lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannusta

Eipäs ole menny polusta tämäkään sairasloma. :) Sain pikkuveljen pihahommiin. Vähän vaan meinas raskaaksi käydä pihatyöt lumisateessa... mut sitkiästi herra veti leikkuria perässä, vaikka se välillä vähän yskähtelikin... Sen verta pitkää oli nurmikko, että oli pakko ajaa, vaikka välillä satoikin. Tosin piti leikata toiseenki kertaan, että saatiin siistiksi. Harvinaisen kylmä kesäkuu ollu, enpä muista toista tämmöstä juhannusta.


Seinänvierukset kivettiin nyt loppuun. Mä tässä aattelin, että oikeestaan oli onni että sairastuin....en mä ois muuten saanu veljeä töihin, oisin yksin joutunu tekeen kaikki! =D Paljon nopeampaa tapahtu homma kaksistaan ja pääsin huomattavasti vähemmällä. Minä vaan konttasin ja naputtelin vasaralla kivet paikalleen ja veli kuskas kuivabetonia kottareilla melkein 10 tunnin päivän! 


Lisätäänpä tähän väliin muutama kuva keskeneräisestäki työstä ja ohjetta, sitä jo kyseltiin. :) Ihan ensimmäiseksi vedettiin linjalangat, jotta saatiin reunasta ainaki melkein suora. Maata kaivettiin n. 10 cm pois. 


Pohjalle suodatinkangas, joka nostettiin nurmikon reunaan asti pystyyn. Ja kottikärryissä sekoiteltiin 3 osaa 0-8 ml mursketta, 1 osa yleissementtiä kuivana sekaisin, kippailtiin tuohon kankaan päälle ja tasoitettiin. Siihen vaan napputtelin kevyesti kumivasaralla kiviä paikalleen. Ja kivet on ihan tuolta pihalta ja muualta luonnosta kerättyjä, ei mitään seulanpääkiviä. Toki niilläki voi tehä, mut nämä on ilmasta tavaraa ja käy ihan yhtä hyvin. 
Kivien asettelemisen jälkeen laitettiin päälle vielä vähän tuota kuivaa murske-sementtiseosta ja harjattiin välit tasaiseksi. Lopuksi kastellaan kevyellä suihkulla useaan kertaan, jotta vesi imeytyy läpi asti. Vuorokauden päästä se on jähmettynyt kovaksi betonikiveykseksi.

Ja tärkeää tässä on nyt se, että tuonne kuivabetonin sekaan ei saa mennä multaa. Sillon se menee pilalle, ei jähmety kunnolla ja halkeilee ja murenee. 


 Toistaki talonpäätyä saatiin vähän eteenpäin...takaterassin alaosa on vielä laudoittamatta, joten terassin laidan kiveykset jää oottamaan.


Samalla siistittiin myös lampun juuri, samalla tekniikalla kun seinänvierukset.


Vuorikaunokki, mahoton kova leviämään, mutta sievä kun mikä! On yritetty jo kaks kesää tätä tästä siirtää pois, mut silti aina nousee ja kukkii, eipä sitä enää saa... joten kannattaa laittaa mieleen, jos johonki istuttaa nii sitte se on ja pysyy.


Kovin on vihreää, mutta kukatonta...lumisade ja kylmät yöt on viivästyttäneet melkein kaikkia kukkia... 


Karhunvatukka ja ruohosipuli ei onneksi kylmästä tykänneet huonoa, marjoja siis syksyksi ootettavissa, toivottavasti. 


Juhannusruusu ehti juuri ja juuri kukkaan juhannukseksi, se kait se tärkein. :) 

Leppoisaa keskikesän juhlaa! 

7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihana veli sinulla, oikea kultakimpale! Tosi hienoa jälkeä ootte tehneet noiden kiveyksien kanssa.
Toivottavasti ennätät levätäkin, niin toivut sitten kunnolla.
Iloista juhannusta!

Satu kirjoitti...

Tulipa siistiä jälkeä sekä nurmikolla että seinän vierellä! Kyllä hommat hoituu yhdessä tehden joutuisammin. Meilläkin Anni jaksoi koko päivän möyriä mun kans tuolla kukkapenkissä, kun rikkaruohoja sieltä kitkettiin. Iso apu!
Mukavaa juhannusta sinne teille!

Irmeli kirjoitti...

Onpa avulias veli :)

On kyllä siistin näköisiä nuo seinänvierustat ja kiitos neuvosta. Minä tein pari vuotta sitten ja nyt se murentuu, koska en tehnyt pohjatöitä kunnolla. Seuraavan kerran tiijän laittaa suodatinkangasta alle.


Ihanan näköinen piha teillä.

Tosiaan, tämä kylmä kesä haittaa kukkien kasvua, tuntuu ettei mikään oikein kuki ja rehota niinkuin viime kesänä.

Hyvää alkuviikkoa sinne :)

Tiina kirjoitti...

Kiitos hyvistä ohjeista! Suunnilleen-mututuntuma tuohon hommaan olikin, mutta olipa hauska nähdä vielä kuvalliset ohjeet kun meidänkin pitäisi tuohon hommaan piakkoin ehtiä alkamaan.

Tiina kirjoitti...

Mietin vielä tuota komeaa kiveystä että halkeileekohan se talvella? Talon ympärillä tuskin halkeilee kun on routaeristeet, mutta entäs kun ajattelin reunustaa noita isoilla kivillä tehtyjä pengerryksiä ja kukkapenkkejä?

Puutarhuri kirjoitti...

Oon tehny myös tuonne muualle pihalle näitä pieniä laatoitusalueita samalla systeemillä, jos alla on routiva maa niin sitten halkeilee, mutta jos alla on tarpeeksi soraa ja hiekkaa niin ei halkeile. joten riippuu pitkälle siitä. Ja laatoituksen paksuus pitää olla se 10 cm että kestää. Toki taivasalla vesisateet ja pakkanen kuluttaa kyllä betonia, ei kestä ikuisuuksiin...

maatuska kirjoitti...

Seinänvierustat on niin mun makuun! Ai että on siistit ja nätit!