keskiviikko 9. elokuuta 2017

Säkkimullan ja peltomullan ero

Tässä on nyt saanu viime ja tämän kesän aikana testata näitä erilaisia multia, kun oon tehnyt noita kasvulaatikoita lisää. Vuosi sitten keväällä laitoin pari laatikkoa, joihin ostin mullan säkkitavarana. En enää muista minkä firman multaa ostin, luultavasti GreenCare:n luonnonmukaista puutarhamultaa, kun sitä tästä paikallisesta rautakaupasta on aina saanut ja aattelin että kuitenki pitäs luomumulta saada tuonne vihanneksille. Ja sillon siinä ei itäny oikeastaan mikään, ei edes herneet. 6 herneen tainta sieltä tais nousta, mutta ei niihin tullut yhtään palkoa. Tässä kuva vuoden takaisesta.


Tänä keväänä parantelin laatikoiden multaa vähän turpeella ja hiekalla, ja taisin laittaa pikkusen kalkkiakin. Nyt niissä sentään kylvökset iti, mutta kasvu on vieläkin tosi huonoa.

Uusiin laatikoihin sekoittelin ite mullat, meillä on tuossa aika savinen, pellolta tuotu maakasa, josta kärräsin laatikoihin mullat. Sekaan pistin reilusti hiekkaa, ihan puhasta turvetta, kalkkia ja pari kourallista kanankakkaa ja nyt kasvaa niin että kohina käy! 

Verrata voi tästä, vasemmassa kuvassa on punajuuret jo suuria, oikean puoleisessa ihan kitusia, vaikka samana päivänä samasta pussista kylvetty, ja kasteltu tismalleen samalla tavalla. 
Sais jo kerätä satoakin :)


Ja salaateissa sama ero...ylemmän kuvan laatikosta ei satoa saa tälle kesää, alemmasta on syöty jo peri kerää. Ainut mikä tuossa viime kesän säkkimullassa kasvaa on tuo kosmoskukka...tosin kukkia siinä ei näy vielä ;) En ymmärrä mikä siinä mullassa on pielessä, tosin en ole ph:ta mitannu enkä johtolukua. Mutta joku siinä mättää... joku tuttu on joskus maininnut, että nämä säkkimullat on ns. kuollutta multaa? Mikä tosin kuulostaa vähän hullulta, kait silti luonnonmukaisesti lannotettu multa pitäs olla ihan hyvää kuitenkin? Vai onko sit hurahtanu liikaa lannotetta? Onko ollu samoja kokemuksia? Jotta tulinpa siihen tulokseen, että kyllä peltomulta on näköjään huomattavasti parempaa, vaikka siinä saa rikkaruohojakin mukana...mut mieluummin sitä kitkee ja nauttii sadosta, kun harmittelee kitusta kasvua ja joutuu vielä maksamaan siitä ;)

Ensimmäistä kertaa kokeilin tätä sidesalaattia, aika kivasti kerii tuon kerän ja on hyvän makusta. Parempaa mitä lehtisalaatti, kohtalaisen makea salaatiksi. Tää on vähän keräsalaatin ja lehtisalaatin sekoitus, kasvaa vaan nopeammin mitä keräsalaatti.Mut muuten on kyllä onnistunu kasvattelut, porkkanoitaki ollaan jo maisteltu muutamia, herneet pullistelee pikkuhiljaa ja kohta päästään syömään niitäkin. :)  Ensimmäisiä tomaattejakin kypsyy kasvihuoneessa, tänään sain tehtyä jo ihan kunnon salaatin oman kasvimaan tuotoksista.

Mansikoita on saatu ihan mukavasti ja vielä tulee pikkusta marjaa, nuo aion laittaa mehumaijaan viinimarjojen sekaan. 


Kukkivia vielä tällä hetkellä... pionien viimeinen hehku, liljat meinas ehti kukkia kokonaan ennenku hoksasinkaan, jalokallioiset ei edes aio lopettaa ja kiiltoleimut alottelee. 
Aavistus syksyä oli jo ilmassa aamulla...


2 kommenttia:

Navettapiika kirjoitti...

Kuinkas siinon nua käyty. Mä käytän kaupan pussimultia ja oon ollu niihi ihan tyytyvääne.

Teija kirjoitti...

Niinpä, oon minäki käyttäny jo vuosia aina jonku verran, ei oo tuommosta ropleemaa ollu aikasemmin. Joku veikkas että oisko lannotteiden määrässä tullu joku virhe, moninkertanen määrä typpeä mitä pussissa lukee. Mut jännä kun vaikutti vielä tällekin kesää noin voimakkaasti. Erikoista.