sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Polku nuotiopaikalle

Onpahan ollu kiireinen viikko. Sain pari tyttöä taas apulaisiksi pihalle ja ollaan porukalla siirretty omasta metästä kunttaa tuonne nuotiopaikan ja uima-altaan viereen, tehty polkua ja vähän istuteltu kasvejakin. On se taas mukavan näköstä kun saa uutta, eikä yksin ois saanu aikaseksi puoliakaan tuosta.



Näissä nyt vähän näkyy millasta tuossa oli aiemmin, ei juuri muuta kuin hiekkaa ja rikkaruohoja, ihan heinittynyt oli koko alue kuusiin asti. Tyttöjen kans harattiin ja kitkettiin kaikki pois ja osittain jyrsimellä möyhin tuota maata, ettei olis niin kovaa. Se tamppautui kaivurilla aika tiiviiksi sillon, kun tuota allasta tehtiin. Ja sitäkään ei ole tullut esiteltyä sen enempää, on ollut niin kesken, että ei oo vihtiny kuvailla. Ehkä tässä kesän mittaan tulee siitä lisää, kun saadaan terassit laudotettua loppuun.


Tämä uima-altaan ja saunan ympäristö on ihan metsää, joten samalla teemalla haluttiin tehdä tämä koko alue. Nurmikkoa meillä on jo tarpeeksi, sitä en halua enää mihinkään yhtään lisää. Ja muutenki tämmönen luonnonllinen, metsäinen ympäristö on kivempi tuohon. Ratkaisu oli siis kunttaa, kiviä ja hiekkapolku. 


Pari pientä istutusaluetta reunustettiin luonnonkivillä, kuskattiin 30 cm multaa ja jyrsin sen tuonne pohjamaahan. Keskelle tuohon löysin särkän perennataimistolta Nallenpoppelin, Populus balsamifera ´Nalle´. Se oli ihan uus tuttavuus mulle, tosi kivan näkönen kasvutapa ja tuoksuu keväällä hyvältä. Siitä kasvaa pieni, n.3m korkea puu tai pensas, saa nähä miten se tässä nyt alkaa viihtyä. Kasvupaikkavaatimuksena on aurinkoinen ja kuivahko, pitäs siis olla tälle ihan hyvä. En ole missään muualla siihen aiemmin törmänny, taimiston pihalla näyteistutuksissa sen huomasin ja ihastuin.


 Kangas ja kuorikate pinnassa pitää rikkaruohot kurissa tästä ainaki jonkun aikaa. Ja tasaa nuo myös kosteutta, ei pääse niin heti kuivahtaan.



Ensin mietin polun tekemistä ihan mukulakivistä tai jostain muusta "siistimmästä", mut tulin siihen tulokseen, että ei tänne liian tehty passaa. Kankaat laitettiin tuohon polulle ja kivituhkaa päälle. Minusta tuo passaa noin. Eikä haittaa täällä vaikka vähän heinittyis, luultavasti tuo kunttakin ottaa jonkun verran heinää sekaan, mut on siltikin huomattavasti siistimpi mitä ne rikkaruohot. Ja viime ja toissakesänä oon kuntan siirtoa jo testaillut, hyvin on lähteneet kasvaan eikä ole ruskettuneet, vaikka viime kesäkin oli niin helteinen. Kastelua se toki vaatii ja paljon näin alkuun!




Alppiruusuki ´Haaga´ näyttää nyt ihan erilaiselta mitä aiemmin, tulee kunnolla esiin tuolta kun on nätti tausta. Tänä keväänä siihen tulikin ennätysmäärä kukkia, vaikka on muuten vielä aika pienikokoinen.




Mutta ai että tykkään lopputuloksesta! Nyt vois vähän aikaa huokasta ja vaan nautiskella. Toki tekemistä vieläkin on, 20m samanlaista rikkaruohottunutta aluetta pitäs jatkaa samalla tyylillä. Vaan onhan tässä kesää jälellä. 





Leppoisaa sunnuntaita! 

5 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Vau, tulipa alueesta hieno. Ja minusta kiva että jätitte luonnontilaiseksi eli ei nurmikkoa.

Teija kirjoitti...

Kiitos Katja 🙂 kyllä tuo luontevimmalta noin tuonne tuntuu.

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Hieno! Ihan kesämökkitunnelmaa! Aina parempi kuin nurmikko :) Alppiruusukin istuu ympäristöönsä täydellisesti.

Eeva Viherrin kirjoitti...

Onpa kivan näköistä! Kuntta on hyvä ratkaisu tuohon, pitää vaan jaksaa kastella. Alppiruusu on todella edukseen!

Teija kirjoitti...

Minna, kiitos, mullaki tulee tuolla semmonen mökkifiilis, ei tarvi lähteö kauemmas mökille kun voi vaan juosta takapihalle 😉

Kiitos Eeva 😊 kyllä saa useamman kerran päivässä kastella ja siltiki meinaa kuivua tässä paahteessa. Jospa se silti kestäis.