keskiviikko 7. elokuuta 2013

Pientä pintaremonttia...

Pihalla siis... ei oikein tiiä mistä alottas, kun on viimeset 3 päivää vedättäny pää kolmantena jalkana pitkin pihaa.  No jos kasvit ensin, niitä nimittäin oon saanu taas siirrellä paikasta toiseen. Sitä aina huomaa jonku kohdalla, että väärään paikkaan on tullu istutettua ja sit saa miettiä pään puhki että mihin tuonki tökkäis! No Jens Munk-ruusut pääsi nyt maahan, Loistojasmikkeen paikalle. Jasmike on vaan kitunu ja kitunu, paikka oli sille liian kuiva ja lämmin. Otin sen siis ylös ja paransin ruusuille maata reilusti kompostilla ja puutarhamullalla. Olettaisin että ne nyt pärjää siinä ihan hyvin. Ainakin heti auko kaikki nuput.Jasmike taas muutti takapihalla olleen uudemman kitukasvuisen Puupionin paikalle ja pioni muutti nyt korkeampaan kohtaan kaarimuuren puoliväliin havujen joukkoon. Entinen paikka oli sille taas liian kostea ja varjoinen, Jasmikkeelle puolestaan sopivampi. Nähtäväksi jää kuin pahasti se kärsii siirrosta, meni väkisinki juuria jonku verran poikki, ne kun oli aika hauraat, napsahteli vaan.No, etupihalla oon tehny kunnon kaivuu-urakan. Talikolla poistin n. 10 neliöä nurmikkoa, keväällä aiemmin siitä kohtaa muutaman ruusun ja nyt vielä myös yhden kitukasvuisen Kaunokuusaman.Kuusama on sitkuttanu viimeset 4 vuotta aina vaan puolen metrin korkuisena... ja aattelin että sillä on huono maa tuossa. Joten ylös ja siirtoon... Mutta yllätys yllätys, siinä kaivellessa talikko osu tottakai kiveen! Ja ei ihan pieni kivi ollukaan. Piti pyytää isäntä hätiin ja hakea traktori ja nostaa kouralla se pois. Eikä ihan helposti noussu silläkään, eturenkaan ilmassa se sen sieltä keikutteli pois. Että eipä tartte ihmetellä miks kuusama ei kasvanu! Pari muutaki isoa kivenlohkaretta tuosta lähti.
 
 Pohja on nyt sitte varmasti kunnolla möyhennetty, lisäksi tietenki piti laittaa multaa ja ihan puutarhaturvetta osittain ja vähän kalkkia. Multa loppu vielä vähän kesken, joten huomiseen jäi nyt istutus.Ja tähän nyt viimein on tulossa ne mun Syreenit koe-istutukseen. Laitan ne melkeinpä kaikki samaan läjään nyt eka vuodeksi, niin on vertailukelposet olosuhteet. Sitä mukaa kun ne siitä lähtee kasvaan ja selviytyy, siirtelen ne lopullisille kasvupaikoille ympäri pihaa. Saarimaan Timo meinas, että muutama niistä on semmosia, jotka melko varmasti kuolee jo ensimmäisen talven aikana, joten turhaan mä niille paikkoja teen muualle heti.Lauantaina aukastiin myös etupihan nurmikon ja soran raja. Narulla ja spraymaalilla merkit maahan ja kaivurilla siihen oja. Tähän pitäs upottaa nyt puhelin pylväät rajaamaan nurmikkoa. Selkiyttää ihan mukavasti...tämäki homma ois pitäny tehä heti alkuunsa, mutta ku ei oo joutanu.


Roskapöntön paikkakin kaivettiin auki, kunhan saadaan ne pylväät paikalleen, niin teen tuohon kuivabetonista ja mukulakivistä jonkulaisen pienen laatoituksen, niin on kuskin helpompi käsitellä pönttöä tyhjentäessä. Ja onhan se silmälleki mukavampi...


No takapihan köynnösportin molemmin puolin nyt lähti entiset köynnöksen muuttoon. Pohjantähti-ruusu ei oikein kunnolla tähän sopinut, kasvutapa oli liian leveä ja lisäksi se talvehti viime talvena tosi huonosti! Kaikki versot siitä kuoli, mut lähti juuresta uudestaan kasvuun. Sen nyt kuoppasin autotallin seinustalle, kahtotaan jääkö se siihen... ja toiselta puolen lähti pois Tarhakellokärhö. Sen laitoin muiden kärhöjen kans samaan istutusryhmään. Siitä ei tule niin korkeaa, että sitä kannattais tässä portissa pitää.
Tilalle istutin Särkän perennataimistolta hankitut Siperiankärhöt. Niiden pitäs kasvaa korkeiksi ja menestyä hyvin. Että toiveissa nyt ois parin vuoden päästä että kaari ois valkosenaan kukkia :)


no kukkiviakin vielä löytyy, ei ihan kaikki ehtiny keskikesällä kukkia. Mutta auttamatta se syksy kasveissa näkyy jo. Toisaalta tykkään syksystäki hulluna, niiden värien takia, mutta on se vähän masentavaakin, kun tietää että kohta tämä kaikki ihana taas peittyy hankien alle.

