torstai 20. heinäkuuta 2017

Kirvoista ja pistiäisistä eroon

Karviaispuskiin ilmestyi Karviaispistiäisen toukkia pilvin pimein! Onneksi kerkesin huomata ne ajoissa, ne ois muuten päivässä-kahessa pistelly pensaiden lehdet parempiin suihin... semmonen vauhti oli päällä, että rouskutuksen melkein kuuli. 
Onneksi kaapista löytyy Neudorfin luonnonmukainen pyretriiniä ja rapsiöljyä sisältävä tiiviste. Tein puoli litraa sumutinpulloon siitä ruiskutetta ja sillä lähti pitsiäiset heti yhden sumutuskerran jälkeen. Eilen löytyi vielä 3 toukkaa, jotka nitistelin käsin pois. 

 Varoaika tällä aineella on koristekasvien kohdalla vain 1 vrk, ja yrteillä/maustekasveilla 7 vrk ja on tosiaan ihan luonnonmukainen torjunta-aine. Muistaakseni hankkijalta joskus oon tämän ostanu, tiivisteestä saa 25 litraa valmista liuosta, käyttömäärä on pieni, tästä tehdään vain 1-2% liuos veteen, joko sumutinpulloon tai isompaan ruiskuun. Tällä samalla purkilla on menty jo 2 kesää ja annettu yhelle kaverilleki. Hyvin riittoisaa siis. 

  

Ruusut ja lumipalloheidet on tänä kesänä ainaki toistaseks säästyny kirvoilta, mutta rantatädykkeessä niitä näyttää olevan, samaa mustaa papukirvaa mitä heisiinkin tulee. Vielä pitäs nuokin ruiskutella, ettei leviä enempää. 


Muutoin ruusut on osa kukkinut hyvin, osa vähän huonommin. Suviruusuun tuli joku toukka keväästä ja nyt vasta se tekee kunnolla lehtiä. Toukat söi ensimmäiset lehdet, enkä ehtiny niitä torjua mitenkään. Kukintaa tällä tuskin tulee enää tälle kesää. Yks ainut rupunen kukka on koko pensaassa, muuten on aika kärsineen näkönen.


Vieressä kasvaa 2 matalaa ruusua, jotain kurtturuusun muunnosta, tämän piti olla valkonen mutta onkin tämmönen. Lajiketta en siis tiiä, kun ei vastaa väri sitä mitä lapussa luki. Mutta nätti ja iso kukka, tuoksuu hyvälle ja valtavasti on nuppuja. 


Ilo-ruusussakin on ensimmäinen kukkanuppu! 💗


Ruskelan ruusussa on joitain kukkia, ei kovin paljoa, ainakaan vielä. Tämä on Juhannusruusun yks muunnos.Juhannusmorsian taas kukkii runsaasti, tämä ei ole pettänyt vielä koskaan! Ja samoin Papulanruusu on nyt tosi hienossa kukassa, juhannusruususta muuntautunut tämäkin. Tällä on vähän pienemmät kukat ja pyöreämmät nuput mitä juhannusruusulla. Aivan ihana!Ja niin tavallinen ja perinteinen, Hansa kukkii ihanasti! Tämä on oikeastaan mun lemppari ruusuista, eikö se niin oo, että mihin lapsena on oikein tykästyny nii siitä sitä pitää vielä isonaki ;) 


 Varsinkin nyt sateen jälkeen, iltahämärissä kun pihalla kävelee, ruusujen tuoksu leijailee joka puolella...ei parempaa ole! ❤

5 kommenttia:

Maatuska kirjoitti...

Kovasti on ollut jos jonkinnäköstä itikkaa ja tuholaista kukissa. Niin pensasruusuissa, kuin sellasissa perennoissa, joissa ei tavallisesti ole mitään. Akileijapistiäinen on myös ollut riesana, onneksi ei kaikissa sentään, kun ovat pitkin pihaa sijoteltuina.

Navettapiika kirjoitti...

Pitääs hommata tuallaane puteli. Jemmas ei oo mitää ja ainaki karviaaspistiääsiä ja kirvoja löytyy. Neilikkaruusuusta on imuutettu kuiviksi muutama latva.
Ihania ruusuja!

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Hyvä, että saatavilla on luonnonmukaisia torjunta-aineita. Pitääkin käydä tarkistamassa karviaisten tilanne.

Nettimartta kirjoitti...

Monena vuotena on karviaispuskilleni käynyt huonosti, mutta nyt täytyykin hankkia tuota tököttiä, on niin surkeeta katsella paljaaksi kaluttuja puskia. Sinulla on aivan valtavan ihastuttavia ruusuja!

Teija kirjoitti...

Kiitos kommenteista 😊
Tuo on vielä kaikenlisäks tehokas aine, ei tarvi ku yks käsittely yleensä kun tepsii jo hyvin.