönti on tappanut pikkulapsia, ei siis tarvita isoja määriä.
Nämä kuvat on tuolta hautausmaalta, meidän pihalle tätä ei tule. 


Ihan vaan tiedoksi ihmisille, että tämmönenki kaunokainen voi olla tosi vaarallinen.

8 kommenttia:

Saraheinä kirjoitti...

Näsiä on tosi kaunis ja ihanan tuoksuinen. Harmi kun on niin myrkyllinen.

Irmeli kirjoitti...

Kiitos paljon tiedosta, olin jo lähössä kaivamaan yhtä ylös, kun semmoseen metsäreissulla törmäsin. Oli kyllä ihanat kukinnot. Mutta nytpä jätänkin hakematta!

Pelaguu kirjoitti...

Hmm, onkohan näsiä myös rauhoitettu? En ole varma.

pioni kirjoitti...

Kaunis, mutta en taida meillekään uskaltaa laittaa, vaikka ei pikkulapsia enää olekaan.

Saila kirjoitti...

Tuo on ihana, tuoksuva kaunotar! Harmi, kun ensimmäinen yritys epäonnistui ja pensas kuoli parissa vuodessa. Täytyy yrittää uudestaan, ja voisi myös kokeilla muitakin näsiälajeja, niitä ei vain ole juuri ikinä myynnissä.

Tiina kirjoitti...

Minä törmäsin näsiään ensikertaa elämässäni viime keväänä lenkillä. Ihmettelin suuresti ojanvarressa kasvavaa kaunotarta, lehdetöntä kukkapuuta. Olin kuvitellut että näsiä on varpu, joku 20-senttinen. Kotiin päästessäni viisastuin paljon kun selvitin mikä se oli. Kaunis tosiaan, mutta niin vaarallinen!

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
ihanaa että löysin sivusi! Täältä löytyy vaikka mitä kaunista ja hyödyllistä. Minulla olisi kysymys, sitä selvittäessäni tänne päädyinkin. Ehdinkö vielä leikata rautatieomenapuuni? Se on istutettu viime syksynä. Asun pääkaupunkiseudulla. Ohjeidesi perusteella vihdoin osaisin sen tehdä, mutta onko liian myöhäistä? Tai voiko sen leikata loppukesästä?
Kiitos, jos jaksat auttaa.

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos kommenteista :) Taas ollu semmosta hulinaa, ettei ole joutanu vastailemaan ollenkaan.

Pelaguu, en tiiä onko rauhoitettu? Googlaamalla kait se selviäis...oon vaan niin laiska etten vihti etes katella ;)

Saila, enpä kyllä koskaan ole tavannut tätä myynnissä. Taitaa olla melko harvinainen kotipuutarhoissa kuitenkin. Enkä kyllä edes tiedä, millaiset olosuhteet sillä pitäs luoda, että viihtyis, toivotaan että saat jostain taimen ja uuden yrityksen. :)

Anonyymi, Leikkaukset pitäs tehdä ennenkuin silmut puhkeaa, eli riippuu nyt ihan siitä, miten pitkällä kasvu on siellä? Meillä ei silmut vielä ole puhjenneet, joten täällä sen leikkauksen uskaltaisi tehdä. Jos kasvu on jo kovasti käynnissä, voit jättää leikkuut Heinäkuun lopulle.