torstai 5. maaliskuuta 2020

Robottiruohonleikkurin "talvihuolto"

Aikasempina vuosina on aina keväällä pikkusen tympiny kesän tulossa se, että joutuu taas leikkaamaan ruohoa. Tai itessään se leikkaaminen on ihan mukavaa puuhaa, mutta se aika mikä siihen aina kului on ollu melkonen, kun pariki kertaa viikossa pitäny leikata. On täällä muutaki tekemistä ku juosta leikkurin kans. Mutta nyt ei ahista yhtään. Innolla oottaa, että saa laittaa Ruttusen käyntiin ja katsoa vierestä kun se hoitaa hommat. 
Ja kyllähän tuo leikkuujälki on huomattavasti tasaisempaa, kun työnnettävällä leikkurilla. Aina on siisti piha.




Kerran vuodessa talven aikana leikkuri käytetään piuhojen päässä ohjelmistopäivityksessä. Varsinaisesti ei tarvinnut tehä mitään huoltoa, ei ollu ku vajaan tunnin homma. Kuoren alta oli vähän imuroitu ja tarkisteltu jotain pieniä juttuja, mut siinäpä se. Ja hintaakaan ei kertyny ku muutama hassu kymppi! Ei tarvi ostaa ja vaihtaa öljyjä, ei uusia tulppia eikä värkätä muitakaan mottorihommia. 


 Työnnettävään sai uusia tulppaa joka toinen viikko...sitä ei meinannu saada millään käyntiin. Ja kun viimestä kertaa, pari päivää ennen robotin tuloa aloin leikkaamaan nurmikkoa, niin vanhus tykkäs kyttyrää ja sano sopimuksen lopullisesti irti, sylki öljyt ulos ja siihen jäi :D 


Päivitysreissun yhteydessä huomasin, että tähän kännykkäsovellukseen on päivittyny tilastoja viime kesän ajalta. Aika pitkästi se on kerryttäny kilometrejä yhessäki kesässä. Tehokasta leikkuuaikaa sillä on ollut 96,6% koko ajasta, eli sen lopun se on käyttänyt siihen latausaseman kahteluun. 2 hakukaapelia tuonne pihalle viriteltiin, alkuun se meni niitä pitkin aina latausasemalle, mutta loppukesästä se ajo jo suoraan lataukseen, kun oppi reitin. Oppiminen perustuu gps:ään, se luo sen avulla itelleen kartan, jota käyttää jatkossa apuna leikkaamisessa. 


Viime kesänä siis tämän hankin, malli on Husqvarnan Automower 450x, eikä päivääkään ole kaduttanut! Aika arvokashan tämä on alkuun investoida, siitä ei pääse mihinkään. Mutta käyttökulut on vastaavasti pienet, ja on niin helppo ja vaivaton joka suhteessa. Vaikka maksaishan se ajettava leikkuriki yhtä paljon, mutta en kyllä ees harkitsis enää ajettavaa! Kerran vaihdoin terät siihen kesän aikana, oikeastaan muuta sille ei tarvinnu tehäkään. Pitkä kuivuus näkyy nurmikon kellastumisena. Pisimmillään leikkuri oli 3 viikkoa parkissa, kun ei tuolla ollut mitään leikattavaa, eikä olis järkevääkään kuivana kautena ajaa nurmikkoa liian lyhyeksi. Kärsii vaan ja palaa herkemmin. Nämä meidän rinteetki se ajeli kevyesti ylös, ei mihinkään jääny sutimaan. 


Yks pieni kommellus sen kans kävi, kun pojat oli jättäny teltan pihalle lojumaan ja Ruttunen ajeli suoraan sen naruihin ja sotki ne sinne terien väliin solmuun. Tosin tuossakaan ei käyny kuinkaan, kone tunnistaa jos terät jää jumiin. Se sammu siihen samantien ja kännykään tuli viesti, että leikkuri on jumissa. Ei kerenny ku muutaman kierroksen kiertää naruja tuonne, aika helpolla lähti pois ja sai taas laittaa jatkamaan leikkaamista. 


On se vaan viisas vekotin, ei keksi moitittavaa. Varaston seinällä telineessä saa vielä vähän aikaa ottaa talviunia, ei oo kiire mihinkään. 


