lauantai 30. heinäkuuta 2016

Metsäpuutarhan polku

Tällä viikolla nyt oon ollu likakaivojen eli tuon puhdistamon ympäristön kimpussa. Se on ollu monta vuotta rikkaruohojen peitossa, viime syksynä tein siihen portaat ja vähän polun alkua tuonne metsäpuutarhan puolelle. Nyt ollaanki jo puolessa välissä menossa. En enää jaksanu tehä perinteistä kukkapenkkiä, ei tuo kitkeminen kovin houkuta, joten tein tähän nyt vähän tämmösen erilaisen ratkasun, oisko se nyt jotakin merellistä tyyliä tai japanilaistako, oli nyt mitä tahansa niin oon kyllä tyytyväinen lopputulokseen. :) Ja niinku monesti nyt on tullu sanottua, kiviä meiltä löytyy vaikka muille jakaa niin aika luonnollinen valinta se sit oli tähänkin. Lähtötilanne siis tässä.Kasvit mulla oli jo jemmassa, niitä ei tarvinnu ostaa. Yhden ison turvepaalin tähän ostin ja sekoitin pohjamaahan, ihan sen takia että sai tuosta kasvualustasta vähän kuohkeampaa ja ph:n pidettyä suht. matalana. Alppiruusu tulee olemaan tuossa pääosassa, se vaatii happaman maan, samoin muut kasvit on sellasia, jotka menestyy myös tässä. Koko alueen katoin taas kankaalla, ts. vanhoilla apulantasäkeillä ja säkit piilotin pienillä kivillä. Väliin toki isompiaki tuomaan vähän vaihtelua. Kasvien juurella on sepeliä n.10 cm leveydeltä niin ei juuristot ja tyvet vioitu kivien painosta. Keskelle penkkiä vedin myös sähkökaapelin pihavaloja varten...ne pitäs vielä asennella ennen syksyn pimeitä. 
Köynnöskehikon keskellä kasvaa Perhoangervo, se on siro ja vähän tuommonen rimpula, tarvii tuen että pysyy pystyssä. Muutamia koristeheiniä, Sininataa ja Viiruhelpeä istuttelin myös, Viiruhelpi kasvaa nyt pohjattomassa ämpärissä, niin ei pääse liikaa leviämään. Ja kuunliljoja loput pääasiassa. 
Ja kyllä silmä lepää! Nuo liuskekivet on ihan älyttömän ihania! 


Autokatoksen viereisenkin alueen sain siistittyä. Tässä on taas vanhan kaavan mukaan kottikärryissä sekoteltu sementtiä ja kivituhkaa 1:3, lapioitu kuivana tuohon ja naputeltu kivet siihen päälle. Kivien välit täytin myös kivituhka-sementtiseoksella, harjasin tasaseksi ja kastelin koko komeuden suihkulla muutamaan kertaan. Näppärä ja halpa konsti tehä betonikiveystä. Tosin on aika raskasta, vaikka tässä on vain n. 5m pätkä, mulla meni tähän koko päivä. 
Multaa lisäsin pikkusen tuohon kasvien ja kiveyksen väliin ja istuttelin siihen Harmaa-ajuruohon taimia. Sais levitä ja peittää koko alan, niin ei ois rikkaruohoista haittaa. 


Krassit on ihan villiintyny sateiden jäljiltä... ainakin takapihalla ne kukoistaa! Etupihan ruukuissa olevat ei ole näin komeita.Ensimmäiset syysleimut aukoo kukkia


Humalat on juurtunu hyvin ja kasvaa kovasti uusia versoja köynnösportissa.


Ja uima-allasprojekti näyttää tältä tällä hetkellä... toissa kesän yritys meni vähän uusiin puihin, silloinen yritys oli tehdä maahan iso kuoppa ja allasmuovi siihen, mutta tämä meidän piha näyttää olevan lähteitä täynnä, pohjavesi nosti muovin pintaan kellumaan ja eihän se niin sitte onnistunu. Tästä lisää kunhan päästään etenemään. 8 kommenttia:

Satu kirjoitti...

No huh huh! Onpas siellä taas tapahtunut vaikka mitä! Näyttää tosi kivalta tuo metsäpuutarha. Ei aina tartte olla perinteistä multapenkkiä, kivet on kauniita ja kun niitä kerran on omasta takaa niin miksi niitä ei käyttäsi:)
Aika huikea uima-allas tulossa..! Mites kasvihuone -projekti etenee?

Teija kirjoitti...

Kasvihuoneessa on katto päällä, mut muuten se projekti nyt seisoo, meni tuo uima-allas edelle ;) Kyllähän täällä on keskeneräisiä projekteja varmasti melko monta kun puutarhapäivä koittaa, mut eikai se haittaa. Sitähän se tämä elämä on...aina on joku kesken.

Leila Kastelli kirjoitti...

Nuo metsäpolut ovat hyvin kutsuvia! Harmi kun minulla ei tontilla ole metsää, ihan vähän vain. Näin kerran yhdessä metsäpuutarhassa kilpiangervon siellä hämärissä. Se oli ihana, joten sen otin pihallenikin, mutta eihän se yksiksensä juuri miltään näytä.

Onnea sinunkin Avoimeen puutarhapäivään!

Teija kirjoitti...

Kiitos, kuin myös sinulle :) Mullakin on ajatuksena hankkia kilpiangervoa tuonne, pari tainta viime kesänä ostinkin mutta ne unohtui talveksi purkkeihin ja kuolla kupsahti ;)

Tiina kirjoitti...

On edelleen nättiä sulla, voi että! Justiin huomasin että olet mukana avoimien puutarhojen tapahtumassa. Ollaan sillon viikonloppuna sillä suunnalla viettämässä viikonloppua, tiedä vaikka saataisiin mahtumaan lähtöpäivän matkasuunnitelmaan tuo sinun ihana puutarhasikin! :)

Teija kirjoitti...

No tulehan käymään, tai koko porukkaki ;) eipä me olla vielä tavattu, oishan se mukava nähä ihan kasvotustenki. :)

Tiina kirjoitti...

Ei me sitten selvittykään, kun vasta viiden maissa lähdettiin Ahvenjärveltä. Oltiin siellä viikonloppu sisarusten kanssa kesää viettämässä. Siellä olisi ollut toinenkin tuttu puutarha avoinna, olisi ollut hauska käydä molemmissa, siitä toisesta ei ole minkäänlaisia mielikuvia millainen se oli, vaikka olen 2003 vienyt heille syksyllä kesäkanani. :D

Teija kirjoitti...

No ei se mitään, tulkaa toisella kertaa ku ajelette täällä päin. :) On voinu tuo toinen piha hiukan muuttua niistä ajoista kun oot siellä käyny :D Kovasti sinne on tullu uutta nyt ihan viime vuosina.