Nauhukset ja Syysleimut on parhaimmillaan! Nuo on kyllä loppukesän hienoimpia kukkijia, niin pirteitä ja näyttäviä.


Tahrapäivänliljat, Keijunkukat ja Syysleimut vielä tässäkin...


Varsinainen Syyskukkien penkki tämä, Tarhapiisku, Punaväriminttu takana, Syysleimut, Jaloangervot, Päivänliljat, Pikkusydämet...mä niin tykkään tästä! 


Keijuangervon kukintaa voi myöhästyttää leikkaamalla sitä alkukesästä. Muut angervot on kukkineet aikapäiviä sitten, mutta nämä rinteessa olevat, hieman muotoleikatut vasta nyt alottaa kukinnan. Joten ens keväänä kaikki saksimaan, niin saa kukkivaa loppukesälleki =)


Pyöreään penkkiinkin hankin uuden Päärynäpuun. Toivotaan nyt parempaa syksyä, ettei tälle käy samallai ku edelliselle. Tosin edellisen tappio ne kesäkuun lopun kauheat vesisateet, en muistanu sitoa sitä tukikeppiin kiinni niin tuuli katkaisi sen. 


 Valkoinen pensashanhikki muistaakseni ´Abbotswood´ kukkii myös, tuuheutunu ihan mielettömästi tämän kesän aikana.


Selkä tässä vaan meinaa sanoa sopimuksen irti, kun on joutunu nosteleen ja kaiveleen ja heittelemään nurmipaakkuja pois, lykkäämään kottikärryjä, kantaan multasäkkejä ja kaikkea muuta siinä välissä. Sisähommat on jääny ihan rempalleen, mut siivotahan ehtii talvellakin. ;) Tästä on hyvä jatkaa!

10 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Varsinaiset siirtopäivät sulla! Mä odottelen, että kuivuus loppuisi - tänään piti sataa koko päivän, mutta ei edes yhtä milliä ole mittariin kertynyt. Näin pölisevän kuivaan maahan ei kannata mitään siirtää kuolemaan.
Oot ollut tosi ahkerana, hienolta näyttää :-)

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos... ei ole satanut meilläkään, rutikuivaa on maa, kun kaivelee. Mutta luvassa ois nyt illalle sadetta, toivottavasti pitää paikkansa. Muuten on kyllä kova kasteleminen, että nuo siirretyt pysyy hengissä.

Kardemumma kirjoitti...

Paljon olet saanut aikaan. Itselläni vielä selkä kestää, mutta polvi ei enää tahdo tykätä. Siitä huolimatta menen jälleen möyrimään pihalle. Ja tuvassa näyttää kanssa siltä, että emäntä on ulkoistettu. Tehdään sitten talvella.

pivi kirjoitti...

Jep, tuttua hommaa tuo kasvien juoksuttaminen paikasta A paikkaan B ja ehkä vielä C jne :) Ehkäpä se olisi tylsää, jos kaikki osuisi heti kohdalleen. Komeat kivet sait kuitenkin esille. Oi ollapa tuollainen kauha töissä pihalla !
Siivoominen ei muu oo ollenkaan tärkeää ! Ehdottamasti ehtii talvella, ja silloinkin sopivissa määrin.

Anna kirjoitti...

Irtoaako nurmi paremmin talikolla kuin lapiolla? En oo hoksinu, että silläkin vois irrotella.

Puutarhuri kirjoitti...

Saatiinhan me sadetta ihan mukavasti. :)

Anna, joo kyllä irtoaa paljon paremmin talikolla, se kun uppoaa nurmikkoon helpommin ja sillä on hyvä nitkutella nurmipaakut irti. Ei tarvi niin kaivaa ku lapiolla. Ja sillä myös helpompi nakella pois. :)

Satu kirjoitti...

Rouva on sitten laittanut tuulemaan!! Pitäisi itsekin vielä työstää pihan yhtä nurkkaa ja kateellisena katselin tuota kaivurin kauhaa...Täytyykin kokeilla miten se nurmi talikolla kääntyy. Lapion kanssa on välillä niin työlästä. Muistappa levätä välillä, että taas jaksat :)

Puutarhuri kirjoitti...

Mulla tulee välillä näitä inspiraatioita, en mä aina jaksa näin vääntää. Nyt vaan on pikkupakko saada ne syreenit maahan, niistähän tuo koko homma lähti liikkeelle, ketjureaktio, jossa yks asia johti aina toiseen. ;) Kyllä mä tässä oon lepäillyki tämän päivän, päiväunet jopa otin kun niin väsytti. :D

Maarit kirjoitti...

Melkoiset kaivuu urakat sinulla:) Istutuksesi näyttävät hienoilta!

pioni kirjoitti...

Paljon muutoksia, ei ihme jos tuntuu selässä. Ja talvella tosiaan joutaa siivota;)