perjantai 24. toukokuuta 2013

Käki kukkuu

Aika ihana on ulkona touhuta, kun käki on kukkunu joka päivä lähes taukoamatta. Välillä pitää ihan pysähtyä ja istua kuuntelemaan, kuuntelemaan kesää. :)
Nyt on kyllä kesän paras aika. Kaikki on niin hennon vihreää, ei mikään voita tätä kevään väritystä.
Minä oon viimein saanu tehtyä pihahommia ja nauttinu, kun kerrankin saa aikaiseksi! Ja tässäpä seuraakin kunnon kuvapläjäys viime päiviltä.
 Tulppaanit ja narsissit on kauneimmillaan! Tosin osa tulppaaneista ei ole vielä edes nupullaan, kun ne on sen verran myöhäisempiä, mutta nämä kerrotut näköjään on aikaisessa. Keltainen ja vaaleanpunainen on kevään ihanin väriyhdistelmä! Mä jotenkin niin hirveästi tykkään tästä, kevätvuohenjuureta, narsisseista ja kesäpikkusydämestä. 


Särkyneet sydämetkin kukkii ihan kohta, toivottavasti taas ne yöhallat pysyy poissa.


Kukkapenkkien reunuksia oon käyny läpi. Nuo sorakaistaleet on ihan hyviä, varsinki jos siellä alla on kangas estämässä rikkakasvien kasvua. Mulla niitä kankaita ei ole, joten nyt saa tehdä uudestaan. Meni ne ilman kankaitaki 4 vuotta, joten ihan hyvin toimii noinki. ;) Mutta älkää tehkö niin miten minä teen vaan niin miten sanon, sillon pääsee kyllä paljo helpommalla mitä mun tapauksessa :D


Purppuratuomen vaalenapunertavat kukat ihastuttaa 


Sorakäytäviäkin on saanu kitkiä ja raapustaa...tässäkään alla ei sitä kangasta ole koko alalla, kun tehdessä se loppui kesken. En viitsiny lähtiä kauppaan ostaan lisää vaan laitoin sanomalehteä hätävaraksi. Eipä se kauheesti estä enää, on maatunu kyllä ihan täysin. Ja nyt sieltä puskee läpi sitä sun tätä, saa muutaman kerran kesässä harata rikkaruohot pois. 


Ja siinä toisesta suunnasta. Portissa oleva köynnösruusu ´Pohjantähti´ ei vielä osoite elonmerkkiä, liekkö se kuollut vaiko vaan myöhässä?


Kasvimaan sain kylvettyä, hernettä, porkkanaa ja salaattia. Heinäkasat laatikoiden päässä oottaa uutta käyttöä, kunhan taimet nousee pintaan, katan nuo laatikot kokonaan heinillä. Pitää aika hyvin rikkakasvit kurissa, eikä pääse multa niin kuivumaan. Näillä mennään tämä kesä. Hernettä pitää vielä laittaa lisää, pari lavakaulusta on tyhjillään ja pitäs keksiä niille sopiva paikka. 


Ja sitten näitä arkajalkoja, kokeiluja josko sais menestymään :) Ananasmansikka ainakin talvehti tosi hyvin, uutta kasvua pukkaa ihan urakalla. Loppukesästä taidetaan päästä maistelemaan valkoisia mansikoita. :)


´Merveille´ ruusutkin talvehti hyvin, tosin ne on vielä niin pieniä, että jäi hyvästikin lumen alle suojaan. 
Kukat on violetit, ihan samettisen näköiset, aivan ihana, jos vaan kestää isompanakin täällä meillä.


Sinikämmen, taisipa olla jo kolmas talvi tälle. Eikä tee heikkoa... voin suositella muillekin, puolivarjoisen paikan kaunokainen. 


Kanadanatsalea on nupullaan. Ei mene enää kuin viikko, kun se kukkii. 


Pensasnmagnolia meni jo toisen talven yli, toivottavasti nyt on parempi tuuri kuin vuosi sitten. Silloin keväthallat oli niin pahat, että juuri auenneet silmut paleltui ja se joutui aloittamaan kasvunsa uudestaan. Mutta selvisi, joten uskoisin että menee jatkossakin. 


Pähkinäpensas taas ei niinkään arka ole, se on ollut jo useamman vuoden ja kasvaa kovaa vauhtia. Tämän ostin Oulujoen taimistolta, niillä on siellä tämmönen kestävämpi kanta myynnissä, joka ei pakkasiakaan kovin hätkähdä. Tämä vielä vaihtoi paikkaansa tässä pari viikkoa sitten, piti metrillä siirtää kauemmas käytävän reunasta, että saa kuunliljoja ja jaloangervoja istutettua kaveriksi.