10 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Meillä on tuo sama Husqvarnan robottileikkuri ja en kyllä vaihtaisi sitä enää mihinkään muuhun ruohonleikkuriin. Nurmikko pysyy sen avulla huippu kunnossa ja aivan kuten sanoit, isolla pihalla on muutakin tekemistä, kuin työnnellä leikkuria. Meilläkin "Elmeri" käytetään aina syksyllä vuosihuollossa. Kätevää ja vaivatonta.

Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri kirjoitti...

Alkoi kyllä kiinnostaa tuollaisen hankinta. Onko kova homma viritellä systeemit, että osaa kierrellä istutusalueet? Miten toimitaan, jos penkkiä kanttaa suuremmaksi, eli onko helppo muuttaa niitä ”lankoja” (oikeat termit hukassa)? Robotti ei varmaan osaa vaihtaa hiekkatien poikki toiselle nurmialueelle? Meillä kestää nurmikon leikkaaminen useamman tunnin, joten olisi kyllä iso ajan säästö edes iso rannan puoli laittaa robotin hommaksi.

Saila kirjoitti...

Nurmikko on tosiaan teillä ihan samettisen näköistä, ei siitä pääse mihinkään, että siitä tulee paljon nätimpi, kun tiuhaan leikkaa, kuten robotti tekee. Teillä on vielä niin laaja piha, että hirmuisen työmäärän tuo nyt säästää.

Teija kirjoitti...

Näinpä se on. Ja rikkaruohot häviää kans huomasin, jospa sais nuo voikukatki vähän vähemmäksi 😉

Teija kirjoitti...

Meille tuo jälleenmyyjä teki asennuksenki, oisko siinä menny 5-6 tuntia suunnilleen. Langat asennettiin pintaan, semmosilla tikuilla laitettiin kiinni. Sitä ainaki on helppo sirtää tarvittaessa, langan voi myös katkasta ja jatkaa sellasilla liitoskappaleilla, ei tuota siis ongelmaa jos haluaaki muuttaa istutusalueiden kokoa tai paikkaa. Toinen vaihtoehto, asennettaessa nopeampi, on ajaa sillä koneella lanka maan alle. Ja kyllä se osaa hiekkatien läpiki mennä toiselle puolen pihaa, kun asentelee langoilla sille käytävän siitä hiekan poikki. Melko näppäriä ja viisaita nuo on, niissä on se gps jonka avulla oppii määrittämään leikkaamääattomat ja jo leikatut alueet. Kysyppä joku jälleenmyyjä tekemään tarjousta, sehän ei maksa mitään. Ja osaa kyllä sanoa miten kannattais asennella. 😊👍🏻

Teija kirjoitti...

Niin se tosiaanki säästää, voi käyttää ajan uusien suunnitelmien toteuttamiseen 😉

Eeva\Hilman tupa kirjoitti...

Se on kuule tuo sun vanha leikkuri niin tehokas että yhen ikkunan sain rikki kesällä kun jonku kiven lennätti kaukaa komialla kaarella ��

Teija kirjoitti...

Se on hyvä 😂

Satu kirjoitti...

Viime kesänä jo harkittiin robottileikkurin hankintaa ja tälle kesälle se todennäköisesti olisi edessä. Mietityttää vaan tuo, että miten se selviää nuista meidän pihan istutusalueista? Tuo uusin pionipenkki kun on tehty tuohon nurmikolle niin pitääkö ne ohjauslangat vetää joka penkin reunaan vai riittääkö se, että niissä on reunakivet? Tartee varmaan pyytää se tarjous siltä jälleenmyyjältä niin eiköhän sekin selviä :D Sun kokemukset ainakin vahvistaa omaa näkemystä robottileikkurin hankinnan kannattavuudesta :)

Teija kirjoitti...

Jos on tarpeeks korkeat reunakivet, ettei robotti pääse kiipeään niiden päälle, niin ne riittää kyllä. Ei mullakaan ole lankoja joka paikassa, se käy nätisti kääntymässä penkkien reunuksissa. Ja noissahan on se tunnistin, että "näkee" lähestyvät esteet jo parin metrin päästä, se hiastaa vauhtia ja ei törmäile päätä pahkaa. Pensaita ei oo kierrelty kans ollenkaan, eikä silti runno runkoja pilalle. Hyvin toimii kyllä, lämpimästi voin suositella. 😊