maanantai 6. tammikuuta 2014

Vähäluminen Loppiainen, havukasvit ja alppiruusut suojaan!

Lunta saatiin ripaus juuri ennen uuden vuoden aattoa. Melkein vietettiin musta joulu, aattona satoi vähän, mutta joulupäivänä taas suli pois. On kyllä ollut niin lauhaa, että luontoki näyttää olevan vähän sekaisin, niinku nyt varmaan monestakin paikkaa on saanut lukea.
Jouluruusu pukkas kukkanuppua ennen joulua jo, tuohon kasvu sit pysähtyi. Pakkasta on ollu parin asteen tietämillä, välillä nollassa, eikä lunta ole suojana nimeksikään. Toivottavasti sitä saadaan lisää, ennenkuin tulee kunnon pakkaset.

"Tete a tete" narsissit lykkää kasvua parin sentin lumikerroksen läpi. Hassua, minkälaisia sitkuttelijoita!


Alppiruusut ja Atsaleat näkyy pärjäävän toistaiseksi ihan hyvin. Nuppuja on molemmissa. Ja jos lunta ei paljoa tule lisää, niin huputtaa joutuu melko pikaiseen, ettei pääse kevätaurinko niitä kärventämään. 
Tästä huputtamisesta ja suojaamisestakin sain kesällä lisää kokemuksia. Eräs mies kertoi kasvattaneensa vuosia alppiruusuja, muistaakseni hänellä oli niitä jo useampi kymmenen erilaista. Eikä koskaan aiemmin ollut suojannut, kuin vuosi sitten syksyllä vasta ensimmäisen kerran. Kaikille alppiruusuille oli rakennettu ympärille puiset kehikot, joiden päälle oli laitettu säkkikankaasta suojat. Ja suojat oli siis laitettu paikalleen jo syksyllä. Ja huonostihan siinä oli käynyt, lähes kaikki alppiruusut oli kuolleet, ilmeisesti homehtuneet syksyllä liiallisen ilmankosteuden takia. 
Kannattaa siis muistaa, että suojia ei saa laittaa paikalleen, ennenkuin maa on varmasti jäässä. Sen voi kyllä huoleti jättää Tammi-Helmikuun aikana tehtäväksi hommaksi, pakkasta ne ei niinkään hätkähdä, vaan sitä Maaliskuun aurinkoa. Aurinko lämmittää liikaa ja saa kasvit haihduttamaan. Ja kun juuristo on jäässä, lehtien kautta haihtuu liikaa nestettä ja kasvi kuivuu ja kuolee. Ja tämä estetään huputtamisella.


Japaninmarjakuusi ruskettaa neulaset osittain talven ajaksi, mutta vihertyy kyllä taas kevään tullen. Tällekään kevätauringolta suojaus ei liene pahitteeksi.


Viiniköynnökset on nyt ensimmäistä kertaa talvehtimassa taivasalla. Pakkasharsoon kyllä kiedoin syksyllä, mutta jotenki kummasti se on purkautunut auki. Tainnu joku puutarhuri olla vähän huolimaton harson kiinnityksen kans. Jännä nähdä miten selviää. :)


No siinä kokonaiskuvaa lumitilanteesta. Aika heikkoa on, ei tuosta suojaa ole, kun pakkaset iskee. Saapa nähä kaikki muutkin syksyllä istutetut sipulikukat, voi olla että iso osa niistä on taas menehtynyt liian lauhan syksyn takia. 
Vaan toisaalta helpompaa, kun ei tarvi ite palella. Jospa se kevätkin tulee vähän nopeampaa ;)
Valoa kohti mennään!


2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Teillä on sentään edes väriksi tuota lunta, kun täällä etelässä on maa ollut paria pientä jaksoa lukuunottamatta täysin lumeton. Loppu viikosta kyllä lupailee kylmempää sitten tännekin, hur!

Puutarhuri kirjoitti...

No joo, on onneks sen verran, ettei ihan mustaa ole...tuo vähän valoa tähän pimeyteen. :) Jospa sitä teilleki nyt saatais, eikö se luvannu ihan helsinkiä myöten nyt lumisateita.