maanantai 3. maaliskuuta 2014

Perhosen kasvattelua

Saapa nähdä mitä tästä keväästä tulee.
Vanhin poika löysi jo muutama viikko sitten koulusta tullessa ulkoa perhosentoukan. Tietenki oli ottanu mukaansa, toi sisälle ja pisti purkkiin. :) Täällä on nyt sitten saatu seurata melko mielenkiintoista tapahtumaa, kun toukka koteloitui ja kuoriutui perhoseksi.
Kuvasarjatki tietenki piti ottaa, että pysyy muistissa. Sen verran harvinainen tapahtuma, eipä tämmöstä pääse joka päivä vierestä katsomaan. Googlesta luettiin, että toukka erittää jonkulaista seittiä, jota se ensin kuto vähän aikaa ympärilleen.


Sen jälkeen se alkoi ihan selkeästi katkomaan itseltään karvoja ja asetteli niitä seittiin vieriviereen, niin että siitä tuli kotelo. Kyllä siinä seistiin monet kerrat vieressä ja ihmeteltiin!


10 päivää koteloitumisen jälkeen toukasta kuoriutui tällanen perhonen, ja taas googlen kautta selviteltiin että kyseessä on Ruostesiipi. Sen toukat talvehtii ulkona ja saattavat lähteä jo Maaliskuussa liikenteeseen etsimään sopivaa koteloitumispaikkaa...niin normaalisti!  Tämä yksilö kyllä otti vähän varaslähtöä, paleltunuhan se olis ilman meitä ;) Eihän tuo mikään kaikkein kaunein ole, mutta perhonen ku perhonen!


Meilläkin on nyt lumet menny tosi vähiin. Perennapenkit on täysin paljaat, pitäs kyllä vetää harsot päälle. Onneksi nyt ei ole paistanu aurinko tuon päivän jälkeen, se kyllä äkkiä pistäis kaikki kivikkokasvit tuolta pilalle lämmöllään... mutta ehkä, toivottovasti tässä nyt saadaan vielä edes vähän lunta, ettei nyt ihan noin paljaana olis kaikki.

Kisunki kans ihmeteltiin viime viikolla ensimmäistä aurinkoista päivää, kuinhan pitkästi siitä oli aikaa kun edellisen kerran aurinkoa nähtiin. Että on se siinä mielessä mukavaakin...vaan sitä aina ajattelee ensimmäisenä noita kasveja että miten "niille" ja "noille" käy jos on "tämmönen" tai "tuommonen" ilma.
Ei sen kummempaa täällä. Ei kylvöksiä, ei siementilauksia tälle keväälle...vielä! :)

7 kommenttia:

seija kirjoitti...

Aikaisin on perhonen liikkeellä kuten kaikki muukin tänä keväänä. Lauantaina leikkasimme omenapuita ja yhdessä puussa oli ihan selviä silmuja. Sipulikukat, kevätsydän, päivänliljat, raparperi ja pioni, nämä ainakin ovat jo näkyvillä. Lunta ei ole nimeksikään, ihan voisi alkaa puutarhatöihin.

MINNA kirjoitti...

Mielenkiintoinen seurattava "projekti" teillä on ollut. Varmasti jää mieleen pitkäksi aikaa.

Meilläkin oli vielä viime viikolla lumeton maa. Ehdin haravoida katkenneita oksia ja siirtää syksyn lehtikasoja sekä hakea tuoliryhmän terassille, vaan eilen satoi lunta. Hieman takapakkia lupaavalle keväälle!

Saraheinä kirjoitti...

Minäkin näin pari viikkoa sitten tuollaisen 'karvamadon' hangella. Enpä tiennyt, että siitä tulee tuollainen perhonen. Oli varmasti jännä seurata sen koteloitumista ja kuoriutumista!

Leila Kastelli kirjoitti...

Olipa mukava kotieläin! Jokohan se tarkenisi ulkona?

Puutarhuri kirjoitti...

Ei ole enää perhosesta ulos, se kuoli. Eipä nuo kait kovin pitkään taida normaalistikaan elää, ehkä muutamia päiviä luulisin, en ole kyllä tarkistanut.

Nummentonkija kirjoitti...

Outo tämä "talvi" on. Meillä ei ole lunta ollutkaan. Joskus aamuisin muutama sentti, joka heti sulaa pois. Pelloilla lammikoita ja kaikkialla märkä maa. Lisää vettä taas luvataan. Huolestuttaa kyllä, mitenkä kasvit selviävät. Lumikellojen valkoiset nuput näkyvät ja keltanarsissien terät ovat jo pitkiä, kohta jo kukkanuput tulevat esiin. Voisi kevät viivytellä, kun olisi nyt "hohtavien hankien aika" vielä. Toivotaan silti, että meidän kukkahoidokkimme selviävät! Aika sitkeitähän ne ovat. Ihanaa kevättä sinne Salaiseen puutarhaan!

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos Nummentonkija, samoin sinne! :)