tiistai 30. huhtikuuta 2013

Rautatieomenapuun leikkaaminen

 Sain tässä sähköpostitoivetta Rautatieomenapuun leikkaamisesta. Vuodatukseen siitä kirjoittelinkin pari vuotta sitten, mutta kuvien häviämisen jälkeen siellä nyt ei enää ole kuin tekstit jäljellä, enkä viitsi sitä sieltä kaivaa. Laitan nyt samat kuvat tähän uudestaan, mitä sielläkin oli ja koitan kirjotella uudet ohjeet. :)

Ja ihan ensimmäiseksi, nuoret puut, jotka ei vielä ole satoiässä, voidaan leikata keväisin. MUTTA satoa tekevät, kukkivat puut pitäisi aina leikata vasta loppukesästä, muuten ne alkaa kasvaa liian voimakkaasti ja tekee vesiversoja pilvin pimein. Ja tämä koskee ihan kaikkia omenapuita, samoin päärynöitä... Luumut ja kirsikat ei juurikaa leikkausta kaipaa, mutta jos tarve vaatii, nekin pitää AINA leikata syksyllä. Oikea leikkausaika on heinä- ja elokuun vaihde, vaikka siellä puissa sitä satoa olisikin.

Rautatieomenapuun oksathan ovat luonnostaan riippuvia, kasvu suuntautuu alaspäin. Joten sen joutuu kyllä leikkaamaan vuosittain, että siitä saa sateenvarjon mallisen, tarpeeksi leveän ja tukevan. Nuorta puuta saa lyhentää joka oksan päästä. Oksista katsotaan viime kesän kasvu, joka on vähän tummempaa ja ohuempaa kuin vanhempi. Sieltä nokasta lasketaan siten, että sitä viime kesän kasvua jää 4-6 silmua, ja oksaa lyhennetään pois siten, että viimeinen silmu jää oksan yläpinnalle. Alla kuvassa laitoin nuolen osoittamaan sitä silmua, suurentamalla näkyy paremmin. Ja n. sentti sen silmun jälkeen pitää jäädä oksaa, sitten poikki. Ihan silmun vierestä ei saa leikata, koska sillon se silmu kuivuu herkästi.

Tässä alla kuvassa näkyy edellisen vuoden leikkauskohta oikealla, eli se yläpuolelle jäävä silmu lähtee kasvamaan ylöspäin, riippuvan kasvutavan ansiosta siis vaakatasoon, lisäämään leveyttä.

Toiseksi poistetaan puusta kaikki suoraan alaspäin kasvavat oksat. Ja siitä kuva myös tässä, tuo vasemman puoleinen. Ne poistetaan ihan kokonaan, sinne ei jätetä tappia.


Kolmanneksi poistetaan puun rungosta liian alhaalta lähtevät oksat. Latvan kuuluu olla siellä ihan ylhäällä, jos puolikin metriä latvuksen alapuolelta rungosta lähtee oksia, jo joutaa pois. Muuten puusta tulee alhaalta päin katsottuna liian tiivis. Se taas altistaa homeille ja muille kasvitaudeille. 


Jos näyttää että siellä puussa on paljon leikkaamista, osa kannattaa jättää vaikka sinne loppukesälle. Liian paljon kerralla poistettu saattaa vaikeuttaa puun kasvua. 
 Tässä nyt vielä alla kuvat ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Minä oon kyllä poistanu aika reilusti, mutta hyvin se on kasvanut ja viime kesänä sain jopa 7 omenaakin. :) Puu on nyt 3 vuotta ollut mulla.

  

Ja tältä se näyttä viime kesänä...ei kaikkein paras kuvakulma kylläkään, mutta ei muuta kuvaa löytynyt. ;) Pitää tänä keväänä kuvata se, jos sais vaikka kukinnanki mukaan.


Tavallisten omppujenki leikkausohjeet ja kuvat näyttää olevan tallessa, jos joku kaipailee, niin vinkatkaapa. 
Leikkausaikahan on nyt parhaillaan menossa, kuu pienenee joten vielä ehtii. Ens viikon ti asti on aikaa leikellä puut ja pensaat, sen jälkeenpä se alkaa olla jo liian myöhäistä, joten viime hetkiä siis mennään.


3 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Hei tämä oli mahtava postaus!!! Googletinkin sun ohjeet sieltä vuodatuksen puolelta tässä joku aika sitten kun leikkasin oman rautatienomppupuuni ja ihmettelinkin miksen siellä saanut kuvia näkyviin?! Leikkasin ohjeittesi mukaan kun alun perin olin ajatellut, että tuota ei tarvitsisi leikata ollenkaan, mutta sitten tajusin, että olin ilmeisestikin nähnyt ed. kesänä juuri leikkaamattoman puun ja se oli aika surkean näköinen risukasa:( Tuo on tärkeää, että poistaa oksat alhaalta rungosta ja suoraan alas päin menevät, jotta muoto säilyy ja runkokin vähän näkyy. ja latvuksen leveys on aina plussaa, ainakin tuossa omassani kun tilaa on ympärillä vaikka kuinka paljon. Kiitos tästä vielä kerran!

Nettimartta kirjoitti...

Kyllä vaan on nätti omppupuu. Taiten suoritit leikkauksen.

Johanna kirjoitti...

Tervehdys etelästä! Satuin eksymään blogiisi ja löysin tämäm mahtavan postauksen, sain itsekin uutta tietoa. Kiitos! Linkitän sen vielä kevään aikana blogiini ja saatampa facessakin laittaa.
Omenapuiden kanssa kun näkee niin monen kirjavaa touhuamista ja joskus laittaa oikein vihaksi kun tehdään mitä sattuuu!
Tämä oli oikein hyvä!