perjantai 31. tammikuuta 2014

Lumihome ja jääpolte nurmikon riesana

Vuosi sitten talvi oli tosi huono nurmikon kannalta. Lumihometta oli ihan joka paikassa, joka aiheutti isoja kuolleita länttejä nurmikkoon. Aikaisempinakin vuosina sitä on ollut vähän, mutta ei samoissa määrin. Ilmeisesti vuoden takaisen syksyn märkyys ja runsaat lumisateet oli osasyy siihen. 
Saa nähdä miten tämän talven jälkeen käy, ymmärtääkseni se ei katoa sieltä nurmikosta kokonaan pois, vaan voi aiheuttaa vaurioita myöhemminkin. Lisäksi jos syksyllä jää nurmikon leikkuu vähälle ja nurmikko on pitkää lumien sataessa maahan, olosuhteet on otollisemmat homeen leviämiselle.


Tämän näköisiä länttejä oli niin etupihalla kuin takapihallakin. Mitään sen kummempaa torjuntakeinoa tätä vastaan ei kait kotipuutarhoihin ole. Nurmikon leikkaaminen syksylläkin lyhyeksi voi ehkäistä jonkun verran, mutta säähän ei oikein pysty vaikuttamaan.

Tosin nurmikko on niin sitkeää, että korjas kyllä vaurioit itestään kesän aikana. Ei tarvinnu kylvää uudestaan. 

Nythän tuota lunta ei kyllä juurikaan ole. Joulun aikaan kävi joka paikka puolestaan jäällä, kukkapenkeissäkin oli paikoin 10 cm jääkerros. Se aiheuttaa jääpoltteen ja palelluttaa kasvit. Pahiten jääkerroksen alle jäi kesäpikkusydämet ja kuunliljat etupihan penkissä. Veikkaan että siitä aiheutuu tämän talven aikana enemmän tuhoja kuin tuosta homeesta. 
Mutta sitähän tämä on, kuuluu puutarhurin arkeen kaikenlaiset ropleematkin. ;) Ja mielenkiintoista, vaikkakin ärsyttävää, näitä erilaisia ilmiöitä on seurata ja havannoida.

Ja aatella, ei tuohon kevääseen enää niin pitkästi ole! Tuon ylimmäisen kuvan tunnelmiin on enää 2,5kk aikaa! Ja neljä päivää sitä myöhemmin Pikkuherukan silmut on olleet jo näin isoja! Kyllä se kevät sieltä tulee!

 
Ja hupsista, meinasi ihan unohtua tämä syy, miksi varsinaisest aloin päivitystä laittamaan! Lapset vaan vähän häiritsee ja katkaisee mun ajatuksia ;)

Sain Satupuutarhasta Sadulta kivan tunnustuksen, kiitos! Mukavahan se on, että blogini kiinnostaa. :)
Koitan tässä vähän terästäytyä päivitysten suhteen.


Tämä näkyy jo kiertäneen melko monessa blogissa, mutta laitanpa silti seuraaville.

Karolinan blogissa löytyy ihan hirmusesti luettavaa ja tosi paljon ihania kuvia.
Piha ja piennar blogin Anski on taas vähän uudempi, mielenkiintoisen oloinen tuttavuus ;)
Ja Ruusuja ja Rikkaruohoja blogi vähän vanhempi suosikki, joka pienen epäröinnin jälkeen kuitenkin jatkoi kirjoittelua meidän iloksi. :)

Joten kiva kun olette täällä! 
Karolinan puutarha
Piha ja piennar
Ruusuja ja Rikkaruohoja

10 kommenttia:

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Kovasti mietityttää minuakin mitä keväällä on puutarhassa odotettavissa, kun lunta ei ole kasvien suojana, kuin nimeksi ja pakkaset ovat olleet melko kovia jopa täällä etelässä.

anski kirjoitti...

Kiitos kovasti tunnustuksesta ja mukavista sanoista! Kivaa on lueskella sinunkin juttujasi. Palaan varmaan sunnuntaina asiaan...

