torstai 21. elokuuta 2014

Sakset käteen ja leikkaamaan!

Nyt on se aika vuodesta, että saa taas leikata omenapuita ja nimenomaan niitä satoa tekeviä puita.  Nuoret puut leikataan keväällä, ennen lehtien puhkeamista, mutta satoikäiset puut näin Elokuulla. Ja tämä siksi, että syysleikkaus on ns. hillitsevä, leikattu malli pysyy paremmin, eikä vesiversoja lähde niin kasvamaan. 
  
25. pv maanantaina syntyy uusi kuu, joten nyt vielä su. asti on aikaa leikata, niin ei leikkaushaavat vuoda niin paljoa ja puut kestää leikkaukset paremmin. Ja nyt on myös paras aika kitkeä rikkaruohot ja raivata pusikot pois, alakuulla leikkaus hillitsee kasvua tehokkaasti.

   
Ja vanhemmista puistahan nyt ei hirmusesti edes tarvitse poistaa. Kilpalatvat ja puun sisäänpäin kasvavat oksat poistin. Lepaan melonista leikkasin vähän reilummin, se oli semmonen tuppura, ettei läpi nähnyt. Sieltä otin ihan kokonaan oksia runkoa myöten pois, niin puusta tuli vähän ilmavampi. Helposti lähtee taudit itämään, jos oksia on liian tiheässä.
Lepaan meloniin tulee peräti 5 omenaa, muihin ei mitään, paitsi Rautatieomppuun taas kymmenittäin. 
Kesäkuun hallat vei jälleen raakileet. Ja löytyipä sieltä tämmönen munarykelmäkin, mikä lie? En ole jaksanut etsiä netistä minkä munia vois olla, jos joku tunnistaa, nii sanokaapa. :) Hävitin kyllä jokatapauksessa ne.


Mongolianvaahterat ja muutkin vaahterat voi leikata nyt. Näkyy nämäkin tekevän melko kovasti juuriversoja, napsin ne kaikki pois ja harvensin vähän muutenkin pensasta. Helteiden aikaan siitä meni yks isokin oksa ihan ruskeaksi, kuivu ja kuoli. Sen leikkaamiseen piti huutaa isäntä avuksi, kun ei omat voimat riittäny vääntämään oksaa poikki...


"Katkes se" kuuluu vaan pensaan juurelta...niin, katkes sakset mut ei oksa! :D Aika hyvin on nämä sakset palvelleet, tainneet olla ainakin 8 vuotta käytössä, biltemasta ostettu aikoinaan alle kympillä, joten pisteet Biltemalle ;) On haukkunu hintansa jo moneen kertaan. 


Päärynäpuun leikkasin myös. Tai pieni taimihan tämä vasta on, tosin olis voinu leikata keväälläkin, mutta oli niin pitkä kilpalatva, että nappasin sen pois, lyhensin latvaa ja pikkusen tasottelin muutenkin. Päärynät vaatii melko voimakkaat leikkaukset, tästäki tulee muuten vaikka 10m  korkea puu, jos sitä ei pidä leikkaamalla kurissa. Tämän kesän vuosikasvain oli yli metrin mittainen. 


Toinen päärynä on vielä pienempi. Tälle meinas käydä huonosti, viime talvi oli niin ankara, että juuristo kärsi sen verran pahasti, että aikaisempi kasvu tästä kuoli. Lähti kuitenkin varrennoskohdan yläpuolelta yhdestä silmusta uudestaan kasvamaan ja nyt on jo ottanut pituudessa kiinni tuon kuolleen verson. Jospa tästä vielä puu saadaan. Tähän en nyt saksilla koske, ettei tykkää kyttyrää talvea vasten. Juurella kasvaa tuoksukurjenpolvi, helpompi leikata nurmikko, kun ei tarvi ihan puuta myöten ajaa. Eikä hedelmäpuiden juurella nurmikko saisikaan kasvaa, vie niin paljon ravinteita nuorelta puulta, että haittaa sen kasvua.


 Lisäksi siinä kukkii nyt joku sipulikukka, jonkusortin Laukka se on, mutta nimi on jo unohtunut mielestä. Laukat on sen verran pahan hajuisia, että niiden sanotaan karkottavan myyriä pois, tai ainakin hämäävän niitä toisaalle, ettei lähtis juuret talven aikana. Oon kaikki omenien ja päärynöiden juuripaakut kiertäny istutuksen yhteydessä Alliumin sipuleilla, eikä ole myyriä näkynyt. Toki meillä on nuo kissatkin, jotka pitää kantaa kurissa, mutta mitä useampi keino taistella niitä vastaan, sen tehokkaampi tulos. 


Ruusut ja muutamat muutkin pensaat näkyy kärsineen helteistä. Ruskeita oksia näkyy pensaiden keskellä. Nekin voi huoleti leikata nyt pois.


Onneksi on muutama kukkakin kuitenkin.


Ja uusiakin kukkia tuli hankittua, kerrottu kukkainen Tiikerinlilja tarttu mukaan Multasormesta, oli niin ihana! Ja roosan värinen Loistosalvia. Molemmat aika myöhäisiä kukkijoita, mulla kun on tämä syksy vähän aneeminen, suurin osa perennoista kukkii keväällä ja keskikesällä. Pitää koittaa hankkia lisää syksyn kukkijoitakin. :)1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Laitatko kuvaa sinun mongolian vaahterasta. Itselläkin sellainen kasvamassa niin tietää mitä tavoitella :) Minä en ole koskaan sitä leikannut ja on 3 vuotta vanha pensas. Pitäisikö sitä leikata vuosittain?