tiistai 22. elokuuta 2017

Kurkistus kuunliljoihin

Kuunliljat on kivoja perennoja siinä mielessä, että ne sopii paikkaan ku paikkaan. On varjossa, puolivarjossa ja jopa auringossa viihtyviä lajikkeita. Tosin kuivassa kasvupaikassa ne ei viihdy mut täällä meijän hiesusavisella, osin savisella maalla ne menestyy ja tykkää olla. 
Aika monenlaisia kuunlijoja on tullu hankittua vuosien aikana ja nyt ne alkaa olla jo näyttäviä. 
Kuunliljoja suositaan yleensä lehtiensä takia, mutta kyllä mun silmää miellyttää kovasti myös niiden kukinta. Sillon ku kasvupaikka on oikea, niin kyllä ne jaksaa kukkiakin ihan komeasti.

Isoraitakuunlilja ´Albomarginata´ oli ensimmäinen kuunlilja jonka ostin aikoinaan. Niistä on kasvanut tuuheat ja isot puskat, joita oon jo jakanutki pariin kertaan ja antanut tutuillekin.Etupihan toisella laidalla kasvaa multasormesta ostettu Hosta Tarhafunkia-ryhmä ´Multasormi´. Sillä on kauniimmat kukat mitä tuolla ylemmällä, tuommonen tähtimäisempi ja suurempi. Aika ihana!


Samassa ryhmässä muutama jotain muutakin kuunliljaa, lajike on joutunut jo hukkaan. Sen kukat muistuttaa paljon tuota multasormea. Lehdissä vaan vaalea väri on reunoilla, eikä keskellä.  Mahdollisesti vois olla komeakuunlilja Hosta fortunei ´Francee´, ainakin nimi kuulostaa hyvin tutulta. 

Ja mitä enemmän kuunliljan lehdissä on valkoista, sen paremmin se sietää aurinkoa ja viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. 


Pyöreässä takapihan penkissä kasvaa useampi ´Minute man´ jalokuunlilja. Ja tässä paistaa kyllä koko päivän aurinko, eikä ole hidastanut yhtään! Kannattaa rohkeasti kokeilla istuttaa näitä aurinkoonkin, ja jos näyttää siltä ettei viihdy, niin siirtää sitten varjoisampaan paikkaan. Kasvualusta monesti tekee enemmän, mitä ne valo-olosuhteet. Kosteutta ja ravinteita pitää olla maassa hyvästi.Hopeakuunlilja ´Hyacinthina´ meinaa tukehtua tuijan juurelle, tämä täytyy siirtää pois. Ei ole tänä vuonna enää kukkinut ollenkaan. Joka kevät sen nouseminen tuolta siirtyy aina myöhemmäksi...


Tarhakuunlilja ´Golden tiara´ sopii ihanasti tuonne kivien keskelle. Siirsin ne siihen kuukausi sitten etupihan jämäpenkistä, jossa ne on 2 kasvukauden ajan jo kitunut. Toivotaan että lähtevät kunnolla kasvuun. Kukkiihan tuo yks sentään, joten ainakin sen suhteen näyttää hyvältä. Keltaiseen vivahtava lehdistö tuota rantakiveä vasten on ihana! Tää on aika pieni, ei kasva kuin n. 30cm korkeaksi.
´Elegans´ komeasinikuunliljan vieressä se on päässyt kasvamaan vähän suuremmaksi ja värikin on tummempi vihreä, kun kasvupaikka siellä on varjoisampi. Valo-olosuhteet vaikuttaa lehtienkin värisävyihin jonkin verran. `Elegans´ kuunliljasta tulee taas moninkertaisesti suurempi, voi olla että joutuu jossain vaiheessa poistamaan tuon pienemmän, tulee luultavasti jäämään elegansin alle. 


Koivun alla karpaattienkellon seassa vähän näkymättömissä kylläkin, on viihtynyt yksi hämykuunlilja ´Erromena´. Ja tätä samaa taitaa olla nämäkin mitkä siirsin hirsillä korotettuun varjoissaan penkkiin pensasmustikoiden seuraksi. Tämä on ehkä ns. tylsin näistä kaikista, jotenkin tykkään kuitenkin noista raitaisista enemmän. Pitäs olla isompia ryhmiä ja runsaat kasvustot niin näyttäis paremmalta. No kasvua ootellessa...jos ne sit näyttää paremmalta.Ja jotain raitaisia kirjokuunliljoja oon saanut tuttavilta, näiden lajiketta ei ole tiedossa sen tarkemmin. Nekin vielä lopullista kasvupaikkaa vailla. Kumpikin meinaa tällä hetkellä hukkua tuonne missä ovat... pelastushommia niidenki kohalla tiedossa siis. 


Jotta hyvin on monipuolisia ja kauniita perennoja nämäkin. Ja helppoja ja näyttäviä. Muutaman vuoden päästä voi jo jakaakin ja saa moninkerroin uusia taimia taas toisaalle istutettaviksi. 

5 kommenttia:

Navettapiika kirjoitti...

Kuunlilijat o munki lemppareita ja osalla on tosiaan komia kukintaki. Tuasta 'Golden Tiara'sta kehittyy hiano ryhymä. Aikoonaan halusin sen ittelle kukkien perustehella. Sillon harvinaasen komia kukinta......kuunlilijaksi.

Helinä kirjoitti...

Kauniita ovat nuo kuunliljat ja minunkin puutarhassa ne viihtyy:-)

paleredrose kirjoitti...

Kauniisti kukkivat. Kuunliljat ovat aina niin terveitä ja reheviä siksi pidän niistä niin kovasti. -Katja

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Komeita kuunliljoja. Meillä on melko monta eri lajiketta, sillä tykkään kuunliljoista.

Teija kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Näyttää olevan monien suosikkeja nämä, syystäkin 😊

Navettapiika, totta, tuolla golden tiaralla on nätit kukat, tummemmat ja tiiviimpi rykelmä kuin monilla muilla kuunliljoilla. Jospa ne tuossa tykkäis olla.