maanantai 24. kesäkuuta 2013

Maahumala - rikkakasvi vai perenna?

Tätä maahumalaa sitä sitten parjataan. En ole tainnut vielä törmätä ihmiseen, joka tätä olis tarkoituksella puutarhaansa istuttanut ja saati sitten ollut tyytyväinen istutuksen tulokseen. ;) 
Mutta minä tykkään! Aivan hirmu hyvä maanpeittokyky, ehdottomasti parempi mitä kamala rikkaruohoheteikkö! Pensaiden alla todella hyvä, ja etenkin tässä portaiden juurella ja välissä ihan mielettömän ihana. Enkä päivääkään ole katunut että tätä on tullut laitettua, ja useampaan paikkaan pihalle. Niin hyvin sopii laatoituksen ja portaiden rajaan, maisemoi kivet kauniisti tuohon ympäristöön ja pehmentää kivien kovuutta...


Ei tätä ehkä kukkepenkkii perennojen sekaan ole suositeltavaa istuttaa, mutta oikeassa paikassa on kyllä kunniamaininnan arvoinen kasvi!

5 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Ompas siellä tutun näköisiä kivimuureja, meilläkin on samanmoisia ja tykkään niistä niin hirmuisesti! Minäkin toin maahumalaa kiviportaiden väleihin, ei vaan oikein siinä kasva kun on niin kuivaa ja maa pelkkää kivistä moreenia:( Maksaruohot siinä vähän kituuttaa.

Puutarhuri kirjoitti...

Minna, älä luovuta ihan heti. Ei tässäkään kivien välissä ole muuta kuin soraa, ei todellakaan mullasta tietoakaan. Meni tässä muutama vuosi, että levis näin. :)

Maarit kirjoitti...

Oikeassa olet, että maahumala on kaunis oikeassa paikassa. Kukkapenkkiin sitä ei mielestäni kannata laittaa, siellä riistäytyy kasvu käsistä:)

Minz kirjoitti...

Kaunista, kaunista! Minä olen yrittänyt tuohon lipputankokukkapenkkiin vaikka mitä perennaa ja kaksivuotista kasvia kokeilla, ja mikään ei oikein toimi. Liian kuumaa kuumalla, ja kuivaa ja märällä tosi märkää, tuulikin riepottelee, eikä mullan laatukaan mieltä hivele. Meinasin, että josko maahumalaa saisin peittämään multatilaa, niin pysyisi kosteus maapohjassa paremmin. Ja sinne sitten rakosiin kukkataimia. Noh, eihän se maahumalakaan tuosta näytä sitten tykkäävän. Jotenkuten kärsien talven yli selvisi, mutta saas nähdä, miten ensi talvena käyp. Eipä ole kovasti ainakaan levinnyt mihinkään. Mutta toivossa eletään yhä. :)

Tiina kirjoitti...

Täältä löytyy yksi maahumalaan hurahtanut, ja nimenomaan noihin kivien väliin se on niin kaunis. Ja pensaiden alle, ja vaikka ojanpientareille, joita meidänkin pihamaan ympärillä riittää satoja metrejä. Parempi niihinkin on pikkuhiljaa kasvattaa maahumalaa kuin niittää jatkuvasti horsmaa, joka sieltä leviää kukkapenkkeihin ja joka puolelle siemenillään.