Ja kaikkein ihmeellisimmät selvinneet arkajalat, Kultasateen pienet taimet. Viime keväänä kylvin nämä siemenestä, kesän pidin kasvihuoneen seinustalla ja kastelin aina toisinaan. Talveksi nakkasen ne kasvihuoneeseen sisälle, kaivoin purkit mullan pinnan kans samalle tasolle ja peittelin 15 cm kerroksella heiniä. Sen kummempaa suojaa niillä ei ollut, eikä kasvihuone ole lämmin. :) Ihmeellistä, että ne kesti! Ja kun vielä noin pieniä siementaimia, en kyllä paljoa näiltä odottanut. Täytyy nyt vaan ruukuttaa ne isompaan ruukkuun ja vaihtaa parempi multa, että vahvistuisivat tässä kesän aikana.  Oispa se jännä, jos sais näistä ihan isoja, talvenkestäviä pensaita. :)


Ja tässä minä toissa iltana istuin kukkapenkissä Rönsyansikan vierellä ja kuuntelin sitä käen kukuntaa, ja nautin ilta-auringon viimesistä säteistä...hymyilin suu korvissa itsekseni ja koin sen harvinaisen tunteen, että olen onnellinen!


11 kommenttia:

Kukkaiselämää - My flowering life kirjoitti...

Sinulla on kyllä upea ja siisti puutarha. Kaunista!

Minna kirjoitti...

Kyllä puutarhassa puuhailu on sitten niin terapeuttista<3 Onneksi välillä muistaa vähän pysähtyä kuuntelemaan, haistelemaan ja katselemaan luonnon meille tarjoamia ihmeitä!

vaalean vihreää kirjoitti...

Kaunista! Kevät ja kesä tuli ihan rysäyksellä.

Satu kirjoitti...

No olet sinä ehtinyt! Onkohan sun vuorokaudessa enemmän tunteja kuin mun?? Jännittävää seurata miten sun "arkajalat" menestyy jatkossa. Olisi tuo kultasade niin upea ilmestys :)

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos kommenteista, kehuista. :) Tämä tosiaan jos mikä on terapeuttista. Stressi loppui siihen, kun pääsin pariksi päivää pihalle tuulettamaan ajatuksia.
Sitä pitää Satu pistää juoksuksi niin ehtii. ;) Mä oon lasten kans oppinu sen, että kaikki pitää tehä hirmu nopealla vauhdilla, kun kuitenki kohta joku tulee ja keskeyttää.

Pilvikirsikka kirjoitti...

Vuosia sitten miekii yritin kultasadetta kasvattaa siemenistä, mutta eipäs itänyt yksikään. Jätin sitten kylvökseni maahan kukkapenkkiinkin talveksi, eikä sieltä mitään noussut. Tuo on kyllä kuvassasi niin lupiinin näköinen tuo pikkutaimi, että lienenkö poistanut sen lupiinina jo taimena. Pitäisipä yrittää uudestaan, mistä mahtais siemeniä saada.

Puutarhuri kirjoitti...

Exotic Gardenilta minä tilasin ne siemenet. 4 kylvin ja 3 iti, mutta niitä sai odottaa muistaakseni pari viikkoa. Näyttää saavan vieläkin, menehän tilaamaan :)

http://www.exoticgarden.fi/webshop.php?showshopcat=6&menu_showcat=1&page=4

Pilvikirsikka kirjoitti...

Juu sieltä miekii tilasin ja annoin kyllä palautetta kun muutama muukaan kasvi ei itänyt. Osa sitten iti ja sain mm. siperian hernepensaan, kuunliljoja, töyhtöangervon, punalatvan, kultatyräkin ainakin, ja liekö ollut muitakin, en muista kaikkea. Pitäsköhän kokeilla uudestaan, kun mullakin on tuo iso kasvihuone, niin sinne vois talveksi peittää maahan. Laitoitko mimmosta multaa kun kylvit siemenet?

Puutarhuri kirjoitti...

Oothan sinä kuitenkin hyvin onnistunut kasvatteluissa! :)
Ihan kait se oli kaupasta ostettua taimimultaa, mihin kylvin. Kokeilehan vaan uudestaan.

Pilvikirsikka kirjoitti...

Kiitos hyvistä neuvoista. Täytyypä kokeilla.

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Ihanan siisti ja kayunis puutarha.