Minna kirjoitti...

Kyllä minuakin jännittää, miten kasvit selviävät tuosta jäästä ja lumettomuudesta, tosin viime yönä sitä lunta sitten tulikin oikein urakalla, kinoksissa varmaan 30 cm!!

Saila kirjoitti...

Sitähän se on, ainaista jännitysnäytelmää tämä puutarhurointi, ei pääse tosiaankaan tylsistymään! Ja vaikka takaiskuja tulee, ihan väistämättömästi, niistä ei lannistuta vaan kokeillaan taas jotain muuta. On tämä hauskaa. Kiva etenkin keväällä nähdä, mitkä kasvit nousevat kuin mitään ongelmatalvea ei olisi ollutkaan.

KesäKukka kirjoitti...

Esikasvatin kesällä sormustinkukkaa, maariankelloja ja meksikoniisoa, ja sitten alkusyksystä istutin niitä sinne sun tänne pihamaallani. Pistää tämä talvi mietityttämään, miten niiden kaikkien on mahtanut käydä. Varmaan niin pienet juurakot, että tuskin ovat selvinneet tästä talvesta, kun ei ollut lunta tarpeeksi ajoissa eristeenä. Pihamaamme perustettiin 2010 ja tämä on nyt eka talvi, jonka jälkeen vähän jännittää, miten kasvit ovat talven yli selviytyneet. Vaikka kyllähän ne vastoinkäymiset kuuluvat myös tähän puutarhaeloon. ;)

Puutarhuri kirjoitti...

Kesäkukka, kyllä mä uskon, että ihan nuo perusperennat menee talven yli, mm. sormustinkukat ja maariankellot. Ne luultavasti on kuitenki suomalaista alkuperää olevia?
Mutta sitten nämä vähän erikoisemmat, ruusut ja havut joita mullaki on aika paljon, niiden paleltumista mä pelkään eniten. :/

Mulla tosin oli viime kesänä jo vähän "ongelma" kun joka paikka on jo täynnä, ei voinu ostaa enää uusia kasveja, vaikka olis niin tehny mieli...jos tämä talvi nyt ratkaisis sitä ongelmaa ;)

Karolina kirjoitti...

<3 Kiitos ihanasta tunnustuksesta. Kovin ollut ollut hiljaista blogin puolella, elämässä tapahtuu juuri nyt niin paljon muuta. Muutta eiköhän sinne jossain vaiheessa ala taas ilmestymään juttuja =)

Aurinkoisia kevätpäiviä!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin tämän sun blogin ja voi että rouvalla on ihana puutarha! :) Sulla on rinnettä pihalla, itselläni on vain tasainen pläntti pellon keskellä niin ei saa mitään kivoja pengerryksiä. :/
Kyllä mietityttää nouseeko keväällä mitään, tämän talven jälkeen. Kerrankin laitoin paljon sipuleita! Ja uusin kärhöyritys tais mennä penkin alle... No, yhden kärhön nakkasin autotallin kaappiin, niin se oli jo lähteny kasvamaan kun oli vähän liian lämmin talli. :D pitkää väritöntä versoa pukannu.. Mitähän sille pitäs tehä?

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos :) Kyllähän minä täällä tykkään möyriä ;)
Mullakin on muutama kärhö, aika vaatimattomalla menestyksellä, mut kuitenkin.
Jos sulla se on lämpimässä, niin kannattais kastella vähän välillä, ettei pääse kuivumaan liikaa. Se kun ei ole vaipunut lepotilaan, kuluttaa vettä kuitenkin. Ja sinuna mä ehkä ottaisin sen sisälle, vaihtaisin uusiin multiin ja pitäisin ikkunalla kevääseen asti. Oispa komia heti alkukesästä, jos nyt "esikasvattaisit" sitä :) Mut en mikään asiantuntija ole kärhöjen suhteen, joku muu voi tietää paremminkin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin minäkin vähän ajattelin, nostin eilen sen valoon, autotallin loisteputken alle, pois sieltä pimeästä kaapista.