maanantai 27. tammikuuta 2014

Ennennäkemätön luonnonoikku!

Viime kesänä kävin eräällä pihalla tekemässä pienimuotoista pihaneuvontaa ja siellä kasvoi ihan valtavan iso Pihta. Sitä en enää muista, että mikä Pihta oli kyseessä, mutta tosi vanha ja pitkästä toistakymmentä metriä korkea.

Ja mikä kummallisinta, näytti että siinä juurella kasvoi vieri vieressä pienempiä Pihdan alkuja, oli metrisestä 2-3 metrisiin. Niitä näkyy sekä yllä olevissa kuvissa että alhaalla...

Nämä uudet alut lähti sen ison Pihdan alimpien oksien kärjistä ylöspäin. Oksat meni ihan maata myöten ja jonku kumman syystä ne latvojen kärjet oli lähteneet taipumaan ylöspäin ja jokaisen alaoksan nokasta kasvoi uusi puu! Täytyy sanoa että mä en koskaan ennen ole törmännyt tämmöseen, en ole edes tiennyt, että puut vois näin käyttäytyä!
Siellä sen näkee, uudella puun taimella ei ole omia juuria, vaan se kasvaa isomman puun oksan latvasta. Aika jännä! Onko kellään tälle selitystä? Ja nuo kaikki uudet alut oli siis sellaisia. Pihtapensas, vois melkein sanoa!
 

10 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Aika huikea näky! Voiko olla mikään luonnonoikkukaan kun noin monta alkua on kasvattanut?? Pihta on kyllä niin kaunis havupuu, että jos mulla vaan olis isompi tontti niin heti hankkisin itselleni muutaman :)

Satu kirjoitti...

Hei vielä, blogissani olisi sinulle tunnustus. Käyhän poimimassa se mukaasi :)

Tiina kirjoitti...

Aika muhkea laitos! Tuo oksa, josta pikkupihdat lähtevät kasvamaan ylöspäin niin oliko siitä kasvanut juuria maahan? Silloinhan taimet olisivat ison puun taivukaspistokkaita.

Puutarhuri kirjoitti...

Ei niillä ollu juuren juurta, ne oli ihan irti maasta kun kävi nostamassa, sehän se niin hassua olikin.
Kiitos Satu, minäpä käyn katsomassa. :)

Minna kirjoitti...

Upea! Samaa minäkin mietin kun Tiina, jotta jospa ovat taivukkaita?!

Puutarhuri kirjoitti...

En tiiä kuin yleistä havupuille on että ne juurtuis taivukkaista...tosin kyllähän ainakin osaa havuista lisätään pistokkaista. Mutta tämä on kyllä jotenki niin kummallinen tapaus, kun jokainen alin oksa oli kääntäny nokan kohti taivasta ja kasvatti uutta latvaa.

MINNA kirjoitti...

Ompa kaunis! Saisikohan noita latvataivukkaita juurrutettua puiksi?! Olisi mielenkiintoista kokeilla.

Myrtti kirjoitti...

No mutta onpahan tosiaan komia pihta!

annelivian talossa kirjoitti...

Mieletön puu jo itsessäänkin, mutta nuo "taivukkaat", onpas erikoinen näky! Pihta on kyllä kaunis puu, joten miksei sitten pikkupihtoja lisääkin :) Jännittävää olisi nähdä, kuinka isoiksi ne oksat voisivat noin kasvaa.

Kielo kirjoitti...

Wau, ompa tosi jännä juttu, eipä ole tullut mullakaan koskaan vastaan tuollaista. Meillä kasvaa myös monta metriä pitkä pihta pihassa, se on kyllä hieno puu!