maanantai 13. huhtikuuta 2015

Heräilee horroksesta...

Pikkuhiljaa päästään kevääseen meilläkin. Vielä pääsiäisenä ei nurmikkoa näkynyt juuri missään, mutta nyt viikon aikana on lumet vajonneet huomattavasti! Tämän päiväinen vesisadekin on siis erittäin positiivinen asia lumien hävittämisen suhteen! :)
Pupujussin yllätin ruusupuskan juurelta, suoritti Suviruusulle leikkaukset mun puolesta...omenapuut jätti onneksi rauhaan, vaikka ei verkkoja niissä ollut. Äkkilähdön tuo kyllä sai, kun saatiin kuvaamiset kuvattua ;)


Talon toinen pääty on tällä hetkellä ihan kuralla, siitä vedettiin syksyllä valokuitukaapeli talolle ja vesiputkia ja sähköjä tuonne takapihalle. Melkonen sotku siinä on, ehkä nyt sitten sais sen mattotelineen laatoituksen tehtyä tälle kesää, samoin polkuja yms...tekemisen puute ei taida vaivata tänäkään kesänä. 


Myyriä ja hiiriä on myös mellastanu lumen alla. Suurimmilta tuhoilta on näköjään onneksi vältytty, juuri muualla ei jälkiä ole kuin nurmikossa. Tosin se mitä maan alla on tehty, sitähän ei vielä näe.


Rautatieompun oksat on ihan mustanaan kirvojen munia, tämä tarttee kyllä nyt myrkkyä, ei muuten taida saada niitä pois...kevätruiskutetta näille siis. Ja ellei se tepsi, nii pitää lähteä kyseleen kovempia keinoja. Vaikka luomumenetelmillä mennään niin pitkälle ku pystytään, niin aina ei ilman kemiallisia aineita näköjään pärjää. Tän kans oli ongelmia jo viime kesänä.


Siinäpä vielä lähikuvaa, ihan vierivieressä mustia munia.


Toistaseks ainoat kukkivat kukat pihalla, pääsiäisen ajan narsissit. :) Nämä onneks kestää ja ilahduttaa vielä pitkään.


Keittiön ikkunan alta on lumet sulanu kukkapenkistä pois, jotain elämää sieltäkin jo pilkistelee.


Muutenpa vielä näyttää tältä, ei ihan heti tarvi tarttua haravaan... 

Te joilla on niitä nuoria Päärynäpuita, muistakaa leikata taimet nyt keväällä! Päärynät on tosi voimakaskasvuisia ja niistä tulee hujoppeja ilman leikkauksia, puolet pois latvasta viime kesän kasvusta, samoin kaikkia oksien päitä saa lyhentää. Samat periaatteet toimii hätätilanteessa näille näin alkuun ku nuorille omenapuillekin. Ohjeita on täällä blogissa, täällä näin!
Että eipä vielä kiirettä minnekään! :) 


4 kommenttia:

Pelaguu kirjoitti...

Jäniski on jo vaihtanut väriä, täällä ovat vielä valkoisia. :)

Tiina kirjoitti...

Täällä oli myös käynyt jänöjussi typistämässä minun tornionlaaksonruusuani.. ;/ Muuten ei ole talvituhoja havaittavissa.

Mietin tuota meidän perheomenapuuta, siinä kun se ilmeisesti päälajike on keskellä latvana kasvava osa, ja se kasvaa paljon voimakkaammin kuin siihen vartetut muut lajikkeet, pitäsköhän sitä latvaa typistää tuolla lailla reippaasti, just vaikka puolet pois vuosikasvusta? Periaatteessahan ne pitäisi kai leikata niin, että katsotaan sitä kolmena eri omenapuuna, jokainen lajike omanaan, jostain sellaisen ohjeen luin, mutta tuon hujopin kanssa se on vähän haastavaa. :/

Anonyymi kirjoitti...

Meillä oli päässyt jänis lyhentämään rautatieomenapuiden kaikki oksat hangen päältä :/ Leikkaisin tylysti syömäpään pois. Melko tyngät on nyt oksat. MItä luulet, onkohan menetettyjä?

Teija kirjoitti...

Tiina, voit sä lyhentää sitä hujoppia, se voi olla joku voimakaskasvuisempi lajike, joka huitasee muiden eelle, joten en usko että on haittaa leikkaamisesta, päinvastoin. :) Kunhan et kokonaan leikkaa niitä edellisvuoden kasvuja pois.

Anonyymi, nyt en osaa oikein kuvitella, mitä tarkoitat? onko oksat roikkuneet maassa asti, josta pupu päässyt jyrsimään niitä? Mikäli oksia vielä on ja runko ehyt niin kyllä se siitä toipuu.