maanantai 23. huhtikuuta 2018

Juurten ilmastointia

Tulipa tässä mieleen, että kuinkahan monella on tapana ilmastoida ruukkukasvien juuristoa? Sain tämän vinkin eräältä taimiston pitäjältä, joka tekee ilmastoinnin jokaiselle myyntiin menevälle taimelle. Juuretkin tarvii happea kasvaakseen, liian tiiviissä mullassa ne kärsii.
Eli yksinkertaisuudessaan möyhennetään mullan pinta ja pistellään juuristoon kohtalaisen ohuella puutikulla reikiä, niin että myös juuret saa happea. Aika helposti mullanvaihdon jälkeen mullan pinta kuorettuu ja kovettuu. Möyhentäminen ansioista kasteluvesikin imeytyy multaan heti, eikä jää pinnalle kellumaan. Tämmönen ohut varrastikku ei aiheuta juurille vaurioita ja näitähän saa ihan marketeista. Ja toisaalta taas jos on tullut kasteltua liikaa, möyhentäminen lisää ilmaa sinne juuristoon ja multa kuivuu nopeampaa. Se vähentää mätänemisen, mutta myös mahdollisen taimipoltteen ja muiden tautien riskiä. 


Huonekasvien mullat on edelleen vaihtamatta... siihen pitäs vielä löytää inspiraatio jostain. Jukkapalmu on kasvanu aikalailla ylisuureksi omaan ruukkuunsa, tuota yritettiin irrottaa jo 2 vuotta sitten, vaan ei saatu inahtamaankaan! Tarvis rälläkällä vetää purkki halki että sais siirrettyä uuteen ruukkuun. Toki vielähän tuo on hengissä ja jaksaa kasvaa, murattikin näkyy ihan kohtalaisen hyvin viihtyvän juurella. Mut ruukku on jo ihan soikea, niin kova paine siellä juuristossa on :D Kunhan nyt ei tuohon paikalleen pamaha rikki!


5 kommenttia:

Tuulikki kirjoitti...

Mainio postaus ja muistutus sisäkasvien hyvinvointia ajatellen. Minulla on tapana kastella harvoin ja runsaasti, mutta tuo juurten ilmastointi on varmasti siinäkin tapauksessa tarpeellinen.
Oletko kokeillut jukkapalmulle sitä konstia että kastelet juuriston ennen irrotusta melkein läpimäräksi parin päivän ajaksi. Huokoinen saviruukku kun imaisee kosteat, hienot juuret kiinni ruukun seinämiin niin kostuttaminen saattaisi irrottaa ne. Jos uskallat kokeilla, kerrothan kuinka kävi..

Teija kirjoitti...

Tuolla on ihan muovinen altakasteluruukku, me sahattiin veitelläki pystysuoraan reunaa pitkin juuret irti ruukun reunasta mut ei auttanu yhtään 😂 tuolla ruukun sisällä on se välipohja, josta juuret on varmasti kasvanu läpi ja niin jumiin että ei oo muuta konstia enää ku halkaista koko ruukku.
Toki hyvä tietää tuo jippo saviruukkuja ajatellen. 😊

Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

No eipäs ole käynyt juurten ilmastointi pienessä mielessäkään! Toisaalta, onhan tuo ihan loogistakin kun tarkemmin ajattelee.: ruukkukasveissa ei ole matoja sun muita öttiäisiä tekemässä onkaloita juurten sekaan. Tuota pitääkin kokeilla.

Hilu kirjoitti...

Tuohan onkin hyvä kikka eikä kyllä ole tullut mieleen. ompas sinulla palmu tosiaan kasvanut huimasti :)

Teija kirjoitti...

Hiidenkiven puutarhassa, pistähän testiin. :) sepä se on kun ne madot puuttuu, niin täytyy ite auttaa ;)

Hilu, jep, Jukkapalmulla on kova kasvuvauhti, se on ollut mulla nyt 15 vuotta :)