keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Tivoli ja Villa D´Este

Toisena Rooman päivänä suunnattiin Tivoliin Villa D´Esten kartanoon ja sen puistoon. Siellä on aivan uskomattomia suihkulähteitä, satoja erilaisia. Tivoli on vanha kaupunki, vanhempi kuin Rooma, ja siellä on käyty aina rentoutumassa ja huvittelemassa. Sen mukaan kuulemma nämä nykyajan huvipuistot, Tivolit on saaneet nimensä. 

Tivoli sijaitsi Roomasta 30 kilometrin päässä, pienen vuoren rinteellä, 1000m  korkeammalla kuin Rooma. Matkan varrella oli suuret Oliivipuuviljelmät. 


Kartanon puisto oli myös aika jyrkässä rinteessä, porrastettuna 5 eri tasanteeseen. Tästähän on tv:ssäkin tullut ohjelmia, kun on esitelty maailman kauneimpia puutarhoja, ja ehdottomasti kyllä niihin kuuluu! 


Suihkulähteitä ja vesialtaita oli valtavasti. Sen mukaan mitä ymmärsin, vesi virtaa puistoon vuoristosta, menee ylhäältä alaspäin näiden suihkulähteiden läpi vuorollaan. Silloin aikoinaan vesi on tullut suihkuista ihan omalla paineellaan, mutta nykyään siellä kuulemma on jonkin verran pumppuja ja tekniikkaa apuna. Sadan suihkulähteen käytävä......jonka päässä oli iso vesiputous kauniiseen altaaseen. Tämä on kuulemma ollut Kardinaalin rauhoittumis- ja lepopaikka.  Suurimman suihkulähteen vesisuihkut oli metrien korkuiset, veden pauhina sen mukainen. Aivan mielettömän kaunis!


Puiston nurmialueet ja käytävät oli siistit ja hyvin hoidetun näköiset.500 vuotta vanha Sypressi ja yhä hengissä.
Siellä majaili muistaakseni Herkules ;)


Äiti Maa, monirintainen nainen. Kopio Vatikaanimuseossa olevasta patsaasta


Keisarin kala-altaat
Puiston laidalta oli upeat näkymät Taivaan rantaan


Lohikäärmesuihkulähde


Vesiurut...tuolla sisällä oli ihan soivat urut, jotka soitti jotain kappaletta jotenkin ilman ja veden paineiden vaikutuksta.


Mosaiikkikäytävät oli aika viehättäviä, näistä vois ottaa mallia suomenkin puutarhakulttuuriinVastakkaisten vuorten harjoilla oli myös asutusta


Puistokierroksen jälkeen käytiin vielä tutustumassa Tivolin vanhaan kaupungin osaan.Niin Tivolissa kuin Roomassakin on näitä vesiposteja ympäriinsä, joista voi ottaa juomapulloon raikasta vettä. Ja se oli kyllä hyvän makuista. Sitä vaan mietittiin että kun Suomessa ja maailmalla puhutaan siitä että vettä pitäisi säästää, pesukoneissa lähtien, Roomassa se vesi lirisi taukoamatta yötäpäivää noista hanoista...ilmeisesti siellä ei ole vedestä pulaa.Oleanterit kukassa


Yksinkertaista mutta nättiä, tässäpä kiva idea ite kenellekin!


Ja tietenkin piti käydä täälläkin ostoksilla. ;)


Ja vielä yks postaus tulee tämän jälkeen muista Rooman pienemmistä puutarha/puistokohteista. Tosin ne ei ole yhtä loistokkaita kuin tämä, mutta katsomisen arvoisia kuitenkin. 

8 kommenttia:

Navettapiika kirjoitti...

On sitä enne osattu, kaikki nii mahtavan näkööstä.

Teija kirjoitti...

Niin on. Tuo puisto ja Kartano on alotettu rakentaan 1500-luvulla, joten kyllä siellä on taitoa taustalla!

Eeviregina kirjoitti...

Jopas on komeita vesiputouksia ja suihkulähteitä! Pitääkö alkaa suunnitella uutta matkaa Roomaan...

Kivimäen emäntä kirjoitti...

Vau, miten mahtavia suihkulähteitä! Onpa ollut hieno idea saada vesi vuorilta suihkulähteisiin toimimaan omalla paineellaan. :)

Anneli A /Pihakuiskaajan puutarha kirjoitti...

Ihanat kuvat, kiitos näiden jakamisesta. Suihkulähteet ja vesiputoukset ovat upeita.

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Hienot kuvat.

Hetken helmiä kirjoitti...

Oi, ihania kuvia. Tekee mieli lähtee Italiaan, viime kerrasta onkin jo aikaa. :)

Teija kirjoitti...

Siitä vaan varaamaan lentoja ja matkalle ;)